Gebruik de kracht van negatief denken

Life coach en business coach toont aan waarom positief denken niet werkt, en wat wél helpt.Veronique heeft al veel boeken zoals The Secret gelezen wanneer ze me als coach inschakelt. De boeken hebben haar geleerd om haar leven te visualiseren met al haar dromen verwezenlijkt. Dus gewoon elk detail verbeelden: de zelfgeschreven roman, de eigen succesvolle winkel, de blitse sportwagen, de geweldige partner. Maar toch blijkt dat niet te werken voor Veronique.

Ze is teleurgesteld, want de goeroes uit de boeken beweren dat deze verbeeldingen en het positieve denken ervoor zorgen dat het succes je te beurt valt.

Helaas toont wetenschappelijk onderzoek aan dat dit beeld vol rozengeur en maneschijn niet klopt. Gabriele Oettingen van de New York University toonde aan dat onze doelen visualiseren alsof ze al bereikt zijn, net een tegenovergesteld effect kan hebben.

De positieve beelden kunnen in eerste instantie wel inspirerend zijn. Maar ze kalmeren onze geest, alsof het harde werk al is gedaan. Dit betekent dat hoe dwingender en krachtiger het mentale beeld van succes is, hoe meer kans je loopt dat jouw energie afneemt. Want als het al bereikt is, zo denkt jouw onderbewustzijn, dan moet ik geen moeite meer doen.

In de studie voelden de proefpersonen zich minder energiek nadat ze succes hadden gevisualiseerd in een wedstrijd. In een andere studie voelden proefpersonen die zich hun doelen voor de komende week hadden verbeeld, minder energie, én bleken ze ook minder van die doelen te bereiken.

Wat helpt dan wel in de plaats van positief denken?

Een ander probleem met je voor te stellen hoe je leven eruit ziet nadat je jouw doelen hebt bereikt is dat je vergeet rekening te houden met de hindernissen die je doel in de weg staan. De fantasie over onze succesvolle nieuwe onderneming of ons toekomstige superslanke en fitte lichaam kan ons eerst wel een gevoel van aangename opwinding geven. Maar het leidt ons af van de praktische stappen die we moeten zetten om de droom in werkelijkheid om te zetten. Natuurlijk moet je een einddoel en een richting in gedachten hebben. Maar even belangrijk is het om goed ‘voor te denken’ (vooraf nadenken) over de hordes die je moet nemen.

Deze strategie heet ‘mentaal contrasteren’: denken over hoe prachtig het zou zijn om jouw doelen te bereiken, terwijl je ook de nodige aandacht besteedt aan waar je nu bent en aan de afstand en de moeilijkheden die tussen nu en je doel liggen.

Door realistisch te denken over de obstakels voor jouw succes, kan je makkelijker die uitdagingen kiezen die veel kans op succes hebben en kan je vermijden om tijd te verliezen aan projecten die nergens toe leiden.

En nu jij!

Denk aan een van jouw ambities. Schrijf drie voordelen van het bereiken van dat doel op. Maar denk dan aan drie grote obstakels die in de weg staan en schrijf die ook op. Zo richt je jouw motivatie en positieve energie waar die het meeste nodig is. En kan je ook al meteen zien of dit specifieke doel wel bereikbaar is.

Dus visualiseer gerust jouw succes, maar denk ook aan de obstakels die nu nog in de weg staan, en aan de praktische stappen die je moet nemen om ze te overwinnen. De techniek van het mentaal contrasteren beschermt je tegen zelfgenoegzaamheid, zodat je ook op langere termijn succes kan halen.

Als coach help ik mensen onder meer bij het bereiken van hun doelen en het overwinnen van obstakels. Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je nu gratis in via deze link.

En wat zijn jouw ervaringen met het visualiseren van doelen? Laat het weten via de reactiemogelijkheid hieronder, of stuur me een bericht.

Deel je dit artikel ook met jouw vrienden? Je doet me er een enorm plezier mee.

Lees verder:
3 redenen waarom positief denken niet werkt (en wat je best in de plaats doet)
Wat houdt jou tegen?
7 vragen die jouw resultaten op elk gebied verbeteren

Dit bericht werd geplaatst in Coaching, Doelen coaching, Life Coaching en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.