
“Dan vergelijk ik me met anderen in mijn domein, en vraag ik me af waarom zij wel zo succesvol zijn en ik niet,” zucht Elien*.
Ze heeft zich aangemeld voor coaching om van haar uitstelgedrag af te komen, en al snel gaat het over hoe ze zichzelf voortdurend vergelijkt met anderen: de klasgenoten van vroeger en waar die nu staan, de vrienden en familieleden, en de concullega’s met hetzelfde beroep als zij.
En jij?
Hoe vaak vergelijk jij jezelf met anderen en kijk je naar wat zij hebben dat jij niet hebt?
Hoe blij maakt je dat? Niet zo blij, vermoed ik.
En waar gaat dit echt om?
Waarom vergelijken we onszelf met anderen?
Het gaat erom dat je niet accepteert waar je nu bent. Je hebt het gevoel dat je al meer had moeten bereikt hebben. Meer ervaring had moeten opdoen. Meer had moeten doen met wat je onderneemt, met je leven.
En gaat het ook niet over verlangens? Verlangens die je hebt begraven. Verlangens waar je niet naar handelt. En aauw, wat doet het pijn om geconfronteerd te worden met iemand die iets bereikt heeft wat jij jezelf ontzegt hebt tot nu.
Gaat het ook niet over de angst dat je nooit zult krijgen waar je zo naar verlangt? Omdat je bang bent dat je niet goed genoeg bent, niet waardig genoeg, of gewoon niet genoeg?
Gaat het over bang zijn dat er geen ruimte is voor jou: geen ruimte voor jouw succes, geen plaats voor jou in deze wereld, en geen ruimte voor wat je onderneemt om te groeien?
Of dat je het allemaal weer kwijtraakt als je het eindelijk zou hebben?
Denk je dat er maar een beperkte hoeveelheid succes, geld, vreugde en geluk is in de wereld, en dat je jouw deel zult missen?
Ja.
Het gaat over de angst dat wie je bent niet goed genoeg is.
Het gaat erom dat je niet accepteert wie je bent en waar je bent op dit moment, op deze plek.
Het gaat erom dat je vecht met jezelf en je leven.
Je blijft jezelf vergelijken met anderen, net zoals je niet kunt stoppen met aan een korstje te pulken, ook al weet je dat je het met rust moet laten, zodat het kan genezen.
Je blijft jezelf er pijn mee doen.
Maar het helpt je niet om vooruit te komen. Het geeft je geen goed gevoel. En het is helemaal niet goed voor je gevoel van eigenwaarde.

Hoe stop je nu met jezelf te vergelijken met anderen?
Accepteer wie je nu bent. Wat je nu bent. Waar je nu bent.
Aanvaard jezelf.
Stop met het onderdrukken van je angsten, je schaamte, je schuldgevoel, je pijn.
Erken die gevoelens, stop met ertegen te vechten.
Wees mild, aardig en liefdevol voor jezelf. En veroordeel jezelf en je daden niet meer zo hard.
Accepteer wat je niet kunt veranderen en waar je geen invloed op hebt: het verleden, andere mensen,…
En verander wat je wel kunt veranderen en beïnvloeden: jouw eigen perspectief, dit patroon van vergelijken met anderen, de verhalen die je jezelf vertelt en de betekenis die je geeft aan wat er gebeurt.
Sta jezelf toe te willen wat je verlangt – en het ook te ontvangen.
Bepaal hoe je je wil voelen, wie je wil zijn, en hoe je wil leven. En handel ernaar.
Want als je dat doet, verandert alles.
Ontdek hier nog meer nadelen van jezelf te vergelijken met anderen én een stappenplan
Of neem contact op voor een coachingtraject waarin we niet alleen werken aan die vergelijken-itis, maar ook aan je zelfbeeld, je zelfaanvaarding, je pleasergedrag, je faalangst en uitstelgedrag.
Als gecertificeerd perfectionismecoach help ik jou om jezelf te bevrijden van perfectionisme, om zo met minder vergelijkingsdrang en met meer vertrouwen in het leven te staan, op te komen voor wat jij zelf wil, te genieten van alle mooie dingen die je doet en meer innerlijke rust te vinden. Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient! Dus neem gerust eens contact op voor meer info over (perfectionisme)coaching omdat je dan de eerste stap zet naar een beter leven.
Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail, schrijf je daarom nu in via deze link:
Lees verder:
Perfectionisme maakt je minder perfect dan je bent
Last van perfectionisme in je job? Vermijd een burnout.
Koop dit boek niet als je teveel tijd hebt.
*Namen van coachees in deze blog zijn veranderd om de privacy te waarborgen.
P.S. Tot slot klik op een van deze social media-knoppen omdat je zo jouw kennissen een plezier doet met deze waardevolle tips: