Zelfsabotage stoppen: hoe je jezelf niet meer in de weg staat

Zelfsabotage is een verraderlijke tegenstander die we allemaal wel eens tegenkomen.

Het kan verschillende vormen aannemen, van het uitstellen van taken, het grijpen naar de fles, of jezelf kleiner maken dan je werkelijk bent. Helaas kan het ook in de meest extreme vormen voorkomen, zoals drugsverslaving of zelfverwonding.

In dit artikel wil ik je laten zien waarom we onszelf saboteren en nog belangrijker, hoe we deze destructieve gewoonte kunnen overwinnen.

zelfsabotage mental coach foto vrouw

Heb je ooit de zin gehoord: “Je grootste vijand ben je zelf“? Voel je soms dat dit op jou van toepassing is? Ik in ieder geval wel. En ik denk dat dit komt omdat ons brein ons niet alleen kan aanmoedigen, maar ook kan tegenwerken in het bereiken van onze doelen.

Negatief denken leidt vaak tot negatief gedrag, en kan zelfs resulteren in zelfsabotage. Maar niet getreurd, er zijn manieren om deze saboterende gewoonte te doorbreken en onze grootste supporter te worden.

Wat drijft ons tot zelfvernietigend gedrag?

Redenen waarom je jezelf zou kunnen saboteren:

1. Jezelf beschermen

Stel je voor dat je een promotie op het werk hebt gemist. In plaats van jezelf de schuld te geven, kun je jezelf wijsmaken dat het komt door je gebrek aan ervaring op een bepaald gebied, en besluiten om geen actie te ondernemen om deze kloof te overbruggen. Hoewel het lijkt alsof je jezelf beschermt tegen falen, ben je eigenlijk je eigen succes aan het belemmeren door niet de kans te grijpen om je vaardigheden te verbeteren en te groeien in je loopbaan.

Soms lijkt het onlogisch, maar wanneer we ons zelfbeeld bedreigd zien, bouwen we denkbeeldige obstakels om onszelf te beschermen tegen falen. Hoewel deze obstakels ons succes daadwerkelijk kunnen blokkeren, bieden ze ons toch een gevoel van veiligheid en een manier om ons falen op iets anders te kunnen afschuiven.

2. Laag of hoog zelfvertrouwen

Stel je voor dat twee mensen op het punt staan ​​om een ​​presentatie te geven voor een grote groep mensen. De eerste persoon heeft een laag zelfvertrouwen en denkt dat ze het toch niet goed zal doen, dus ze durft niet te spreken en vermijdt de kans om te falen. De tweede persoon heeft daarentegen een hoog zelfvertrouwen en is bang om te spreken, niet omdat ze denkt dat ze het slecht zal doen, maar omdat ze bang is voor het succes dat het kan opleveren, omdat dit misschien meer verantwoordelijkheid of aandacht met zich meebrengt dan ze aankan. Beide personen saboteren zichzelf, maar vanwege heel verschillende redenen die voortkomen uit hun zelfvertrouwen.

Voor mensen met een laag zelfvertrouwen is de oorzaak van zelfsabotage het vermijden van falen, maar voor mensen met een hoog zelfvertrouwen kan het worden gebruikt om de gevolgen van succes te vermijden.

3. Deze negatieve gedachten

Wat ik vaak zie bij coachingklanten, is dat ze zichzelf in de weg zitten door negatieve gedachten en gewoonten. Misschien herken jij dat ook wel bij jezelf. Misschien zeg je dingen tegen jezelf als “ik kan dat niet“, “ik ben niet goed genoeg” of “ik zal toch nooit slagen“. Deze negatieve gedachten houden je tegen om actie te ondernemen en je doelen te bereiken.

Zelfsabotage overwinnen in drie stappen

Stap 1. Een eerste stap om zelfsabotage te overwinnen, is het verbeteren van je zelfbeeld.

Zelfsabotage kan ontstaan als je jezelf als minderwaardig of onwaardig beschouwt. Dus werk aan je zelfbeeld door jezelf te omringen met positieve mensen, door tijd te besteden aan activiteiten die je leuk vindt en die je zelfvertrouwen geven, en door gezonde grenzen te stellen in je relaties, of door bij een professionele coach te gaan die je zelfbeeld helpt te transformeren.

zelfsabotage mental coach foto vrouw geluk

Stap 2. Een tweede stap om zelfsabotage te overwinnen, is om je doelen en dromen in kaart te brengen.

Maak een lijst van wat je wil bereiken en maak deze doelen concreet door ze op te delen in kleine stappen. Zo wordt het behalen van je doelen behapbaar en kun je jezelf motiveren door kleine overwinningen te vieren.

Stap 3. Ten slotte is het belangrijk om jezelf niet te laten ontmoedigen door tegenslagen en mislukkingen.

Zelfs succesvolle mensen maken fouten en falen soms. Het belangrijkste is om te leren van deze ervaringen en door te gaan met het nemen van actie. Doorzettingsvermogen is de sleutel tot succes en kan je helpen om zelfsabotage te overwinnen.

Ik hoop dat deze tips je helpen om zelfsabotage te overwinnen en jezelf te bevrijden van negatieve gedachten en gewoonten. Onthoud dat verandering niet van de ene op de andere dag komt, maar dat elke kleine stap die je zet je dichter bij je doelen brengt. Blijf positief, geloof in jezelf en geef niet op. Je verdient succes en geluk, dus ga ervoor!

En een van de slimste manieren om te stoppen met zelfsabotage en om je leven ten goede te veranderen is het investeren in jezelf via een coach. Want een geschikte coach kan je begeleiden in het beslissen over een goede richting in jouw loopbaan, in het bevrijden van overdreven perfectionisme, in het ontwikkelen van jouw zelfvertrouwen, in het bereiken van het volgende niveau in jouw leven. Hier lees je meer over mij en hoe je makkelijk contact opneemt.

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je daarom nu in via deze link:

Lees verder:
Onbeperkte relaxatietherapie bij je thuis
Perfectionisme maakt je net minder perfect
Gun jij jezelf een loopbaancoach?

P.S. Mocht je dit artikel waardevol vinden, klik dan op een van de knoppen hieronder omdat je zo ook anderen inspireert met deze tips en inzichten. Dankjewel!

Dit bericht werd geplaatst in Coaching, Life Coaching en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.