Wat doe je met die moeilijke mensen in jouw leven?

Business en life coach geeft tips om om te gaan met moeilijke en dominante mensen

“Het leven zou toch zoveel makkelijker zijn als ik maar niet met al die moeilijke mensen moest omgaan,” zuchtte Carolien onlangs tijdens een coachingsessie.

Herkenbaar?

Het is uiteraard helemaal okee om deze frustratie uit te spreken.

Minder okee is dat je iets opgeeft wat je nodig hebt, of wilt, of verdient omwille van de ‘moeilijke gewoontes’ van die ‘moeilijke mensen.’

Als je het kotsbeu bent om mee te spelen in hun spel, neem dan je leven in eigen handen door eerst eens goed naar jezelf te kijken. Want je kan hen niet veranderen. Maar je kan wel veranderen wat je doet en hoe je op hen reageert, en uiteindelijk welke invloed zij hebben op jouw leven.

Er is goed en slecht nieuws

Moeilijke mensen doen wat ze doen omdat ze zo ‘getraind’ zijn. Ja, ze zijn eigenlijk beloond voor hun negatieve gedrag. Dat moeilijke gedrag werkte voor hen – als kind en ook als volwassene. Zo leren kinderen die hun ouders kunnen manipuleren al gauw met plezier macht en controle over anderen uit te oefenen.

Iedereen doet wat hij doet om zijn behoeften in te vullen. En zo belonen we moeilijke mensen door toe te geven aan wat zij willen. Denk er eens over na. Als iemands gedrag naar jou voortdurend ongepast of onaanvaardbaar is, vraag je dan eens af of je op een of andere manier hun negatieve gedrag beloont.

Zo wordt Mieke telkens boos wanneer Hendrik oppert dat hij naar een voetbalmatch wil gaan kijken. En in plaats van naar haar jammerklacht te moeten luisteren, vindt hij het makkelijker om gewoon thuis te blijven. Maar op een dag wordt hij woedend en beschuldigt hij haar ervan een ‘zaag’ te zijn die hem helemaal niet begrijpt. In plaats van hem te antwoorden, voelt Mieke zich gekwetst en zegt ze helemaal niets meer. Hendrik profiteert van het feit dat Mieke niets meer wil zeggen en gaat naar een voetbalmatch.

We hebben drie keuzes telkens we respons geven op iemand anders:
1. Positief zijn
2. Negatief zijn
3. Vermijden/negeren.

Moeilijke mensen ervaren vermijden als een positieve respons. Wanneer we onaanvaardbaar, ongepast gedrag negeren, gebeurt het vaak opnieuw omdat ons vermijdend gedrag de moeilijke persoon vertelt dat we zijn/haar gedrag willen aanvaarden.

Maar wat willen ze dan?

Moeilijke mensen willen hun ding doen, op hun manier. Ze verwachten dat mensen rondom hen daaraan meewerken. En ze zien zelf niets onredelijks aan die verwachtingen. Er is weinig in hun ervaring dat hen zegt dat hun handelingen ongepast zijn. Ze hebben ook geen verlangen of motivatie om hun gedragingen te veranderen.

Wat kan ik eraan doen?

We leren heel wat van moeilijke mensen. We tolereren hun gedrag en attitudes als ‘deel van het leven’. We houden onze gevoelens voor ons en slikken onze woorden in. We doen toegevingen ook al krijgen we er niets voor terug. We gaan voor het compromis ook al is het 90/10 in ons nadeel in plaats van een 50/50 deal. We stellen misschien zelfs onze eigen vaardigheid in vraag om met anderen te communiceren. Zo van ‘Het ligt misschien aan mij.’

Omdat we moeilijke mensen niet kunnen veranderen, kunnen we enkel onszelf veranderen en onze reacties op hun gedrag. Zij hebben onze medewerking en onze toelating nodig om ons te intimideren, te controleren en te manipuleren om hun zin te krijgen. In de meeste relaties worden we precies zo behandeld als we onszelf toelaten om behandeld te worden.

Het goede nieuws is dat, net omdat we gedeeltelijk verantwoordelijk zijn, we wel iets kunnen doen om respectvol behandeld te worden in onze relaties.

Door op onszelf te focussen en ons gedrag en onze reacties te veranderen, kunnen we vandaag al de controle beginnen nemen over hoe anderen ons behandelen.

Tip: denk eens aan een paar moeilijke mensen in jouw leven. Hoe gedragen ze zich? Vraag jezelf af of jij op een of andere manier deze moeilijke mensen beloont in hun gedrag. Nog straffer: zouden zij jou beschrijven als de ‘moeilijke persoon’? En zo ja, wat zouden zij zeggen?

Als coach help ik mensen onder meer bij het beter omgaan met zichzelf en met anderen in hun omgeving. Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je nu gratis in via deze link.

En wat doe jij om beter om te gaan met moeilijke mensen in jouw leven? Laat het weten via de reactiemogelijkheid hieronder, of stuur me een bericht.

Deel je dit artikel ook met jouw vrienden? Je doet me er een enorm plezier mee.

Lees verder:
Hoe ga je om met een dominant persoon?
Ben jij een lovejunk? Doe de test!
4 zinnen om meteen assertiever te zijn

Dit bericht werd geplaatst in Coaching, Communicatie en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Wat doe je met die moeilijke mensen in jouw leven?

 1. griet zegt:

  Moeilijke mensen veranderen kan niet, zij doen inderdaad wat ze doen omdat dit hun wereldbeeld is, hun perspectief op de dingen die gebeuren. Positief zijn werkt volgens mij het beste, omdat je hen dan gewoon beter gezind maakt, wat jou ook ten goede komt. Hun mening zullen ze niet veranderen maar wel de manier waarop ze die mening doordrukken. Voorbeelden van positief gedrag: geef hen regelmatig complimenten over de goede dingen die ze doen (die zijn er vast en zeker ook) Geef hen gelijk over de algemene lijn maar argumenteer tegen met kleine puntjes die je met objectieve bewijzen kunt staven. En vooral, laat het jou niet persoonlijk raken als deze aanpak niet direct lukt. Vaak draaien ze achteraf bij als ze er een tijd over nadenken en inzien dat jouw objectieve puntjes toch kloppen. Ook al zullen ze dit naar jou toe meestal niet zwart op wit toegeven.

  Like

 2. wimannerel zegt:

  Dankjewel voor jouw waardevolle bijdrage, Griet!
  Het helpt inderdaad enorm om bijvoorbeeld uitspraken van dominante mensen niet persoonlijk op te vatten. Vanuit hun perspectief bedoelen ze het vaak goed; ook al komt het niet zo over.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.