Warren Buffett’s strategie om meester te worden over je prioriteiten

Warren Buffett’s strategie om meester te worden over je prioriteiten Met meer dan 50 miljard dollar op zijn naam staat Warren Buffett consequent op de ranglijst van de rijkste mensen ter wereld. Van alle investeerders in de 20e eeuw was Buffett de meest succesvolle.

Gezien zijn succes is het logisch dat Buffett maar al te goed weet hoe hij zijn tijd elke dag moet besteden. En dat maakt dit verhaal, dat rechtstreeks van Buffett’s medewerker komt, zo boeiend.

Het verhaal van Mike Flint

Mike Flint was 10 jaar lang Buffett’s persoonlijke vliegtuigpiloot. Die Flint vloog trouwens ook voor vier Amerikaanse presidenten, dus allicht was het een goede piloot.

Volgens Flint had hij het over zijn carrièreprioriteiten bij Buffett toen zijn baas de piloot vroeg om een 3-traps oefening te doen.

Wil je ze meteen mee doen, neem dan pen en papier, of open een tekstdocument op jouw pc.

Dit is hoe het werkt.

STAP 1: Buffett begon met Flint te vragen zijn top 25 loopbaandoelen op te schrijven. Flint nam er zijn tijd voor en schreef ze op.

Opgelet: je kan deze oefening ook doen met doelen voor een kortere termijn. Schrijf bijvoorbeeld de top 25 dingen op die je komende week wil bereiken.

schrijf het op

STAP 2: Toen vroeg Buffett aan Flint om zijn lijst te herzien en zijn top 5 doelen te omcirkelen. Opnieuw nam Flint de tijd, doorploegde de lijst, en nam uiteindelijk een besluit over zijn 5 belangrijkste doelen.

Let op: Als je deze oefening nu wil meedoen, pauzeer dan nu direct en doe deze eerste twee stappen voordat je naar stap 3 gaat!

STAP 3: Op dit punt had Flint twee lijsten. De 5 items die hij had omcirkeld vormden Lijst A en de 20 items die hij niet had omcirkeld vormden Lijst B.

Flint zei dat hij meteen aan zijn top 5 doelen zou gaan werken. En toen vroeg Buffett hem over de tweede lijst, “En wat met de lijst die je niet omcirkelde?“.

Flint antwoordde: “Wel, de top 5 zijn mijn belangrijkste focus, maar de andere 20 komen op een directe tweede plaats. Ze zijn nog altijd belangrijk, dus ik zal er af en toe aan werken wanneer ik het nodig vind. Ze zijn niet zo dringend, maar ik ben nog steeds van plan om er inspanningen voor te leveren.

Waarop Buffett antwoordde: “Nee, je hebt het mis, Mike. Alles wat je niet omcirkelde, werd zopas jouw koste-wat-het-kost-te-vermijden lijst. Wat er ook gebeurt, deze dingen krijgen geen aandacht van je totdat het je gelukt is met je top 5.

De kracht van eliminatie

Ik geloof in eenvoud. En ik denk dat het elimineren van het niet-essentiële een van de beste manieren is om het leven makkelijker te maken, goede gewoonten meer automatisch te maken en dankbaar te worden voor wat je wel hebt.

Zo focus je op jouw belangrijkste doelen en bereik je ze ook

Verspilling vermijden of wegwerken is relatief eenvoudig. Maar het elimineren van dingen waar je om geeft, is heel wat moeilijker. We besteden al te makkelijk tijd aan dingen waarvoor we wel een uitleg hebben, maar die eigenlijk weinig opleveren. Ze nemen tijd, energie en ruimte in beslag die kunnen worden ingezet voor beter gedrag of belangrijkere taken. Vaak zijn we ‘druk bezig’ in plaats van productief.

Dit is de reden waarom Buffett’s strategie zo briljant is. De punten 6 tot en met 25 op jouw lijst zijn zaken die belangrijk zijn voor jou. Het is heel gemakkelijk te rechtvaardigen dat je er jouw tijd aan besteedt. Maar als je ze vergelijkt met je top 5 doelen, zijn deze zaken afleiding. Tijd besteden aan secundaire prioriteiten is de reden dat je 20 half voltooide projecten hebt in plaats van 5 voltooide projecten.

Elimineer daarom meedogenloos.

Dwing jezelf om je te focussen.

Voltooi een taak of schrap ze.

Deze tip is geïnspireerd op inzichten van James Clear.

timemanagement boekWil je meer tijd winnen?

Wil je elke dag een uur extra vrijmaken? Lees dan het boek Meer tijd in 12 stappen.

Als coach help ik jou om met meer zelfvertrouwen het beste uit jezelf te halen, en je volledige potentieel als volwassene te bereiken. Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!

Inzichten en tips deel ik graag met jou
in een wekelijkse mail. Mis deze niet.
Schrijf je daarom nu in via deze link:

Lees verder:
Meer tijd in 12 stappen
Een radicale oefening om meer tijd vrij te maken voor wat écht belangrijk is
De 10 toptips om meester te worden van jouw to do-lijst

P.S. Deel dit artikel door op de FacebookLinkedIn en Twitter-knoppen te klikken, want zo kunnen jouw vrienden en kennissen óók van deze inzichten profiteren.

Dit bericht werd geplaatst in Coaching, Time management en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.