Minder stress? Gebruik de kracht van jouw persoonlijke waarden

Waarden lijst waarden schrijven helpt volgens coachEen groep studenten van Stanford University ging naar huis voor de kerstvakantie. Tijdens die periode moesten ze een dagboek bijhouden.

Een aantal van de studenten moest erin schrijven over hun belangrijkste persoonlijke waarden en vervolgens beschrijven hoe de gebeurtenissen van elke dag verband hielden met die waarden.

Een andere groep studenten moest gewoon de positieve gebeurtenissen van hun dag beschrijven.

Toen de studenten na de kerstvakantie weer naar de universiteit gingen, ontdekten de onderzoekers dat de studenten die over hun persoonlijke waarden schreven, gezonder waren, minder ziek werden en een betere energie en attitude hadden dan de studenten die alleen maar over de positieve gebeurtenissen in hun leven schreven.

In de loop van de tijd zijn deze bevindingen in bijna honderd bijkomende onderzoeken herhaald. In haar boek The Upside of Stress schrijft Stanford-professor Kelly McGonigal hierover:

“Het blijkt dat het schrijven over je waarden een van de meest effectieve psychologische interventies is die ooit zijn bestudeerd. Op korte termijn maakt het schrijven over persoonlijke waarden mensen krachtiger, meer in controle, trotser en sterker. Het maakt ze ook meer liefdevol, verbonden en empathisch naar anderen toe. Het verhoogt de pijntolerantie, verbetert de zelfcontrole en vermindert het nutteloze piekeren na een stressvolle ervaring.”

“Voor de lange termijn is aangetoond dat het schrijven over waarden studieresultaten verbetert, doktersbezoeken vermindert, de geestelijke gezondheid versterkt en helpt bij allerlei zaken: van gewichtsverlies tot stoppen met roken en minder alcohol drinken. Het helpt mensen om te volharden wanneer ze gediscrimineerd dreigen te worden en vermindert de zelfsabotage. In veel gevallen zijn deze voordelen het resultaat van een eenmalige mentale interventie. Mensen die één keer, tien minuten lang, over hun waarden schrijven, laten maanden of zelfs jaren later de voordelen zien,” aldus nog Kelly McGonigal.

Maar waarom werkt dit?

Waarom levert zoiets eenvoudigs als het schrijven over je persoonlijke waarden zulke ongelofelijke resultaten op?

Onderzoekers geloven dat een van de belangrijkste redenen hiervoor is dat het schrijven over je persoonlijke waarden en deze verbinden met de gebeurtenissen in je leven, je helpt om de betekenis van stressvolle gebeurtenissen in je leven te ontdekken. Zeker, voor jouw gezin zorgen of veel uren kloppen op een project kan vermoeiend zijn, maar als je weet waarom deze acties belangrijk voor je zijn, dan ben je veel beter in staat om met die stress om te gaan.

Het schrijven over hoe onze dagelijkse handelingen overeenkomen met onze diepste persoonlijke waarden verbetert in feite ons mentaal en biologisch vermogen om met stress om te gaan. In McGonigal’s woorden:

“Stressvolle ervaringen waren niet langer alleen maar gedoe om te doorstaan; ze werden een uitdrukking van de waarden van de studenten… kleine dingen die anders misschien irritant leken, werden momenten van betekenis.”

Het beleven van je persoonlijke waarden

Het einde van het jaar is een ideaal moment om zelf zo’n oefening te doen.

Je angst de baas in 5 stappen

Ten eerste zet je jouw kernwaarden op een rijtje en leg je ze uit: wat betekenen ze voor jou?

Ten tweede beschrijf je hoe je het afgelopen jaar heb geleefd en gewerkt volgens die kernwaarden.

Ten derde houd je jezelf verantwoordelijk en beschrijf je waar je jouw kernwaarden niet hebt waargemaakt in het afgelopen jaar.

Je zal merken dat deze eenvoudige oefening op het einde van elk jaar jou helpt om jouw waarden op een dagelijkse basis top of mind te houden. Het zal het gemakkelijker maken om door te gaan wanneer het leven al eens stressvol en overweldigend wordt.

Of je nu kiest voor deze jaarlijkse schrijfoefening of voor een dagboek zoals de Stanford studenten, de wetenschap is vrij duidelijk over de voordelen. Schrijven over je persoonlijke waarden maakt je leven beter en verbetert je vermogen om stressvolle gebeurtenissen in je leven te beheersen.

Tip: hier download je een lijst met waarden die je als inspiratiebron kan gebruiken.

Plan tijd in je agenda om na te denken over je waarden, net zoals je ook tijd voorziet om even stil te staan bij je loopbaan. Ook al is het maar een paar uur per maand, je gaat vooruitgang boeken. Soms is het gewoon erover denken dat de bal aan het rollen brengt. En lijkt het je fijner om het met een loopbaancoach te doen? Dan is het goede nieuws dat dat in Vlaanderen en Brussel bijna gratis is dankzij de loopbaancheques. Maar ook zonder loopbaancheques kan je terecht bij een coach voor loopbaanbegeleiding.

Als erkend loopbaancoach help ik jou om een checkup te maken van jouw loopbaan vandaag en te zien hoe je zinvolheid kunt vinden in je werk, en om zo ook stappen vooruit te zetten richting jouw droomleven.

Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je daarom nu in via deze link:

Lees verder:
Waar heb je het meeste spijt van in jouw loopbaan? De top 5.
De 7 loopbaanfouten die je moet vermijden
Heb je het gevoel dat je in een verkeerde job zit?

P.S. Wil je jouw vrienden én mij een plezier doen? Deel dan dit artikel via de FacebookLinkedIn of Pinterest-knop. Alvast bedankt!

Dit bericht werd geplaatst in Coaching. Bookmark de permalink .

Een reactie op Minder stress? Gebruik de kracht van jouw persoonlijke waarden

  1. Ik zegt:

    Toffe en interessante oefening. Goed om zo op het einde van het jaar eens bij stil te staan. 🙏

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.