7 manieren om te stoppen met piekeren

Lifecoach over Stop met piekeren: 9 simpele manierenHet begint met een vervelende gedachte.

En die brengt weer andere gedachten voort.

En voor je het weet woedt er een storm in jouw geest: je bent aan het piekeren.

Gevolg: je denkt niet meer helder. En je verliest energie, zowel fysiek als mentaal.

De voorbije jaren vond ik 7 gewoontes die je kunnen helpen om het piekeren sterk te verminderen en om makkelijker met dergelijke gedachten om te gaan wanneer ze opduiken.

1. De meeste dingen waarover je je zorgen maakte zijn nooit gebeurd

Wanneer je zorgen voelt opkomen, stel jezelf dan deze vraag: hoeveel van de dingen waarvoor ik bang was dat ze zouden gebeuren in mijn leven zijn ook écht gebeurd?

Voor de meeste mensen is het antwoord: zeer weinig. En de enkele die effectief zijn voorgevallen waren vaak niet zo pijnlijk of vreselijk als verwacht. Zorgen zijn vaak gewoon monsters die we in onze eigen geest creëren. Stel jezelf dus geregeld deze vraag.

2. Vermijd om je te verliezen in vage angsten

Wanneer je helderheid mist in je hoofd dan is het heel makkelijk om je te verliezen in overdreven zorgen en rampscenario’s. Vind terug helderheid in een zorgen-opwekkende situatie door jezelf af te vragen:

Wat is het ergste dat er realistisch gezien kan gebeuren?

Bedenk dan wat je kan doen wanneer die eerder onwaarschijnlijke situatie zich zou voordoen. Vaak is het niet eens zo angstaanjagend als toen je dat vage angstgevoel had.

3. Probeer niet te raden wat een ander denkt

Proberen gedachtenlezen lukt meestal niet zo goed. Integendeel, het leidt er vaak toe dat je een overdreven en rampzalig scenario in jouw geest ontwikkelt. Kies er daarom voor om te communiceren, om te vragen wat je wil vragen.

Denk er ook aan dat mensen niet zoveel aan jou denken. Andere mensen hebben het te druk met te denken over wat anderen over hén denken, en met te denken over wat hen nauw aan het hart ligt zoals hun kinderen, partner, huisdieren of hun werk of studies.

Verlies je dus niet in zorgen over wat mensen zouden kunnen denken of zeggen wanneer jij iets doet. Laat dat je alsjeblieft niet tegenhouden in je leven.

Coaching tips

4. Zeg ‘stop’ in een situatie waarin je niet helder kan denken

Hongerig? Moe? Een ideaal moment om zorgen in jouw hoofd te laten opborrelen.

Train jezelf in het herkennen van deze momenten en zeg dan bij jezelf:Nee, we gaan hier nu niét over denken. Ik ga hierover denken op een moment waarop mijn geest beter werkt. Zoals wanneer ik gegeten heb. Of wanneer ik uitgeslapen ben.’

5. Laat jouw zorgen het licht zien

Zit je met een grote angst of bezorgdheid? Laat die het licht zien door erover te praten met iemand die dicht bij je staat of met jouw coach. Hierdoor wordt het veel makkelijker om de kwestie te zien zoals die werkelijk is.

Er enkele minuten over ventileren kan al een groot verschil maken en na een tijdje kan je je zelfs beginnen afvragen waarover je je eigenlijk zoveel zorgen maakte.

Niemand bij de hand? Schrijf het op. Zo is het uit je hoofd en op papier. En krijg je meer ruimte om te kalmeren en helderheid te vinden.

6. Beweeg

Innerlijke spanningen uitwerken en jouw hoofd weer helder krijgen gaat heel goed wanneer je sportief bezig bent.

7. Focus op het kleine stapje dat je kan zetten om vooruitgang te boeken

Onderneem een actie om dat waarover je je zorgen maakt op te lossen of te verbeteren.

Stel jezelf de vraag: Wat is een kleine stap die ik op dit moment kan nemen om de situatie te verbeteren waarin ik me bevind?

En zet dan meteen dat kleine stapje vooruit.

Daarna vind je een ander stapje en zet je ook dat.

Bonustip: de PSiO

stressbeheersing

De PSiO begeleidt jouw geest doorheen verschillende aandachtstoestanden. Wat gebeurt er wanneer je de PSiO-bril op hebt? De uitgezonden geluiden en het licht dringen jouw auditieve en visuele zintuigen binnen. Het gepieker stopt automatisch en maakt plaats voor het aanschouwen van gekleurde visuele taferelen. Hierdoor zal je de muziek op een veel diepgaandere manier beleven.

Bij langere programma’s beginnen jouw gedachten te zweven en wordt jouw geest geleidelijk en uiteindelijk helemaal in rust gezet! Daarom is de PSiO een mentaal recuperatiemiddel dat een onmiskenbaar stimulerend effect heeft.

Ontdek hier meer over de PSiO en probeer het zelf uit.


 

Als coach help ik jou om zelf weer meester te worden over jouw gedachten, en om vooruitgang maken in de richting van jouw doelen, om zo ook stappen vooruit te zetten richting jouw droomleven.

Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je daarom nu in via deze link:

Lees verder:
7 dingen die je moet doen om burn-out te vermijden
Versterk jouw mentale veerkracht in 5 stappen
Praat eens met iemand over jouw loopbaan

P.S. Wil je jouw vrienden én mij een plezier doen? Deel dan dit artikel via de FacebookLinkedIn of Twitter-knop. Alvast bedankt!

Dit bericht werd geplaatst in Coaching, Mental Coaching en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op 7 manieren om te stoppen met piekeren

 1. shivatje zegt:

  Soms begrijp ik niet dat mensen piekeren en dan voornamelijk over kleine dingen. Het maakt je leven zuur en door te piekeren kom je niet verder. Soms het piekeren delen kan een oplossing bieden om er vanaf te komen en verder te komen.

  Aum Shanthi

  Like

 2. koopmans zegt:

  Voor mijn man doodging heeft hij een heel goede tip gegeven.
  Het heeft geen zin om over als te praten het moet is zijn.
  Ik heb hier veel kracht uitgehaald en dat gebeurd nu nog.

  Truus

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.