Waarom je vaker ‘neen’ moet zeggen

Life coach en business coach vertelt waarom je vaker neen moet zeggenHet is zo moeilijk om neen te zeggen,” begint Barbara tijdens een coachingsessie, “Ik voel me dan egoïstisch, schuldig, verlegen zelfs. Ik wil mensen niet verstoren. Ik wil niet dat ze slecht over mij denken. Soms is het gewoon makkelijker om ja te zeggen dan om om te gaan met mijn angst voor de reacties van anderen.

Maar wat kost dat gedrag jou?

Barbara: “Het kost me te veel. Als ik ja zeg wanneer ik eigenlijk neen zou moeten zeggen, dan geef ik een stukje macht over mijn leven weg, en dan heb ik geen respect voor mijn eigen behoeften omdat ik ze minder belangrijk maak dan die van een ander. En vaak tracht ik dat dan te rechtvaardigen door te zeggen ‘het is alleen maar deze keer’, ‘het is voor een goede zaak’, ‘het zal niet zo lang duren’, ‘het is niet zo erg’. Maar het is wel erg. Elke keer wanneer ik dit doe, kies ik er eigenlijk voor om niet te luisteren naar mijn hart, mijn verstand of mijn buikgevoel.

De 7 voordelen van neen zeggen

1. Meer energie opwekken
Taken aannemen die je niet wil doen of waar je geen tijd voor hebt, verspilt energie die je aan zaken kunt besteden die je zelf waardevol vindt. Besteed die energie aan die activiteiten die je écht moet doen of waar je écht voor kiest. Meer energie helpt je om je beter en gelukkiger te voelen, en om productiever te zijn.

2. Tijd besparen
Je hebt maar zoveel uren in een dag. Daar kan je niets aan doen, maar wel aan hoe je die tijd gebruikt. Laat anderen jouw to do-lijst of agenda niet bepalen waarbij je jouw kostbare tijd weggeeft. Gebruik je tijd zodat jouw prioriteiten en jouw doelen ingevuld worden. Jij beslist wat jouw tijd waard is, en wat niet.
Meer tips om meer tijd vrij te maken voor wat écht belangrijk is , vind je in het boek ‘Meer Tijd in 12 Stappen’.

3. Giftige mensen kwijtspelen
Je wil toch geen giftige mensen in jouw leven? Er zijn er die van jou willen profiteren, of die altijd klagen, roddelen of hun eigen verantwoordelijkheid ontlopen. Het zijn meesters in manipuleren die schuldgevoelens trachten op te wekken zodat je uiteindelijk ‘ja’ zegt. Als je consistent een krachtige ‘neen’ teruggeeft dan zullen ze uiteindelijk weggaan op zoek naar een ander en zwakker slachtoffer.

4. Minder stress opwekken
‘Ja’ zeggen wanneer je eigenlijk ‘neen’ wil zeggen is een serieuze stressfactor voor jouw geest én lichaam. Het veroorzaakt spanning én pijn, soms zorgt het zelfs voor slechter slapen. Het is zeker niet de enige factor die stress bezorgt, maar het is er wel een die je onder controle kan krijgen.

5. Jouw focus vergroten
Zeg ‘ja’ tegen mensen en dingen die relevant zijn voor jouw doelen. Zeg ‘neen’ tegen die dingen die je afbrengen van jouw doelen en die ervoor zorgen dat je jouw focus verliest. Focus op die dingen die je helpen om persoonlijk en professioneel te groeien, dingen die jouw interesse opwekken. Zeg ‘neen’ tegen al de rest.

6. Sterker worden
Elke keer wanneer je zo ‘neen’ zegt tegen anderen, zeg je ‘ja’ tegen jezelf. Je neemt terug controle over jouw eigen leven doordat je anderen niet toelaat om voor jou beslissingen te nemen. Je krijgt meer zelfvertrouwen wanneer je jouw grenzen bewaakt. En – verrassend misschien – je wint meer respect. Wanneer je helder en duidelijk bent over wat je wel en niet doet, respecteren mensen jou meer. Misschien zijn ze niet meteen heel blij, maar ze zullen je wel respecteren.

7. Meer van het leven genieten
Het leven is zoveel genietbaarder wanneer je ‘neen’ begint te zeggen tegen zaken die jouw energie vreten. Ook op het werk.

Het wordt steeds makkelijker om ‘neen’ te zeggen naarmate je het vaker doet. Het zal allicht niet zo comfortabel aanvoelen in het begin. Want je wil anderen niet graag teleurstellen, ook al ontgoochel je jezelf door dat te doen.

Jouw behoeften, jouw tijd, jouw doelen, en wat belangrijk is in jouw leven moeten jouw gids zijn bij het nemen van beslissingen. Het vraagt enkel wat gewoon worden.

‘Neen’ zeggen: je kan het!

Als coach help ik mensen onder meer bij het bepalen en bereiken van hun doelen en het ‘neen’ zeggen tegen wat hen belemmert. Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je nu gratis in via deze link.

En wat zijn jouw ervaringen met ‘neen’ zeggen? Laat het weten via de reactiemogelijkheid hieronder, of stuur me een bericht.

Deel je dit artikel ook met jouw netwerk?

Lees verder:
Ben jij een lovejunk? Doe de test!
4 zinnen om meteen assertiever te zijn
Meer tijd in 12 stappen: het boek

Dit bericht werd geplaatst in Coaching, Communicatie, Life Coaching en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Waarom je vaker ‘neen’ moet zeggen

 1. Sil zegt:

  Ik vind het ook moeilijk om nee te zeggen.
  Als mijn kinderen vragen om op te passen b.v.
  Als ik dat dan niet doe ben ik bang dat ik ze nooit meer zie.
  En het is voor mij zo moeilijk om erheen te gaan
  Heb nu voor het eerst nee gezegd, maar dan komen ze en als ze dan weg zijn staat er de was.
  Leuk als je 74 bent en je wordt dan zo behandeld!

  Like

 2. wimannerel zegt:

  Dankjewel voor jouw reactie, Sil. En alvast gefeliciteerd met het voor het eerst ‘nee’ zeggen.
  Volhouden nu! Hier is nog een extra tip.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.