7 dingen waaraan je in 2023 geen tijd meer moet verspillen

perfectionismecoach tips foto bos wandeling

Mensen komen vaak naar mij als coach wanneer ze zich overweldigd en gestrest voelen en het gevoel hebben dat ze hun doelen niet bereiken: die dingen die ze het liefst willen doen in hun leven. Ze zitten vast en zijn op een punt dat ze niet weten wat ze moeten doen.

Daarom is één van de eerste dingen die we dan wel eens samen doen het identificeren van hun tijdverspillers: de dingen die hen in de weg staan om succesvol te zijn, die hen ervan weerhouden om vooruitgang te boeken in wat ze willen bereiken.

Ik denk dat we allemaal, van tijd tot tijd, in activiteiten rollen die niet bijdragen aan ons grootste succes of geluk.

We willen allemaal succesvol zijn in het leven, maar soms verspillen we onze tijd aan dingen die ons tegenhouden om ons volledige potentieel te bereiken.

En vaak herkennen we die dingen niet totdat iemand ons erop wijst.

Het is belangrijk om te analyseren hoe we onze dagen doorbrengen, en regelmatig te zoeken naar manieren om slimmer te werken, en dus naar manieren om tijdverspillers te elimineren.

Om daarmee te beginnen zijn hier zeven dingen waaraan productieve, succesvolle mensen hun tijd niet verspillen. En die jij dus ook niet meer hoeft te doen.

1. Ga de dag niet door zonder een plan

Succesvolle mensen hebben een doel, een plan van dingen die ze willen bereiken. Ik geloof dat je die dingen het best opschrijft – maar alleen de top twee of drie prioriteiten die je die dag moet bereiken, en geen ellenlange lijst.

Schrijf je topprioriteiten op en deel die grote taken op in meer redelijke stappen en je zult zien dat je ze gedaan wil krijgen en van jouw lijst wil schrappen.

2. Laat je niet meeslepen in sociale media

Meldingen op Facebook checken, door foto’s op Instagram scrollen, snelle updates op Twitter lezen, Tiktok video’s bekijken, wat dan ook – het hoort voor veel mensen bij het dagelijks leven. Maar als je niet controleert hoeveel tijd je eraan besteedt, vliegen de uren voorbij en heb je niets bereikt van wat je vooruitbrengt in je leven.

Zet er dus een tijdslimiet op – stel een alarm in voor wanneer je de app moet minimaliseren, sluit de app en ga iets anders doen – of ga er pas op als je de nodige projecten hebt afgerond. Gebruik sociale media als beloning.

3. Doe geen emotioneel uitputtende activiteiten

Richt je op wat jouw leven positief voedt, en verspil je tijd niet aan dingen die je emotioneel uitputten.

Voordat je activiteiten in jouw agenda vastlegt, moet je er zeker van zijn dat de activiteit een positieve bijdrage aan jouw leven zal leveren. Als je denkt dat dat niet zo is, overweeg dan om er nee tegen te zeggen. Voel je ook niet verplicht een antwoord te geven op het moment dat je gevraagd wordt iets te doen. Denk na voordat je ja zegt en weet dat het oké is om nee te zeggen op verzoeken die jouw tijd vragen.

Er wordt wel eens gezegd dat je het gemiddelde bent van de vijf mensen met wie je de meeste tijd doorbrengt. Dus als je op je best wilt zijn, moet je jezelf omringen met de beste mensen. Ga niet (of minder) om met negatieve mensen.

perfectionismecoach tips foto water perfectionisme

4. Maak je geen zorgen over dingen die je niet in de hand hebt

Besef dat je met piekeren absoluut niets bereikt in het leven, vooral als je niets aan een situatie kunt doen. Zet jouw gedachten dus om in op actie gebaseerde activiteiten. Focus op dingen die je wel gedaan kunt krijgen.

5. Blijf niet stilstaan bij fouten uit het verleden

Iedereen maakt fouten. De sleutel tot succesvol zijn in het leven is niet twee keer dezelfde fout maken, maar leren en groeien van fouten, en er een beter mens door worden.

Dus als je een fout maakt, besef dan dat de fout voorbij is en dat je niet terug kunt naar het verleden. Focus op wat je geleerd hebt.

6. Zet jezelf niet op de laatste plaats

We hebben allemaal wel eens momenten dat we niet genoeg slapen of bewegen omdat we aan een groot project moeten werken. Maar voor succes en geluk op de lange termijn, moet je jezelf op de eerste plaats zetten op jouw prioriteitenlijst. Investeer dus ook tijd (en geld) in jezelf, in je eigen welzijn, in je eigen ontwikkeling.

perfectionismecoach zelfzorg foto bad perfectionisme

7. Stop met perfectionisme

Zoeken naar erkenning, teveel ‘moetens’, een laag zelfbeeld, conflicten vermijden, angsten, controledrang, uitstelgedrag, schuldgevoelens, altijd denken en piekeren, moeilijk kunnen kiezen, je grenzen niet respecteren: het zijn allemaal mogelijke kenmerken van één en hetzelfde patroon: perfectionisme of bevestigingsdrang. Een patroon waaraan je ontzettend veel tijd in je leven kunt verspillen.

Wanneer dit patroon sterk aanwezig is bij jou, kan het je zelfs ziek maken, en leiden tot een burn-out. Zorg dus voor jezelf en bevrijd je van je perfectionisme.

Bonustip: begin je dag met iets wat je graag doet – misschien is dat een goede workout doen, of mediteren, journaling of het lezen van een favoriet boek. Doe wat voor jou werkt. Want als je je dag begint met iets waar je van houdt en dat goed voor je is, heb je meer kans om je de rest van de dag gelukkig, geconcentreerd en sterk te voelen.

Staan er dingen op deze lijst die voor jou tijdverspillers zijn?

Elimineer ze zodat je in je beste leven kunt stappen.

Om jezelf te bevrijden van perfectionisme en de beste versie van jezelf te worden is het aangeraden om je te laten begeleiden door een perfectionismecoach wanneer je echt meer vrijheid wil ervaren in je leven.

Want gelukkig kan je bevrijd raken van een teveel aan perfectionisme. Hier lees je er meer over.

En een van de beste manieren om te leren om te gaan met jouw tijd, is het investeren in jezelf via een coach. Een geschikte coach kan je bijvoorbeeld begeleiden in het beslissen over een goede richting in jouw loopbaan, in het bevrijden van overdreven perfectionisme, in het ontwikkelen van jouw zelfvertrouwen, in het bereiken van het volgende niveau in jouw leven. Hier lees je meer over mij en hoe je contact kunt opnemen.

Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je daarom nu in via deze link:

Lees verder:
Onbeperkte relaxatietherapie bij je thuis
Perfectionisme maakt je net minder perfect
Gun jij jezelf een loopbaancoach?

P.S. Je helpt me echt wanneer je deze berichten deelt op sociale media. Dus als het niet te veel moeite is, klik dan op een van de knoppen hieronder. Dankjewel!

Dit bericht werd geplaatst in Coaching en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.