
Ga je voor dat huis in de stad of toch op de buiten?
Ga je werken bij een groot bedrijf of een start-up?
Ga je voor een job in de zorg of in IT?
Ga je je leven verder opbouwen met deze partner, of de relatie verbreken?
Van het kiezen van een opleiding tot het kopen van een nieuwe laptop: jouw leven zit vol kleine en grote keuzes en lastige beslissingen.
Daarom wil ik vandaag een besluitvormingsproces met jou delen dat ik gebruik bij het nemen van moeilijke beslissingen. Ik doe dit vaak – zowel in wat ik professioneel onderneem als bij persoonlijke beslissingen – om er zeker van te zijn dat ik op één lijn en met intentie handel.
Deze 7 stappen zullen ervoor zorgen dat je over 5 jaar niet wakker wordt en je afvraagt hoe je in hemelsnaam gekomen bent waar je nu bent!
Dus laten we meteen in het 7-stappen proces duiken dat je kunt gebruiken wanneer je voor een grote beslissing staat.
De 7 stappen om moeilijke beslissingen te nemen
1. Schrijf je waarden en/of prioriteiten op
Wanneer je je waarden kent, worden beslissingen ongelooflijk makkelijk. En soms is het nodig om even opnieuw te bekijken wat je waarden zijn om die gemakkelijke beslissing aan het licht te brengen.
Wanneer een beslissing “niet goed voelt” is dat meestal omdat die beslissing kwam van een plaats die niet in lijn is met je kernwaarden of prioriteiten.
Aan de andere kant, wanneer je een beslissing neemt in lijn met wie jij (of je organisatie) bent, dan kun je naar die beslissing kijken en zeggen: “Het maakt niet uit hoe het uitpakt, ik heb dit in ieder geval benaderd vanuit een plaats van waarde,” wat betekent dat je blij bent met de les die je eruit trekt … hoe die er ook uit mag zien.
Hier vind je een lijstje met waarden waaruit je jouw top 5 kunt samenstellen: download hier.
2. Weet wat je als resultaat wil zien
Vaak worden beslissingen gemakkelijk als je een duidelijk resultaat voor ogen hebt – en je spaart een hoop verspilde tijd uit.
Niet alleen zorgt het voor een bewuste beslissing, het helpt je ook gefocust te blijven.
3. Maak een lijst van jouw opties (minimaal 3-5)
Al te vaak beperken we onszelf door te denken dat er maar twee opties zijn in een bepaalde situatie – maar als je creatief genoeg bent, zul je je realiseren dat je veel meer opties hebt.
Want er zijn altijd meer opties dan je denkt. Schrijf alle opties op die je kunt bedenken, vooral de dingen die een beetje gek lijken! Maak op zijn minst een lijst van 3 (zo niet meer) opties.

4. Bepaal wat de leidraad is voor je beslissing
Ga eens na of je je beslissingen benadert vanuit een plaats van angst in je hoofd of eerder vanuit je hart of intuïtie.
De beste manier om te beginnen met luisteren naar je hart is om bewust te worden: dit betekent dat je gevoelens herkent in plaats van mentaal geklets. Als je jezelf iets uit het hoofd probeert te praten… “Allez, dat is toch niet logisch? Wat zou die-en-die wel niet van me denken? Ik zou dat nooit kunnen doen…“, dan probeer je in het algemeen met logica te beredeneren waarom je niet zou moeten doen wat je eigenlijk wel wil doen!
Dus, als je merkt dat je jezelf iets uit het hoofd probeert te praten, verdiep je daar dan in, want het betekent dat er op een bepaald niveau iets is dat je wél wil doen.
En de enige dingen die je niet moet doen, zijn de dingen waarvan je denkt dat je ze moet doen.
5. Bepaal welke van de opties het beste bij jouw waarden en prioriteiten past

6. Beperk je nu tot twee opties en vraag dan: Hoe zou ik me voelen als ik X deed versus Y? Zou ik er spijt van hebben X niet te doen?
Als je het logische of maatschappelijk aanvaardbare doet, dan luister je naar alles wat er om je heen is in plaats van naar wat je eigenlijk wil doen.
Ik hoor mensen vaak zeggen dat ze naar dingen gaan omdat ze zich verplicht voelen. Omdat ze een goed mens willen lijken, een goede werknemer, een goed familielid, enz. Maar het probleem is, als je er niet echt wil zijn, zul je er helemaal niet zijn (met jouw volle aandacht en goesting) – en dat is tijdverspilling voor iedereen.
Dus stel jezelf de volgende drie vragen:
- Hoe zou ik me voelen als ik X deed? Afgemat, moe, verveeld? Of enthousiast en nieuwsgierig?
- Hoe zou ik me voelen als ik X niet zou doen? Opgelucht, ontspannen, verfrist? Schuldig, alsof ik iets miste, niet gesteund?
- En het belangrijkste: zou ik er spijt van krijgen als ik X niet zou doen? Dit maakt een beslissing over het algemeen vrij duidelijk, want spijt is een krachtige motivator. En onthoud, hoe meer je jezelf kent, je waarden begrijpt, weet wat belangrijk voor je is… hoe duidelijker deze antwoorden worden.
7. Als het antwoord nog steeds niet duidelijk is, blijf dan nieuwsgierig want het zal je dwingen om creatief te worden!
Als je ooit merkt dat je op een kruispunt staat, of ergens vastzit, is dat vaak niet een gebrek aan middelen maar eerder een gebrek aan creatief zijn.
Als mijn geest zegt: “Ik kan het niet,” vraag ik in plaats daarvan: “Als je het kon, wat zou dan je kleinste volgende stap zijn?” of “Waarom is dit belangrijk voor je?“
Wanneer je je niet afvraagt wat je kunt doen, maar waarom het belangrijk voor je is, beginnen de antwoorden zich te openbaren. Want als je nieuwsgierig blijft, in plaats van je af te sluiten, beginnen mogelijkheden te verschijnen die je anders misschien niet zou zien.
Ik hoop dat dit besluitvormingsproces je helpt om een grote beslissing waar je voor staat wat gemakkelijker te nemen. En ik hoor graag met welke grote beslissingen je te maken hebt en welke tips je hebt gebruikt om over je besluiteloosheid heen te komen.
Moeilijk kunnen kiezen of beslissingen nemen… is een mogelijk kenmerk van perfectionisme. En perfectionisme is een ziekmakend patroon dat mensen verhindert om te zijn wie ze kunnen zijn. Gelukkig kan je jezelf ervan bevrijden. Ontdek er hier meer over.
Lees hier verder over perfectionisme want je kan jezelf ervan bevrijden.
Als gecertificeerd perfectionismecoach help ik jou om jezelf te bevrijden van perfectionisme, om zo met minder keuzestress en met meer vertrouwen in het leven te staan, op te komen voor wat jij zelf wil, te genieten van alle mooie dingen die je doet en meer innerlijke rust te vinden. Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient! Dus neem gerust eens contact op voor meer info over (perfectionisme)coaching omdat je dan de eerste stap zet naar een beter leven.
Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail, schrijf je daarom nu in via deze link:
Lees verder:
Perfectionisme maakt je minder perfect dan je bent
Last van perfectionisme in je job? Vermijd een burnout.
Koop dit boek niet als je teveel tijd hebt.
P.S. Tot slot klik op een van deze social media-knoppen omdat je zo jouw kennissen een plezier doet met deze waardevolle tips: