Emotionele Intelligentie: de vier pijlers van persoonlijke groei

“Vaak heb ik last van angst en boosheid en ‘k weet niet hoe ik hiermee om moet gaan. Ook heb ik moeite met mijn werk en relaties, omdat ik vaak overreageer of me terugtrek in plaats van te communiceren,” zo vertelt Ilse hoe ze moeite heeft met haar emoties.

Tijdens haar coachingtraject ontdekt ze dat ze geen vaardigheden had ontwikkeld om met haar emoties om te gaan.

Ze leert over de vier pijlers van emotionele intelligentie en hoe ze deze kan toepassen in haar leven.

Ze leert hoe ze haar emoties kan identificeren en begrijpen, hoe ze op een gezonde manier reageert, en hoe ze haar sociale vaardigheden verbetert.

EQ emotionele intelligentie coach mental foto vrouw geluk

Door deze vaardigheden te ontwikkelen, begint Ilse zich beter te voelen en merkt ze verbeteringen in haar werk en relaties. Ze leert hoe ze effectiever kan communiceren en begrijpt de gevoelens van anderen beter.

Dit verhaal van Ilse is een voorbeeld van hoe emotionele intelligentie ons kan helpen om onze emoties beter te begrijpen en te leren hoe we erop kunnen reageren. Het is belangrijk om deze vaardigheden te ontwikkelen om ons emotioneel welzijn te verbeteren en onze relaties met anderen te versterken.

Emotionele intelligentie of EQ bestaat uit vier pijlers: zelfbewustzijn, zelfregulatie, empathie en sociale vaardigheden.

Zelfbewustzijn

Dit is de vaardigheid om je emoties in het moment zelf te identificeren en te begrijpen.

Het is belangrijk om jezelf af te vragen: “Wat voel ik nu?” en “Wat maakt dat ik me zo voel?

Door de gedachten en overtuigingen te begrijpen die bijdragen aan je emoties (en de fysieke sensaties die daarbij horen) leer je om je emoties juist te identificeren en te benoemen.

Dit is op zich al krachtig. Omdat het simpelweg erkennen en accepteren van je emoties hun macht over jou kan verminderen.

Zelfregulatie

Dit is de vaardigheid om op een gezonde en constructieve manier op je emoties te reageren. Het is belangrijk om te onthouden dat elke emotie geldig is, maar het is aan jou om te kiezen hoe je erop reageert.

Bijvoorbeeld: als je boos bent, is het oké om dat toe te geven, maar het is belangrijk om te leren hoe je dat op een manier kan uiten die jezelf of anderen geen schade berokkent.

Een nuttige techniek is om een stapje terug te zetten, de emotie te observeren en jezelf af te vragen: “Wat voel ik? Waar denk ik aan? Wat zijn de fysieke sensaties die ik ervaar?

EQ emotionele intelligentie coach mental foto vrouwen communicatie

Empathie

Dit is de vaardigheid om de gevoelens van anderen te begrijpen en te delen. Het is belangrijk om in staat te zijn om jezelf in de schoenen van andere mensen te verplaatsen en hun perspectief te begrijpen.

Dit is vooral nuttig wanneer je een conflict hebt met een ander, omdat het je in staat stelt om te begrijpen waar de ander vandaan komt en om gemeenschappelijk terrein te vinden.

Sociale vaardigheden

Dit gaat over effectief communiceren en interageren met anderen. Het is belangrijk om jezelf duidelijk uit te drukken en te luisteren naar anderen. Het is ook belangrijk om goede conflictoplossingstechnieken te hebben, zodat je in staat bent om op een constructieve manier met anderen om te gaan wanneer je een meningsverschil hebt.

Sociale vaardigheden zijn niet alleen belangrijk in persoonlijke relaties, maar ook in professionele situaties, zoals bijvoorbeeld op de werkplek.

Emotionele intelligentie bestaat dus uit deze vier pijlers: zelfbewustzijn, zelfregulatie, empathie en sociale vaardigheden.

Deze vaardigheden zijn belangrijk om te ontwikkelen om met onze emotionele wereld om te gaan en effectief te communiceren met anderen. Je emoties begrijpen en leren hoe je erop kan reageren, is niet alleen goed voor jezelf, maar ook voor je omgeving. Het helpt je om het standpunt van anderen te zien en je relaties met anderen sterker te maken.

En een van de slimste manieren om jouw emotionele intelligentie te ontwikkelen en om je leven ten goede te veranderen is het investeren in jezelf via een coach. Want een geschikte coach kan je begeleiden in het beslissen over een goede richting in jouw loopbaan, in het bevrijden van overdreven perfectionisme, in het ontwikkelen van jouw zelfvertrouwen, in het bereiken van het volgende niveau in jouw leven. Hier lees je meer over mij en hoe je makkelijk contact opneemt.

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je daarom nu in via deze link:

Lees verder:
Onbeperkte relaxatietherapie bij je thuis
Perfectionisme maakt je net minder perfect
Gun jij jezelf een loopbaancoach?

P.S. Mocht je dit artikel waardevol vinden, klik dan op een van de knoppen hieronder omdat je zo ook anderen inspireert met deze tips en inzichten. Dankjewel!

Dit bericht werd geplaatst in Coaching en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.