
“Ik worstel met nee zeggen,” steekt Kara* van wal tijdens een coachingsessie. “Bijvoorbeeld op het werk – als mijn baas iets vraagt – komt “ja” uit mijn mond vliegen voordat ik zelfs maar ben gestopt om na te denken over wat ik eigenlijk wil en kan. En soms heb ik me zelfs echt al slecht gevoeld, en boos op mezelf, nadat ik ja zei tegen iets. Omdat toegeven uiteindelijk in het gedrang bracht wat echt belangrijk voor mij was.”
De meesten van ons hebben dat ook meegemaakt, want ja zeggen is over het algemeen gemakkelijk. Nee zeggen, wel, daar is wat meer moed voor nodig.
Maar waarom is het zo moeilijk om nee te zeggen als we het hebben over het opofferen van dingen die echt belangrijk voor ons zijn?
Dit zijn zeven redenen waarom het moeilijk is om nee te zeggen
- Je bent bezorgd dat de andere je niet meer oké zal vinden of slecht over je zal praten, of je bent bang om afgewezen te worden of slecht gevonden te worden door anderen
- Je hebt de overtuiging dat we egoïstisch zijn als we nee zeggen
- Je bent bang voor conflicten met anderen
- Je wil lief en aardig zijn en gezien worden als iemand die onbaatzuchtig bijdraagt aan anderen
- Je koppelt je eigenwaarde aan het aantal dingen dat je voor anderen doet
- Anderen beginnen eraan te wennen dat je altijd ja zegt, waardoor het vinden van je nee nog moeilijker wordt.
- Je laat toe dat de prioriteiten van anderen je eigen prioriteiten worden
Bovendien hebben we meestal van jongs af aan geleerd dat nee zeggen verkeerd is of niet oké. Hoe vaak zijn je ouders niet boos op je geworden toen je nee zei om iets te doen? Werd je naar je kamer gestuurd of kreeg je een uitbrander? Velen van ons mochten als kind al geen nee meer zeggen.
Het is dus geen wonder dat velen van ons de kunst van het nee zeggen zijn verleerd. Maar het is niet alleen maar slecht nieuws, want nee zeggen is net als een spier die al een tijdje niet gebruikt is. Je kunt die spier weer trainen.
En zelfs als je eigenlijk heel geoefend bent in nee zeggen, dan is mijn vraag: zeg je eigenlijk wel ja tegen de dingen die je echt wil? Ga je voor wat belangrijk voor je is? Of zeg je gewoon nee tegen alles uit een soort angst of weerstand?

Nee zeggen zodat je ja kan zeggen tegen wat belangrijk voor je is: 5 tips
Geen nee zeggen heeft een veel grotere impact dan je zou denken. Want als we geen nee kunnen zeggen, stoppen we met focussen op wat belangrijk voor ons is en stoppen we met prioriteiten stellen voor wat we willen in ons leven.
Bovendien, altijd ja zeggen om anderen te behagen, te pleasen, is eigenlijk heel fake. En je bewijst een slechte dienst aan degenen tegen wie je ja zegt, terwijl je eigenlijk nee wilt zeggen.
De volgende tips helpen om je “nee”-spier weer in goede conditie te krijgen, zodat je kunt gaan voor wat belangrijk voor je is, en verantwoordelijk kunt zijn voor een leven waarvan je houdt.
1. Geef jezelf toestemming om nee te zeggen
Begin alvast door hardop te zeggen: “Ik geef mezelf toestemming om ‘nee’ te zeggen als het voor mij goed is.“
Het kan heel goed zijn dat je deze zin meerdere keren moet herhalen totdat je het daadwerkelijk begint te geloven.
2. Gun jezelf ruimte tussen stimulus en respons
Wanneer iemand een verzoek aan je richt, kun je de volgende zinnen gebruiken om de ruimte te creëren die je nodig hebt:
Heel erg bedankt voor het vragen. Ik ga er een nachtje over slapen, zodat ik je vraag de aandacht kan geven die ze verdient.
Dat klinkt interessant. Ik moet even overleggen met X (mijn man/vrouw/vriend/vriendin, zakenpartner, ouders, accountant, etc.)
Weet je, ik ben op dit moment gewoon niet in een positie om te weten of dat gaat werken voor mij of niet. Wanneer heb je een antwoord van mij nodig?
3. Maak jezelf bewust van het feit dat er altijd een keerzijde is
Ja en Nee zijn twee kanten van dezelfde medaille. Wanneer je ja zegt, betekent dat dat je nee zegt tegen iets anders. En waar je ook nee tegen zegt, je zegt ook ja tegen iets anders.
Bijvoorbeeld:
- Ja zeggen tegen het helpen verhuizen van een kennis = nee zeggen tegen ontspannen
- Ja zeggen tegen overwerken = nee zeggen tegen tijd met je gezin doorbrengen
- Nee zeggen tegen iets buiten je comfortzone = ja zeggen tegen klein blijven of vastzitten
- Ja zeggen tegen een dure vakantie = nee zeggen tegen sparen voor de studie van je kind
- Nee zeggen tegen een opleiding om jezelf te ontwikkelen = ja zeggen tegen stilstand
- Ja zeggen tegen een afspraak met iemand voor een uur = nee zeggen tegen je geplande uurtje sporten
Begin duidelijk te krijgen hoe elke kant van die munt eruit ziet. En beslis of je het eens bent met de keerzijde, want dit stelt je in staat te herkennen welke van je beslissingen beter bij je waarden past.

4. Breng je nee krachtig over
Veel mensen zijn er waarschijnlijk aan gewend dat je ja zegt, dus bereid je voor op een reactie die niet zo gunstig is als en wanneer je nee zegt! Maar het is belangrijk om voet bij stuk te houden en de ander zijn gedachten en gevoelens te laten hebben.
- Houd in gedachten waarom je nee zegt en waar je als gevolg daarvan ja tegen zult zeggen
- Laat het de persoon zo snel mogelijk weten
- Hou het kort en communiceer met krachtige taal zoals:
Dankjewel voor de uitnodiging voor X, ik heb er goed over nagedacht en bij deze gelegenheid sla ik over.
Ik waardeer het enorm dat je aan me denkt voor X, maar na wat nadenken realiseerde ik me dat ik nu gewoon niet in de positie ben om me te binden.
Ik weet hoe belangrijk X voor je is, dus ik vond het belangrijk om er goed over na te denken. Het is een nee van mij, maar ik wilde je succes wensen met het vinden van de juiste gelegenheid/persoon/partner.
En wat je ook doet, wees er zeker van dat je je niet verontschuldigt voor het nee zeggen. Of allerlei redenen aanhaalt om je nee te rechtvaardigen. Want dat zal je boodschap afzwakken.
5. Als het geen 100% ja is, is het een nee.
Want het leven is te kort om jezelf en je dromen op te offeren voor dingen die gewoon geen prioriteit voor je zijn.
Dus hoe meer je kunt oefenen om “nee, dank je” te zeggen tegen de dingen die anders niet in je agenda zouden staan, hoe meer je de 100% ja’s kunt vinden voor de dingen die, wanneer je je erop richt, je meer passie, vervulling en vreugde zullen brengen!
Laat me weten waartegen je anders ja zou hebben gezegd, maar nu nee gaat zeggen!
Pleasergedrag en last hebben om nee te zeggen zijn mogelijke kenmerken van perfectionisme. Mocht je dat herkennen, ontdek dan hier meer over perfectionisme en bevestigingsdrang.
Of neem contact op voor een coachingtraject waarin we niet alleen werken aan die overmatige bevestigingsdrang en dat pleasergedrag, maar ook aan je zelfbeeld, je zelfaanvaarding, je faalangst en uitstelgedrag.
Als gecertificeerd perfectionismecoach help ik jou om jezelf te bevrijden van perfectionisme, om zo met minder pleasergedrag en met meer vertrouwen in het leven te staan, op te komen voor wat jij zelf wil, te genieten van alle mooie dingen die je doet en meer innerlijke rust te vinden. Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient! Dus neem gerust eens contact op voor meer info over (perfectionisme)coaching omdat je dan de eerste stap zet naar een beter leven.
Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail, schrijf je daarom nu in via deze link:
Lees verder:
Perfectionisme maakt je minder perfect dan je bent
Last van perfectionisme in je job? Vermijd een burnout.
Koop dit boek niet als je teveel tijd hebt.
*Namen van coachees in deze blog zijn veranderd om de privacy te waarborgen.
P.S. Tot slot klik op een van deze social media-knoppen omdat je zo jouw kennissen een plezier doet met deze waardevolle tips:
Zo moeilijk voor bepaalde.
En het is vanuit jezelf je grens aangeven
Aum Shanti
LikeGeliked door 1 persoon
Dankjewel voor jouw reactie, Aum Shanti.
En absoluut: dit gaat over grenzen aangeven vanuit jezelf.
LikeGeliked door 1 persoon