
Je bent een kei in wat je doet en je doet het al een lange tijd. En nu heb je een voorgevoel over een groot probleem waarmee je zit…
Moet je daar dan op vertrouwen?
Of moet je rationeel zijn en logische systemen gebruiken?
Gary Klein besloot het onderwerp te bestuderen: 30 jaar lang heeft hij gekeken naar intuïtie zoals mensen die gebruiken in moeilijke situaties in het echte leven, van brandweerlieden tot schaakgrootmeesters.
Maar eerst: wat is intuïtie eigenlijk?
Nee, het is geen zesde zintuig en het is geen magie. En je moet er niet op vertrouwen in domeinen waar je geen solide basis van ervaring hebt.
Intuïtie is het onbewust opmerken van patronen die helpen bij het nemen van beslissingen: het is niet omdat je ze niet kunt verklaren, dat je ze moet verwerpen.
En als je goed bent in wat je doet, zou je meer op intuïtie moeten vertrouwen, niet minder. Intuïtie gebruiken is niet lui zijn – het is het kenmerk van experts.
Gary Klein ontdekte dat hoe meer ervaring mensen hebben op een bepaald gebied, hoe meer ze vertrouwen op intuïtie. Hij definieert intuïtie als de manier waarop we onze ervaring omzetten in actie.
Onze ervaring stelt ons in staat te herkennen wat er aan de hand is en hoe we moeten reageren. Omdat onze ervaring ons in staat stelt te herkennen wat we moeten doen, kunnen we dus snel en zonder bewuste inspanning beslissingen nemen.

Toch niet beter een excelletje maken?
Zet je liever alle relevante criteria op een rijtje in een Excel spreadsheet? En geef je dan alle factoren een score van 1 tot 10 zodat ze goed gewogen worden? Het is logisch, rationeel en systematisch. Er is alleen één klein probleem…
Onderzoek toont aan dat formele rationele systemen vaak falen in de echte wereld: je hersenen kunnen geen beslissingen nemen zonder emoties.
Er zijn zelfs verschillende studies die aantonen dat het gebruik van analytische methoden resulteert in slechtere beslissingen. De reden hiervoor is dat deze methoden de intuïtie lijken te verstoren.
En wanneer mensen hun intuïtie negeren, daalt de kwaliteit van hun beslissingen. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat mensen die niet op hun intuïtie (kunnen) vertrouwen, minder doeltreffende besluitvormers zijn, en dat zolang zij hun intuïtie afwijzen, zij gedoemd zijn dat te blijven.
Wanneer we met veel factoren rekening moeten houden, doen we het beter wanneer we eigenlijk niet bewust kunnen nadenken.
Begin dus met intuïtie. Later kun je altijd nog logische analyse gebruiken. Want als je begint met het analyseren van een beslissing, ga je je intuïtie onderdrukken. Je kunt het beste beginnen met het krijgen van een gevoel van je intuïtieve voorkeur – een onderbuik-check van je onmiddellijke voorkeur.
En als je je intuïtie negeert, kunnen er slechte dingen gebeuren. Op 26 september 1983 – op het hoogtepunt van de Koude Oorlog – ging het Sovjet-waarschuwingssysteem af. Het zei dat 5 Amerikaanse kernraketten op weg waren naar Rusland. Luitenant-Kolonel Stanislav Petrov moest een tegenaanval lanceren zodra dat alarm afging. Zijn natie werd aangevallen…
Maar zijn intuïtie stelde hem een vraag: Waarom zou de VS de derde wereldoorlog beginnen door slechts vijf raketten te lanceren?
Dus lanceerde hij de tegenaanval niet. En het bleek een vals alarm te zijn. Zonlicht dat weerkaatste op wolken was door de satellieten verkeerd geïnterpreteerd als een aanval.
Door naar zijn intuïtie te luisteren voorkwam hij de derde wereldoorlog.

Hoe gebruik jij dan je intuïtie?
Maak snel conclusies: doe het eerste wat in je opkomt. Ik weet het, je “zou moeten” veel opties genereren en ze vergelijken. Maar als je goed bent in wat je doet, is dat een slecht idee. Toen Klein brandweerlieden bestudeerde – die beslissingen nemen over leven of dood – dacht hij dat ze twee opties zouden bedenken en die vergelijken. Hij had het mis…
Ze vergeleken geen enkele. Wat hoorde zijn onderzoeksteam keer op keer van verschillende brandweerlieden? “Wij nemen geen beslissingen.” Ze gingen voor hun eerste gedachte. En die was meestal juist.
Als nieuweling in een domein moet je wel opties vergelijken, want dan heb je geen ervaring om op te vertrouwen. Maar deskundigen kunnen zichzelf eigenlijk een slechte dienst bewijzen door te veel na te denken. Wanneer radiologen langer dan 30 seconden naar röntgenfoto’s kijken, wordt hun besluitvorming slechter.
Vertel jezelf een verhaal. Deskundigen lopen in hun hoofd door wat er zal gebeuren als ze hun eerste idee uitvoeren. Als het lijkt dat het zal werken, aansluit bij hun ervaring, en ze zien geen problemen, dan doe ze het.
Dus: loop mentaal even door wat er waarschijnlijk gaat gebeuren voordat je je plan uitvoert.
Hoe ontwikkel je intuïtie als je nieuw bent?
Al dit intuïtie-onderzoek is gebaseerd op het feit dat je heel goed bent in wat je doet. Maar wat als je dat niet bent? Wat als je nieuw bent in een vakgebied? Hoe bouw je expertise en intuïtie op?
Intuïtie wordt opgebouwd door ervaring. Dus stel je bloot aan zoveel mogelijk beslissingen in je domein. Kijk naar de meest voorkomende beslissingen. Bekijk eerdere beslissingen en hoe die uitpakten. Praat met mensen die meer weten dan jij.
Concentreer je op het begrijpen van de onderliggende oorzaken en gevolgen. Kijk naar de relaties tussen hoe dingen werken. Graaf naar inzichten, verzamel niet alleen gegevens en volg de regels.
Maak je geen zorgen om fouten te maken. Want als je je concentreert op het beperken van fouten, beperk je je vermogen om expertise op te bouwen. Je moet dingen proberen en falen om echt de patronen te leren die intuïtie voortbrengen.

Deakin en Cobley ontdekten dat de allerbeste kunstschaatsers tijdens oefensessies vaker vallen dan anderen, omdat ze meer tijd besteden aan het proberen van sprongen die ze nog niet onder de knie hebben. Als we de schaatsers zouden ontmoedigen om te vallen, zouden ze niet zo snel leren.
Einstein zei: “De intuïtieve geest is een heilig geschenk en de rationele geest is een trouwe dienaar. We hebben een maatschappij gecreëerd die de dienaar eert en de gave is vergeten.”
Heeft dit nog niet alle vragen beantwoord die je hebt over intuïtie? Weet je niet precies welke stap je nu moet nemen? Dat is niet erg. Gebruik gewoon je intuïtie.
Als mental coach help ik jou om jouw intuïtie te ontwikkelen zodat je goede beslissingen neemt, en om te leren je goed te voelen. Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient! Dus neem gerust eens contact op voor meer info over coaching omdat je dan de eerste stap zet naar een beter leven.
Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail, schrijf je daarom nu in via deze link:
Lees verder:
Perfectionisme maakt je minder perfect dan je bent
Last van perfectionisme in je job? Vermijd een burnout.
Koop dit boek niet als je teveel tijd hebt.
P.S. Tot slot klik op een van deze social media-knoppen omdat je zo jouw kennissen een plezier doet met deze waardevolle tips: