Afmaken waaraan je bent begonnen: zo kan het

dingen afmaken waar je bent aan begonnen uitstelgedrag perfectionisme coach foto vrouw natuur

Bent je ooit vol vuur en enthousiasme aan een project begonnen, maar zag je het na een paar weken al langzaam verwateren? Bedenk je van alles, start je het op maar maak je het niet af? Met als nadeel dat je hierdoor gaat uitstellen en het werk zich opstapelt?

Dit overkomt ons allemaal.

Maar waarom gebeurt het?

Het nieuwste onderzoek toont aan dat ons gedrag wordt gestuurd door hersencircuits die vaak werken zonder dat we ons daarvan bewust zijn.

Dit zijn drie redenen waarom je hersenen je van de eindstreep afhouden. En enkele tips en trucs die je kunt gebruiken om ervoor te zorgen dat je er wel komt.

Waarom kan ik dingen niet afmaken? En hoe kan ik afmaken waaraan ik begonnen ben?

1. Je ontbreekt neurologische motivatie

Het motivatiecircuit van je hersenen is gebaseerd op plezier. Je doel, je verlangen moet een echte beloning opleveren, daardoor wordt de neurotransmitter dopamine vrijgelaten. En dit verhoogt je vermogen om strategieën te bedenken die je helpen dat doel te bereiken.

Als je je doel niet hebt geassocieerd met plezier, dan zullen je hersenen niet geïnteresseerd zijn om je te helpen het te bereiken.

Wanneer je nadenkt over je doelen, ben je dan bang voor alle pijnlijke, vervelende taken die je onderweg zult tegenkomen? Of focus je in plaats daarvan op de voordelen die je gaat krijgen?

Als je merkt dat je energie afneemt terwijl je een project voltooit, visualiseer dan de echte voordelen die je zult krijgen als je het afmaakt. Geef jezelf ook een dagelijkse beloning – of zelfs per uur – terwijl je naar de voltooiing toewerkt.

Hoe meer je je doelen en dromen associeert met positieve emoties, hoe minder je jezelf zult moeten “dwingen” om het werk gedaan te krijgen.

dingen afmaken waar je bent aan begonnen uitstelgedrag perfectionisme coach foto vrouw gelukkig motivatie

2. Je praat onbewust negatief tegen jezelf

Misschien praat je jezelf aan om het niet te proberen. Of luister je onbewust naar dat negatieve geklets in je hoofd. Als je denkt dat dat het geval is, probeer dit dan eens:

Schrijf elke reden op waarom je je project niet wil afmaken, en maak een tweede lijst van elke reden waarom je dat wel wil. Bekijk beide lijsten aandachtig en luister naar je intuïtieve stem. Vraag jezelf: “Wat wil ik echt doen? Wil ik dit project echt afmaken? Zal het mijn leven verbeteren als ik het afmaak?”  Vraag jezelf af: “Zijn deze negatieve gedachten en gevoelens echt gegrond?”

Ik denk dat je zult merken dat ze dat meestal niet zijn. Door negatieve gedachten op papier te zetten, krijgen ze minder macht over je brein. Als je geen negatieve gedachten herkauwt, zijn je hersenen vrij om doelen na te streven die nuttige waardevolle beloningen en resultaten beloven.

3.  Je ontbreekt toewijding

Als je niet toegewijd bent om je doelen te bereiken, vergeet het dan maar. Om af te maken wat je begonnen bent, heb je een constante bereidheid nodig om vol te houden en door te zetten. Sommige mensen geloven dat alleen al het visualiseren van een doel het laat gebeuren, zoals in ‘The Secret’, maar dat is magisch denken.

Hoewel het belangrijk is om je doelen te visualiseren, is het ook belangrijk om actie te ondernemen.

Je hebt een geschreven plan nodig om elk groot doel te bereiken. Denken is niet genoeg om ons luie brein te motiveren. Schrijf echt alle obstakels op die je tegenhouden om een project te voltooien en visualiseer dan eenvoudige strategieën – en schrijf die ook op – om dat obstakel te overwinnen.

En als je een accountability partner hebt, stijgen je kansen op voltooiing verder van 50 procent naar 70 procent, dus spreek een deadline af met een vriend, collega of coach. Je kunt je brein ook elke dag belonen nadat je drie kleine successen hebt opgeschreven die je dagelijks boekt.

Je eigen doelen wegcijferen voor anderen, of uitstelgedrag vertonen… is een mogelijk kenmerk van bevestigingsdrang of perfectionisme. En perfectionisme is een ziekmakend patroon dat mensen verhindert om te zijn wie ze kunnen zijn. Gelukkig kan je jezelf ervan bevrijden. Ontdek er hier meer over.

Lees hier verder over perfectionisme want je kan jezelf ervan bevrijden.

Als gecertificeerd perfectionismecoach help ik jou om jezelf te bevrijden van perfectionisme, om zo met minder keuzestress en met meer vertrouwen in het leven te staan, op te komen voor wat jij zelf wil, te genieten van alle mooie dingen die je doet en meer innerlijke rust te vinden. Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient! Dus neem gerust eens contact op voor meer info over (perfectionisme)coaching omdat je dan de eerste stap zet naar een beter leven.

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail, schrijf je daarom nu in via deze link:

Lees verder:
Perfectionisme maakt je minder perfect dan je bent
Last van perfectionisme in je job? Vermijd een burnout.
Koop dit boek niet als je teveel tijd hebt.

P.S. Tot slot klik op een van deze social media-knoppen omdat je zo jouw kennissen een plezier doet met deze waardevolle tips:

Dit bericht werd geplaatst in Coaching en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.