
Elon Musk wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke ondernemers van vandaag. Hij is een van de oprichters van PayPal en CEO van Tesla en SpaceX.
Omdat Musk als zo’n visionair wordt beschouwd, willen veel mensen zijn voorbeeld volgen. Maar ze stuiten op een serieus probleem. Musk mag dan een genie zijn, hij is ook een workaholic die onhoudbare werkgewoonten voorstelt.
In een interview adviseerde Musk om “extreem vasthoudend te zijn en dan gewoon als een gek te werken. Je moet gewoon 80 tot 100 uur per week werken.“
Hij legde uit: “Als andere mensen 40-urige werkweken maken en jij 100-urige werkweken maakt, dan bereik je in vier maanden wat hen een jaar kost om te bereiken.“
Dat is perfect advies. Voor een robot.
Sommige mensen leven om te werken in plaats van andersom. Maar zelfs high achievers zijn niet gemaakt om dat soort uren te werken. Ons eerste teken zou Musk’s eigen leven moeten zijn.
Musk gaf toe dat 100 uur “vermoeiend” kan zijn en na verloop van tijd “een zeer hoge mate van pijn” kan veroorzaken. Zelfs zijn lagere getal van 80 uur is te veel voor een gezond persoon. De kosten voor ons leven zijn gewoon te groot om te dragen.
In onderzoek na onderzoek zeggen steeds meer mensen dat ze overwerkt zijn, en het laatste wat we nodig hebben is aanmoediging om nog harder te werken. Waarom?
Te veel werken kost ons op drie gebieden: onze relaties, onze gezondheid en onze productiviteit. Dit zijn de drie redenen waarom te veel werken zo nefast is.
Reden 1: de kost voor je relaties
Als we overwerken, vragen we onze partners en kinderen om het gewicht van onze ambities te dragen. Dit kan een enorme last zijn.
Reden 2: de kost voor je gezondheid
Om de werkdruk aan te kunnen, dronk Musk bijna non-stop cafeïnehoudende drankjes. “Ik werd zo opgefokt dat ik serieus begon te denken dat ik mijn perifere zicht verloor“, gaf hij toe. Dit geeft al wat informatie over de stress die dit soort werkdruk veroorzaakt.
Met lange werkuren krijgen de meesten van ons niet genoeg slaap. Om tijd te besparen in de keuken, kiezen we voor gemak, niet voor voeding of zelfs plezier. We krijgen niet genoeg lichaamsbeweging. En onze rust en ontspanning zien er vaak uit als uitgeput voor de televisie instorten of gedachteloos tijd online doorbrengen.
Als we moe en uitgeput zijn, worden we prikkelbaar en irrationeel, maken we slechte keuzes en zien we de wereld vaak negatiever dan we zouden moeten.
Het resultaat? Ondanks onze relatieve rijkdom zijn veel mensen in onze Westerse wereld ongezond, gestrest en depressief.
Reden 3: de kost voor je productiviteit
Ook de uitputting van werknemers is belangrijk om te overwegen. Een werkweek van 80 uur zal zelfs de meest energieke werknemers uitputten.
De meesten van ons kunnen effectief 40 of 50 uur per week werken. En we nemen vaak geen tijd voor onszelf om te ontspannen en tot rust te komen. Het gevolg hiervan is dat we ons niet meer helder kunnen concentreren en we meer stress en irritatie ervaren.
Dit kan zelfs leiden tot fysieke en mentale gezondheidsproblemen op de lange termijn. Dit artikel in Harvard Business Review wijst erop: The Research Is Clear: Long Hours Backfire for People and for Companies Het artikel meldt: “Er is een grote hoeveelheid onderzoek die suggereert dat ongeacht de redenen waarom we lange uren werken, overwerk ons niet helpt.” In een onthullende studie, “konden managers het verschil niet zien tussen werknemers die daadwerkelijk 80 uur per week werkten en degenen die alleen maar deden alsof.” Met andere woorden, de extra uren leverden geen meetbare productiviteitswinst op.
Waarom eigenlijk?
Als je merkt dat je vastzit in een cyclus van overwerken, is het belangrijk om te kijken naar de redenen waarom je dit doet.
Is het om je eigenwaarde te bewijzen? Uit bevestigingsdrang of perfectionisme? Om financiële zekerheid te garanderen? Ons geluk is nochtans niet afhankelijk van onze prestaties, rijkdom of status. In plaats daarvan vinden we ons geluk in de eenvoudige momenten van het leven, zoals tijd doorbrengen met vrienden en familie, wandelen in de natuur, of gewoon genieten van een goed boek.
5 stappen voor een betere balans
Als we ons bewust worden van de schadelijke effecten van overwerk, kunnen we stappen ondernemen om een gezondere balans te vinden. Hier zijn enkele praktische tips:

- Stel duidelijke grenzen voor jezelf en communiceer deze ook duidelijk naar anderen. Maak een werkschema en plan tijd in voor rust en ontspanning.
- Zorg voor voldoende slaap en lichaamsbeweging om je geest en lichaam gezond te houden. Plan regelmatig tijd in voor lichaamsbeweging en probeer minstens zeven uur slaap per nacht te krijgen.
- Maak tijd voor hobby’s en interesses buiten het werk om te voorkomen dat je je overweldigd voelt. Dit helpt om je te concentreren op positieve activiteiten en je geluk te vergroten.
- Stel prioriteiten en weet wat echt belangrijk is in je leven. Maak tijd vrij voor de dingen die er echt toe doen en zorg ervoor dat je je niet laat overweldigen door onbelangrijke taken.
- Zoek ondersteuning: Als je merkt dat je moeite hebt om een gezonde balans te vinden, zoek dan ondersteuning van vrienden, familie of professionals. Praat over je zorgen en vraag om hulp bij het vinden van oplossingen.
Overwerken kan een verleidelijke gewoonte zijn, vooral als we geobsedeerd zijn door succes en prestaties. Maar weet dat je geluk niet afhankelijk is van je prestaties op het werk. Door duidelijke grenzen te stellen, goed voor lichaam en geest te zorgen, tijd te maken voor hobby’s en interesses, prioriteiten te stellen en ondersteuning te zoeken, kunnen we een gezonde balans vinden tussen werk en leven.
Het is nooit te laat om een gezonde balans te vinden en te genieten van een gezonder en gelukkiger leven. En een van de verstandigste manieren om meer balans in je leven te vinden en om je leven ten goede te veranderen is het investeren in jezelf via een coach. Want een geschikte coach kan je begeleiden in het beslissen over een goede richting in jouw loopbaan, in het bevrijden van overdreven perfectionisme, in het ontwikkelen van jouw zelfvertrouwen, en in het bereiken van het volgende niveau in jouw leven. Hier lees je meer over mij en hoe je makkelijk contact opneemt.
Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail, schrijf je daarom nu in via deze link want dan krijg je ze toegestuurd:
Lees verder:
Onbeperkte relaxatietherapie bij je thuis
Perfectionisme maakt je net minder perfect
Gun jij jezelf een loopbaancoach?
P.S. Wanneer je dit artikel waardevol vindt, klik dan nu op een van de knoppen hieronder omdat je zo ook anderen inspireert met deze tips en inzichten. Of stuur het door naar iemand die deze inzichten kan gebruiken. Dankjewel!
Teveel of geen nee kunnen zeggen tegen werk zal lichamlijk niet ten goede komen
Aum Shanti
LikeGeliked door 1 persoon
Bedankt voor je reactie! Het klopt inderdaad dat te veel werken niet goed is voor ons lichaam en het belangrijk is om grenzen te stellen en nee te kunnen zeggen tegen te veel werk.
LikeGeliked door 1 persoon