10 manieren om jezelf weer te motiveren

motivatie coach tipsGemotiveerd blijven tot wanneer je jouw doelen en dromen hebt gerealiseerd is niet altijd evident. Want onderweg zijn er blokkades, plateaus en dipjes. Die momenten waarop je het gevoel hebt dat je motivatie in het slop is geraakt…

Daarom wil ik graag 10 manieren met je delen vanuit mijn ervaring als coach van zovele mensen die zichzelf doelen stellen. En af en toe het – net als iedereen – eens wat moeilijker hebben. En weer uit dat dipje geraken. Hoe doen ze dat? Hopelijk zitten er een paar voor jou toepasbare tips in.

1. Praat erover. Soms moet je wat stoom afblazen. Dat geeft je een nieuw perspectief op de dingen. Want vaak worden kleine probleempjes grote monsters in ons hoofd. En die monsters beschrijven, doet ons realiseren dat ze eigenlijk toch niet zo vreselijk zijn. Dus praat eens met een vriend, vriendin, partner of personal life coach.

2. Maak het plezant. Vaak laten we ons opslorpen door het serieuze van een taak en de bijhorende stress. Maar je hebt recht om ook plezier te maken terwijl je aan een taak werkt. Er is geen regel die zegt dat je altijd serieus moet blijven. Tracht als het kan wat plezier erin te brengen: doe een wedstrijdje met jezelf om de taak nog sneller af te werken dan vorige keer, of fluit een liedje of doe eens gek met je collega’s.

3. Focus opnieuw op dat wat JIJ écht graag doet. Als je iets echt graag doet, dan komt de motivatie heel vaak vanzelf. Dus als jouw motivatie in een dipje zit, vraag jezelf af: doe ik nu wat ik echt wil doen? Als dat niet zo is, begin indien mogelijk te werken aan dat wat je wel heel belangrijk vindt.

4. Maak een lijstje met voordelen. Welke voordelen ga je halen uit het bereiken van je doel? Schrijf ze op en haal het lijstje uit de lade wanneer je een motivatieboost nodig hebt. Of hang het op waar je het elke dag ziet.

5. Maak een lijstje met nadelen. Hoe zal jouw leven eruitzien als je gewoon verder blijft doen zonder in beweging te komen en aan je doel te werken? Hoeveel erger ziet je leven er dan over vijf jaar uit? Tracht de negatieve gevolgen te zien van niét aan je doel te werken.

6. Denk drie minuten aan je voorbije successen. En raak zo weer geïnspireerd en gemotiveerd.

7. Mik op een groter doel. Zet een groot uitdagend doel dat je inspireert, ook al lijkt het op dit moment nog wat onrealistisch. Als jouw doelen te makkelijk lijken dan gaat er vaak vanzelf al te weinig motivatie vanuit.

8. Denk aan hoever je al bent geraakt en vergelijk jezelf met…jezelf. Jezelf vergelijken met anderen en wat zij al bereikt hebben kan je motivatie echt ‘killen’. Er zullen altijd mensen zijn die ergens iets meer bereikt hebben dan jij. Dus focus op jezelf en op jouw resultaten. Wat heb je al bereikt?

9. Stel jezelf motiverende vragen. Wat is er schitterend aan deze situatie? Wat kan ik hieruit leren? Welke opportuniteiten dienen zich nu aan? Hoe kan ik dit oplossen? Wat is het eerstvolgende stapje dat ik kan zetten om vooruitgang te boeken?

10. Doe gewoon iets. Soms is het zelfs een goed idee om niet te wachten op motivatie. Maar om gewoon te doen. Moeilijk om te starten, maar eens je in de flow zit, komt de motivatie vanzelf weer terug.

Of neem gewoon eens een pauze. Wat rust kan je batterijen ook weer opladen.

Als coach help ik jou om met meer zelfvertrouwen beslissingen te nemen in jouw leven, om het beste uit jezelf te halen, en je volledige potentieel te bereiken. Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail.
Schrijf je daarom nu in via deze link:

Als je dit artikel nuttig vond, deel het dan alsjeblieft met iemand anders. Alvast bedankt!

Dit bericht werd geplaatst in Coaching, Mental Coaching en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op 10 manieren om jezelf weer te motiveren

 1. gertie zegt:

  Ik vind dat je heel inspirerend bent met je artikels en concreet! dat is héél belangrijk voor een goed coach!

  Like

 2. wimannerel zegt:

  Dankjewel Gertie!

  Like

 3. Zet wel aan tot moed en daad.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.