Hoe kan je altijd gemotiveerd blijven?

motivatiecoach mental coach foto berg

Hier kon je al enkele strategieën lezen om makkelijker gemotiveerd te raken en aan een taak te beginnen.

Maar hoe zit het met het behouden van jouw motivatie op de lange termijn?

Stel je voor dat je tennist. Als je een serieuze wedstrijd probeert te spelen tegen een vijfjarige, zul je snel verveeld raken. De wedstrijd is te makkelijk. Aan de andere kant, als je een serieuze wedstrijd probeert te spelen tegen een topper als Rafael Nadal of Venus Williams, zul je merken dat je gedemotiveerd raakt om een andere reden: de wedstrijd is te moeilijk.

Vergelijk dit eens met tennissen tegen iemand die je gelijke is. Je wint een paar punten en verliest een paar punten. Je hebt een kans om de wedstrijd te winnen, maar alleen als je echt je best doet. Je gaat volledig op in deze taak. De uitdaging waar je voor staat is “net te doen”. Winnen is niet gegarandeerd, maar het is mogelijk. De wetenschap heeft ontdekt dat dit soort taken ons het meest gemotiveerd houden op de lange termijn.

We houden dus wel van uitdagingen, maar alleen als ze binnen de optimale moeilijkheidszone liggen. Taken die beduidend onder je huidige capaciteiten liggen, zijn saai. Taken die je huidige capaciteiten ver te boven gaan, ontmoedigen. Maar taken die precies op de grens van succes en mislukking liggen, zijn ongelooflijk motiverend voor ons brein. We willen niets liever dan een vaardigheid beheersen die net voorbij onze huidige kunnen ligt.

Dit is dus de Regel: we ervaren een piek in motivatie wanneer we werken aan taken die net op het randje van ons huidige kunnen liggen. Niet te moeilijk. Niet te makkelijk. Precies goed.

Werken aan taken die voldoen aan deze Regel is een sleutel om je motivatie op lange termijn te behouden. Merk je dat je niet gemotiveerd bent om aan een taak te werken? Dan is dat vaak omdat die taak zich bevindt in je zone van verveling of in een zone van te grote moeilijkheidsgraad. En dan is het kwestie om die taak terug te trekken naar de grens van je kunnen, waar je je uitgedaagd voelt, maar wel in staat om het te kunnen.

motivatiecoach mental coach foto tennis

Hoe bereik je flow?

Deze prachtige mengeling van motivatie en topprestaties wordt ook wel flow genoemd. Flow is wat atleten en artiesten ervaren als ze “in the zone” zijn. Flow is de mentale toestand die je ervaart wanneer je zo gefocust bent op de taak die je te doen staat, dat de rest van de wereld vervaagt.

Het is een staat van piekmotivatie: je bent heel gedreven om door te gaan met de taak waarmee je bezig bent.

Een factor die volgens onderzoekers verband houdt met een flow-staat is of je al dan niet de Regel volgt: als je werkt aan uitdagingen van optimale moeilijkheidsgraad, dan zul je niet alleen gemotiveerd zijn, maar ook een boost in geluk ervaren.

Nog een tip: meet ook je vooruitgang. Want een van de sleutels tot het bereiken van een flow-staat is dat je bij elke stap direct feedback krijgt over hoe je het doet.

motivatiecoach mental coach foto fitness

Wat doe je als de motivatie verflauwt?

Het is onvermijdelijk dat je motivatie om een taak uit te voeren op een bepaald moment daalt. Als je zin hebt om op te geven, bedenk dan deze drie dingen:

1. Elke gedachte is maar een suggestie

Beschouw elke gedachte die je hebt als een suggestie, niet als een bevel. Je geest kan je suggereren dat je moe bent en wil opgeven. Maar als je er even bij stilstaat, kan je geest je ook suggereren dat je je heel goed zal voelen over het voltooien van een taak als die eenmaal gedaan is.

Geen van deze suggesties zijn bevelen. Het zijn maar opties. Jij hebt de macht om te kiezen welke optie je volgt.

2. Ongemak is tijdelijk

In verhouding tot de tijd in je normale dag of week, is bijna elke taak die je uitvoert snel voorbij. Je training is over een uur voorbij. Dat verslag heb je tegen morgen klaar.

Het leven is nu makkelijker dan het ooit geweest is. Vierhonderd jaar geleden zou je sterven als je niet je eigen voedsel verbouwde en je eigen huis bouwde. Vandaag jammeren we over het vergeten van de oplader van onze iPhone.

Blijf dus relativeren. Je leven is goed en je ongemak is tijdelijk. Stap in dit moment van ongemak en laat het je sterker maken.

3. Dit is het leven

Het leven is een voortdurend balanceren tussen toegeven aan het gemak van afleiding of het overwinnen van de pijn van moeite doen. En zo is het leven ook de som van honderdduizend dagelijkse gevechten en kleine beslissingen om het vol te houden of op te geven.

Je eigen doelen wegcijferen voor anderen, of uitstelgedrag vertonen… is een mogelijk kenmerk van bevestigingsdrang of perfectionisme. En perfectionisme is een ziekmakend patroon dat mensen verhindert om te zijn wie ze kunnen zijn. Perfectionisme is op lange termijn enorm demotiverend. Gelukkig kan je jezelf ervan bevrijden. Ontdek er hier meer over.

Lees hier verder over perfectionisme want je kan jezelf ervan bevrijden.

Als gecertificeerd perfectionismecoach help ik jou om jezelf te bevrijden van perfectionisme, om zo met minder keuzestress en met meer vertrouwen in het leven te staan, op te komen voor wat jij zelf wil, te genieten van alle mooie dingen die je doet en meer innerlijke rust te vinden. Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient! Dus neem gerust eens contact op voor meer info over (perfectionisme)coaching omdat je dan de eerste stap zet naar een beter leven.

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail, schrijf je daarom nu in via deze link:

Lees verder:
Perfectionisme maakt je minder perfect dan je bent
Last van perfectionisme in je job? Vermijd een burnout.
Koop dit boek niet als je teveel tijd hebt.

P.S. Tot slot klik op een van deze social media-knoppen omdat je zo jouw kennissen een plezier doet met deze waardevolle tips:

Dit bericht werd geplaatst in Coaching, Mental Coaching en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Hoe kan je altijd gemotiveerd blijven?

  1. De schaduw voorbij zegt:

    Precies wat ik even nodig heb, ik merk het op mijn werk dat ik steeds minder gemotiveerd raak. Dus deze tips komen goed van pas.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.