Verander of sterf. Zou jij het kunnen?

Coaching voor verandering in je leven loopbaan of ondernemingStel dat je bij de dokter zit en die vertelt je in niet mis te verstane bewoordingen: “Als je jouw levensstijl niet verandert, dan ben je binnen het jaar dood.” Hoe groot schat je de kans in dat je in staat zou zijn om een beetje gezonder te eten, meer te bewegen, enz.?

De kans – en dit blijkt uit onderzoek – is 1 op 7. Verrassend! Slechts 1 patiënt op 7 die het “verander of sterf” gesprek heeft met zijn arts, is in staat om zijn gedrag te veranderen. Als 6 op 7 onder ons het zo moeilijk hebben om te veranderen als ons leven er letterlijk van afhangt, is het dan nog een verrassing dat we het lastig hebben om zoveel andere veranderingen in ons leven, onze loopbaan en onze onderneming door te voeren? Denk maar aan je goede voornemens…

Sommige veranderingen kunnen we zelf doorvoeren, maar veel andere zijn niet zo eenvoudig. Het zijn de grotere uitdagingen die een verandering in je mindset en gedrag vragen. Deze soorten verandering vragen tijd, bekrachtiging en de kracht van coaching om beperkende gedachten en overtuigingen te identificeren en om te buigen. Kortom, er zijn veranderingen die heel moeilijk zijn voor ons als mensen om op ons eentje in praktijk te brengen – zelfs als ons leven ervan afhangt. Jouw goede bedoelingen en wilskracht zijn simpelweg vaak onvoldoende om je de resultaten te garanderen die je wil bereiken.

Vier tips om meer kans op succes te hebben als je wat wil veranderen in je leven:

1. Zorg ervoor dat wat je ook tracht te doen, echt in lijn ligt met wat écht belangrijk is voor jou. Met wat echt waarde-vol is voor jou. Veel veranderingen falen eenvoudigweg omdat ze in conflict zijn met een diepe overtuiging of waarde.

2. Zorg dat je echt geëngageerd bent. Een vuistregel is dat je qua niveau van engagement minstens 4 op 5 moet scoren om het lang genoeg vol te houden om die grote verandering tot een goed einde te brengen. Scoor je minder dan kan je makkelijk afgeleid of ontmoedigd raken als het wat moeilijker of drukker wordt.

3. Voorzie weerstand. Telkens als we uit onze comfortzone stappen, lopen we tegen weerstand aan. En sommige van deze gedachten, gevoelens of gewoontes kunnen ons overrompelen als we er niet op voorbereid zijn. Als de weerstand opkomt, onderzoek dan met nieuwsgierigheid welke veronderstellingen of aannames jouw veranderingsproject ondermijnen. Vaak zijn ze gebaseerd op verkeerde of verouderde informatie die jou niet langer dient.

4. Vorm jouw supportersteam. Grote veranderingen kunnen eng zijn. Zoek ondersteuning. Zorg ervoor dat je enkele sleutelmensen hebt met wie je jouw doel kan delen en waar je bij terecht kan als het moeilijk gaat.

Veel geluk met de veranderingen in jouw leven. En alvast bedankt om deze tips te delen met jouw netwerk.

Als coach help ik jou om met meer zelfvertrouwen beslissingen te nemen in jouw leven, om het beste uit jezelf te halen, en je volledige potentieel te bereiken. Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail.
Schrijf je daarom nu in via deze link:

Dit bericht werd geplaatst in Coaching, Doelen coaching, Life Coaching, Loopbaanbegeleiding, Mental Coaching en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.