Ben je het moe overmand te worden door sterke emoties die invloed hebben op je beslissingen en acties?
Emotionele sterkte is essentieel in alle aspecten van het leven, van je werk tot je relaties.
Het is tijd om te putten uit oude wijsheid om je gevoelens beter te beheersen en je rust te bewaren.
Daarom zijn dit vijf stappen om emotioneel in balans te komen. Het zijn vijf vragen geïnspireerd door het boeddhisme en het stoïcisme die je helpen om emotionele sterkte te ontwikkelen:
1. “Is dit nuttig?”
Piekeren is een veel voorkomende mentale activiteit die de controle over je gedachten en acties kan overnemen. Maar is het belangrijk om te erkennen dat je niet je gedachten bent. Je bent niet wat je denkt. Je hersenen produceren gedachten, maar jij hebt de macht om te beslissen welke nuttig zijn en je aandacht verdienen.
Wanneer een bezorgdheid binnensluipt, vraag jezelf dan af of ze nuttig is. Dient het jou of anderen op een bepaalde manier? Als dat niet zo is, dan is het tijd om het los te laten. Neurowetenschap heeft aangetoond dat het maken van een beslissing om een irrationele zorg los te laten, je angst helpt verminderen.

2. “Is de wereld mij dit verschuldigd?”
Woede ontstaat vaak uit een gevoel van onrechtvaardigheid. Je voelt dat de wereld je iets verschuldigd is, en wanneer de realiteit niet aan je verwachtingen voldoet, word je boos.
Denk na over je boze gedachten en vraag jezelf af of je een redelijke verwachting hebt. Ben je gerechtigd om een leven zonder verkeersproblemen te leiden of om enkel met mensen om te gaan die zich altijd houden aan hun beloften? Het antwoord is waarschijnlijk nee.
Het erkennen dat woede voortkomt uit onrealistische verwachtingen, kan je helpen om het los te laten en op een productievere manier op de situatie te reageren.
3. “Wat is het tegenovergestelde van deze emotie?”
Soms is het nuttig om het tegenovergestelde van de emotie die je voelt, te overwegen. Als je angstig bent, overweeg dan hoe het eruit zou zien om kalm te zijn. Als je verdrietig bent, denk dan over wat nodig is om gelukkig te zijn.
Door te denken over het tegenovergestelde van je emoties, begin je je perspectief te verschuiven en leer je je te bevrijden uit de greep van negatieve gevoelens. Hierdoor kun je je emotionele weerbaarheid versterken en beter omgaan met uitdagingen in het leven.

4. “Wat zou ik aan een vriend vertellen?”
Wanneer we overlopen van sterke emoties, is het moeilijk om dingen objectief te zien. Probeer je voor te stellen dat je advies geeft aan een vriend(in) die dezelfde emoties ervaart als jij.
Wat zou je haar/hem vertellen? Zou je hen aanmoedigen om zich op hun gevoelens te concentreren of zou je hen suggereren om actie te ondernemen om de situatie te verbeteren? Door na te denken over wat je aan iemand anders zou zeggen, kun je je eigen emoties op een nieuwe manier bekijken.
5. “Wat kan ik leren van deze ervaring?”
Tot slot: overweeg wat je kan leren van je emoties en ervaringen. Elke situatie is een kans om te groeien en een beter mens te worden.
Denk na over wat je kan leren van je negatieve emoties. Wijzen ze naar iets in je leven dat moet veranderen? Kun je deze ervaring gebruiken om veerkrachtiger en emotioneel sterker te worden?
Door jezelf deze vijf vragen te stellen, neem je de controle over je emoties en ga je betere beslissingen nemen. Emotionele sterkte is binnen bereik en met een beetje mindfulness kun je het in jezelf kweken en een gelukkiger, bevredigender leven leiden.
En een van de slimste manieren om jouw emotionele stabiliteit te ontwikkelen en om je leven ten goede te veranderen is het investeren in jezelf via een coach. Want een geschikte coach kan je begeleiden in het beslissen over een goede richting in jouw loopbaan, in het bevrijden van overdreven perfectionisme, in het ontwikkelen van jouw zelfvertrouwen, in het bereiken van het volgende niveau in jouw leven. Hier lees je meer over mij en hoe je makkelijk contact opneemt.
Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je daarom nu in via deze link:
Lees verder:
Onbeperkte relaxatietherapie bij je thuis
Perfectionisme maakt je net minder perfect
Gun jij jezelf een loopbaancoach?
P.S. Mocht je dit artikel waardevol vinden, klik dan op een van de knoppen hieronder omdat je zo ook anderen inspireert met deze tips en inzichten. Dankjewel!
👍
Aum Shanti
LikeGeliked door 1 persoon