Waarom andere mensen leuk vinden belangrijker is dan je denkt

life coach loopbaancoach foto collega's werk

Stel je voor dat je op een feestje bent en je ziet iemand die je niet kent.

Wat is je eerste gedachte?

Denk je bijvoorbeeld: “die persoon ziet er niet uit als iemand met wie ik zou willen praten” of “ik ben te moe om me nu te mengen met anderen“?

Als dat zo is, dan is het mogelijk dat je jezelf onbewust belemmert in het leggen van nieuwe contacten.

Volgens onderzoekers van de Universiteit van Georgia scoren mensen die anderen vertrouwen op hun werk hoger op een reeks kenmerken dan mensen die dat niet doen, zoals prestaties op het werk en toewijding aan het team. Dit komt omdat onze relaties – vooral die met onze collega’s en leidinggevenden – bepalen hoe gelukkig en succesvol we zijn in ons werk.

Misschien denk je nu: “maar ik heb een slechte ervaring gehad met een collega die me heeft verraden“. Dat kan gebeuren en het is begrijpelijk dat het vertrouwen in anderen is beschadigd. Maar als je niet probeert om het vertrouwen in anderen te herstellen, dan blijf je jezelf beperken en ontzeg je jezelf mogelijk kansen om succesvol te zijn op het werk en in het leven.

In plaats van je te concentreren op het verbeteren van jezelf, is het dus misschien beter om je af te vragen: “hoe kan ik meer van het goede in mensen zien?” Anderen het voordeel van de twijfel geven kan leiden tot betere relaties op het werk en daarbuiten.

Denk er eens over na: als je een positieve houding hebt ten opzichte van anderen, dan zullen anderen ook sneller een positieve houding tegenover jou hebben. Dit kan leiden tot betere samenwerking en minder conflict op de werkvloer, en kan ook persoonlijke relaties verbeteren.

Dus de volgende keer dat je iemand ontmoet die je niet kent, probeer dan om het beste in die persoon te zien. Het zal je verrassen wat voor positieve gevolgen dit heeft.

7 stappen voor meer positieve gevoelens voor anderen

Dit zijn nog 7 tips en inzichten om je te helpen meer van andere mensen te houden en zo gelukkiger en succesvoller te worden:

life coach loopbaancoach foto collega's werk
  1. Verander je lichaamstaal: Als je jezelf aanmoedigt om open en ontvankelijk te zijn, kan dat je helpen om meer te genieten van sociale situaties. Probeer bijvoorbeeld je armen niet over elkaar te houden of weg te kijken van anderen wanneer je met ze praat.
  1. Maak tijd voor spontane ontmoetingen: Als je altijd vasthoudt aan een strak schema, heb je minder tijd voor toevallige ontmoetingen. Door af en toe wat meer tijd te nemen om met anderen te praten of gewoon rond te hangen in sociale situaties, kan je nieuwe vrienden maken en je sociale kring uitbreiden.
  1. Wees nieuwsgierig naar anderen: Het kan gemakkelijk zijn om alleen over jezelf te praten, maar door geïnteresseerd te zijn in de verhalen en ervaringen van anderen, ga je meer verbondenheid voelen en meer waardering hebben voor hun perspectieven.

  2. Geef anderen een compliment: Als je je concentreert op de goede eigenschappen van andere mensen en hen vertelt wat je bewondert aan hen, gaat dat je helpen om meer positieve gevoelens te krijgen over die persoon en jezelf.

  3. Help anderen: Door anderen te helpen, ervaar je sneller een gevoel van voldoening en nuttigheid. Dit leidt vaak tot meer wederzijdse waardering en een gevoel van samenhorigheid.

  4. Let op je eigen gevoelens: Soms is het moeilijk om te begrijpen waarom we niet van bepaalde mensen houden. Als je merkt dat je negatieve gevoelens hebt over iemand, kan het helpen om na te denken over wat die gevoelens veroorzaakt. Misschien kan je je eigen angsten of onzekerheden herkennen en deze aanpakken.

  5. Leer van je fouten: Niemand is perfect en soms maken we fouten in onze relaties met anderen. Als je je realiseert dat je misschien anderen hebt gekwetst of niet altijd de beste vriend bent geweest, probeer dan verantwoordelijkheid te nemen voor je acties en werk aan manieren om het beter te doen.

Met deze tips en inzichten kan je beginnen met het ontwikkelen van meer positieve gevoelens over andere mensen en uiteindelijk meer geluk en succes in je leven ervaren.

Het zal niet altijd makkelijk zijn, maar elke stap die je zet in de richting van meer positieve gevoelens en begrip voor anderen, is het waard.

En een van de verstandigste manieren om meer positieve gevoelens over anderen en jezelf te ontwikkelen en om je leven ten goede te veranderen is het investeren in jezelf via een coach.

Want een geschikte coach kan je begeleiden in het beslissen over een goede richting in jouw loopbaan, in het bevrijden van overdreven perfectionisme, in het ontwikkelen van jouw zelfvertrouwen, en in het bereiken van het volgende niveau in jouw leven. Hier lees je meer over mij en hoe je makkelijk contact opneemt.

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail, schrijf je daarom nu in via deze link want dan krijg je ze toegestuurd:

Lees verder:
Onbeperkte relaxatietherapie bij je thuis
Perfectionisme maakt je net minder perfect
Gun jij jezelf een loopbaancoach?

P.S. Wanneer je dit artikel waardevol vindt, klik dan nu op een van de knoppen hieronder omdat je zo ook anderen inspireert met deze tips en inzichten. Of stuur het door naar iemand die deze inzichten kan gebruiken. Dankjewel!

Dit bericht werd geplaatst in Career coaching, Coaching, Life Coaching. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.