Waarom ter plaatse trappelen in je leven geen optie is

Levenscoach en business coach geeft tips om vooruitgang te boeken‘Ik ben bang om te falen,’ vertelt Mieke me. Maar wanneer we het er verder over hebben blijkt dat ze wel bang is om te proberen en daarna te falen, maar dat ze eigenlijk nog veel meer schrik heeft om nog tientallen jaren verder te doen zoals vandaag.

Dat blijkt haar échte nachtmerrie.

Hoezo?

Ja, wat als er geen ‘neutrale stand’ mogelijk is? Niet in relaties, niet in ondernemen, niet in persoonlijke ontwikkeling, niet in het leven?

Er is enkel vooruit of achteruit. Geen neutraal.

Maar wat met die periodes waarin het zo traag lijkt te gaan? Zo traag dat we geen vooruitgang – en ook geen achteruitgang – lijken te voelen?

In die periodes lijken we maar niet tot actie over te kunnen gaan, maar blijven we passief. ‘Het leven is nog zo slecht niet,’ zeggen we dan, ‘Ik verdien wel niet wat ik zou willen, maar ik kom rond. Of mijn relatie is wel niet zo schitterend, maar het gaat ook niet ZO slecht. Wie kan het wat schelen dat ik een beetje dikker, ongezonder,… ben. Het is allemaal niet zo belangrijk.

Het probleem is datIk kom rond, het is niet ZO slecht en het is niet zo belangrijk’ een perfect okee antwoord is vandaag. Maar enkel omdat je ervan uitgaat dat je ongeveer op hetzelfde niveau blijft als vandaag. Dat zonder grondige verandering jouw inkomen, onderneming, gezondheid, relaties over 10, 20 of 30 jaar nog altijd op dezelfde manier ter plaatse blijven trappelen, en dat dàt okee is voor jou.

Maar de kwestie is dat ‘ter plaatse trappelen’ niet bestaat in deze domeinen. Dat is een mythe. Een illusie. Er is enkel opwaarts of neerwaarts.

Dus als je nu maar aan het randje van tevredenheid met je gezondheid, financiële toestand, relatiegeluk,… bengelt, dan zal je over 10, 20 of 30 jaar in het ‘doe niets’ scenario ergens tussen heel ontevreden en heel ongelukkig belanden.

Want als je niets doet wordt een vervelend gevoel chronische pijn.
Werk waar je geen voldoening aan beleeft, wordt dan ellende die het leven uit jou zuigt.
Fysieke conditie die er nog net mee doorkan, wordt obesitas, ziekte en voor sommigen vroegtijdig overlijden.
Relaties waar je geen aandacht aan besteedt, raken vervreemd of onbestaand.

Jouw huidig ‘okee’ leven wordt steeds pijnlijker wanneer je niet bewust bent van het feit dat je niet ter plaatse kan blijven trappelen.

Maar hoe ga ik dan om met die angst?’ vraagt Mieke.

Stel niet enkel de vraag naar angst om te falen, maar vraag je ook af:

Wat als ik slaag?
Wat als ik niets doe?

Beeld je heel levendig en in detail in wat er gebeurt wanneer je niets doet. Wat geeft dat over tien jaar? Over twintig jaar? Over dertig jaar? Dat wordt voor velen de échte nachtmerrie. De uitkomst die we absoluut willen vermijden.

Beeld je dan heel levendig het scenario in wanneer je actie onderneemt. Jouw successcenario. En gebruik de angst om je scenario van niet-veranderen te manifesteren als een drijfveer om niet bij de pakken te blijven zitten.

Wanneer je nog eens voelt dat je ter plaatse lijkt te trappelen, bedenk dan dat het een illusie is. En neem actie.

Als coach help ik mensen onder meer bij het bepalen van waar ze naartoe willen en hoe ze vooruitgang kunnen boeken in hun werk en hun leven. Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je nu gratis in via deze link.

En wat doe jij niet ter plaatse te blijven trappelen in jouw leven? Laat het weten via de reactiemogelijkheid hieronder, of stuur me een bericht.

Deel je dit artikel ook met jouw vrienden? Je doet me er een enorm plezier mee.

Lees verder:
Het is nooit te laat om je leven te veranderen
Wat houdt jou tegen?
De snelste manier om je leven drastisch te verbeteren

Dit bericht werd geplaatst in Coaching, Life Coaching en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.