De drie stemmen die je nodig hebt om je zelfvertrouwen te vergroten

Ken je dat kritische stemmetje in je hoofd? Dat stemmetje dat je constant op de vingers tikt en je bang maakt voor het ergste?

We hebben er allemaal wel eens last van en soms zit het ons behoorlijk in de weg.

Maar wat als ik je vertel dat je eigenlijk méér stemmetjes in je hoofd nodig hebt, en niet minder?

Serieus!

Uit onderzoek blijkt dat de juiste stemmen je juist slimmer, zelfverzekerder en veerkrachtiger kunnen maken. Dus het gaat er niet om dat je minder kritisch bent, maar dat je de juiste balans vindt tussen positieve en kritische zelfpraat.

De manier waarop je tegen jezelf praat, heeft enorm veel invloed op je humeur, gedrag en prestaties.

Zelfs als je je niet bewust bent van wat je tegen jezelf zegt, heeft je innerlijke stem een enorme impact op je welzijn en je vermogen om uitdagingen aan te gaan.

Een van de meest krachtige manieren om je zelfbeeld te veranderen, je vertrouwen te vergroten en veerkracht te ontwikkelen, is door bewust en positief tegen jezelf te praten.

Dus verander die kritische stem in je hoofd in een ondersteunende en aanmoedigende stem die je helpt om jezelf te zien als sterk, competent en waardevol.

mental coach foto cheerleader zelfvertrouwen

Cheerleader

De eerste stem die je nodig hebt is dus de aanmoedigende stem, ofwel de cheerleader. Dit is de stem die je helpt om door te zetten, zelfs als het moeilijk wordt. Het is de stem die je vertelt dat je het kan, dat je sterk bent en dat je het waard bent om door te gaan.

Net zoals topsporters hun doorzettingsvermogen vergroten door positieve zelfpraat, kunnen we allemaal leren om onze mentale veerkracht te vergroten door onszelf positief aan te moedigen. We vertellen onszelf dan dat we het aankunnen en dat we trots zijn op onze inspanningen, zelfs als we geen perfect resultaat behalen.

Eigen denken

De tweede stem die we nodig hebben is die van ons eigen denken. Als we hardop dingen uitspreken, vergroten we ons concentratievermogen, verbeteren we ons geheugen én het helpt ook om nieuwe vaardigheden te leren. Bovendien worden we ons bewust van onze gedachten en kunnen we onze emoties beter reguleren.

In feite toont onderzoek aan dat hardop denken ons cognitief vermogen vergroot, ongeacht onze leeftijd of intellectuele vaardigheden. Als we luidop dingen uitspreken, helpen we onze hersenen om zich te concentreren en informatie beter te verwerken.

mental coach therapeut mededogen zelfcompassie foto

Zelfmededogen

De derde stem die we nodig hebben is die van zelfmededogen. In plaats van onszelf te bekritiseren en onszelf te zien als een mislukking wanneer we fouten maken, leren we best om onszelf te vergeven en onszelf te zien als menselijk. Toon jezelf dezelfde vriendelijkheid en mededogen die je aan anderen zou tonen.

Breng die momenten in je herinnering waarop je vriendelijkheid en mededogen hebt getoond aan anderen. Denk aan situaties waarin je een vriend(in) een knuffel gaf toen hij/zij verdrietig was of een collega hielp die het moeilijk had op het werk. Door jezelf eraan te herinneren dat je vriendelijkheid en mededogen in je hebt, cultiveer je diezelfde houding naar jezelf toe.

Als je merkt dat je jezelf bekritiseert of negatief over jezelf praat, probeer dan te stoppen en jezelf af te vragen wat je zou zeggen tegen een vriend in dezelfde situatie. Zou je je vriend(in) bekritiseren of zou je hem/haar steunen en aanmoedigen? Gebruik die gedachten om jezelf te helpen en jezelf te zien als iemand die het verdient om vriendelijkheid en mededogen te ontvangen.

Bewust oefenen

Het kan een tijdje duren om te leren om vriendelijker en meedogender te zijn voor jezelf, maar door bewust te oefenen en je innerlijke dialoog te veranderen, breng je een blijvende verandering in jezelf teweeg.

Onthoud dat het veranderen van je innerlijke dialoog een reis is en geen bestemming. Het is normaal om terug te vallen in oude gewoonten en negatieve zelfpraat, maar laat dat je niet ontmoedigen. Blijf bewust oefenen en vriendelijkheid en mededogen naar jezelf brengen, en je zal merken dat je steeds veerkrachtiger en zelfverzekerder wordt.

En een van de slimste manieren om meer zelfzekerheid te ontwikkelen en om je leven ten goede te veranderen is het investeren in jezelf via een coach. Want een geschikte coach kan je begeleiden in het beslissen over een goede richting in jouw loopbaan, in het bevrijden van overdreven perfectionisme, in het ontwikkelen van jouw zelfvertrouwen, in het bereiken van het volgende niveau in jouw leven. Hier lees je meer over mij en hoe je makkelijk contact opneemt.

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je daarom nu in via deze link:

Lees verder:
Onbeperkte relaxatietherapie bij je thuis
Perfectionisme maakt je net minder perfect
Gun jij jezelf een loopbaancoach?

P.S. Mocht je dit artikel waardevol vinden, klik dan op een van de knoppen hieronder omdat je zo ook anderen inspireert met deze tips en inzichten. Dankjewel!

Dit bericht werd geplaatst in Coaching en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.