Hiermee ben je op 15 minuten weer helemaal gefocust

Hiermee ben je op 15 minuten weer helemaal gefocust tijdens het multitasken .  Ik lijk wel heel de dag te multitasken,” schrijft Nancy, “En soms is mijn brein gewoon overbelast. Dan raak ik heel makkelijk afgeleid. Ik werk aan een dossier en dan komt er een mail binnen waarop ik moet reageren, of ik moet iets op internet opzoeken en voor ik het weet zit ik naar YouTube-filmpjes te kijken. Soms is het al middag en heb ik nog geen vooruitgang geboekt in het werk dat ik wou doen.

Voor Nancy – en voor jou als je je in haar situatie herkent – is de volgende eenvoudige oefening bedoeld. Ze vraagt slechts 15 minuten om je weer op de goede weg te krijgen.

Stap 1: Zet alles uit!

Eerst verwijder je alle mogelijke afleidingen. En breng jezelf in een zo productief mogelijke werkhouding. Zet alle onnodige meldingen uit die je van het werk kunnen afhouden. Stel voor jezelf ook een tijdslimiet in, van bijvoorbeeld 30 minuten, of 1 of 2 uur. Op die manier hoef je je geen zorgen te maken over wat je misschien mist. Sluit elke app op jouw computer. Alleen al dit proces kan je vaak de mentale ruimte geven om weer op de rails te komen. Zo niet, ga naar stap 2.

Stap 2: Haal diep adem.

Om je te concentreren, moeten zowel jouw geest als jouw lichaam vertragen. Sluit daarom even jouw ogen en concentreer je op jouw adem. Diep vanuit je buik inademen en uitademen helpt om je te centreren. Want in de rush van het werk vergeet je soms wat je precies wou bereiken. Dit is een kans om weer controle te krijgen over jezelf.

Stap 3: Maak een lijst van alles wat er in je hoofd zit.

Zodra de uiterlijke afleiding weg is, is het tijd om met jouw innerlijke stem om te gaan. Vaak leidt de werklast je af van het werk dat je doet. Je hebt misschien een wirwar aan opdrachten voor klanten, schoolprojecten, gezinstaken en nog veel meer. Omdat het allemaal rommelt in jouw hoofd, hebben jouw hersenen moeite om je te laten concentreren op wat er voor je ligt. Maak dan de klassieke to-do lijst. Laat het niet in jouw geest ronddwalen maar schrijf het effectief op. En geniet van het gevoel van helderheid in je hoofd wanneer het allemaal uit jouw hoofd is en op papier staat.

Stap 4: Geef prioriteit aan de lijst.

Nu al die taken uit jouw hoofd zijn, is het tijd om te beoordelen wat echt belangrijk is. De prioriteiten die je ’s morgens vastlegt, veranderen soms met de inkomende informatie en nieuwe verzoeken die jouw productiviteit verstoren. Met een helder hoofd kan je beter de timing en de noodzaak bepalen. Jouw eerste zorg is natuurlijk voor de taken die vandaag moeten worden uitgevoerd. Al het andere kan later worden aangepakt.

Stap 5: Werk aan drie beheersbare acties.

Uit de lijst van wat je bepaalt om cruciaal te zijn voor de dag, kies je drie taken waarvan je weet dat je ze zonder al te veel moeite kan uitvoeren. De positieve gevoelens van vooruitgang geven je kracht en vertrouwen. Je krijgt dan de energie die je nodig hebt om verder te gaan op de lijst en de rest af te maken.

timemanagement boekWil je meer tijd winnen?

Wil je elke dag een uur extra vrijmaken? Lees dan het boek Meer tijd in 12 stappen.

 

Als coach help ik jou om met meer zelfvertrouwen het beste uit jezelf te halen, en je volledige potentieel als volwassene te bereiken. Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!

Inzichten en tips deel ik graag met jou
in een wekelijkse mail.
Schrijf je daarom nu in via deze link:

Lees verder:
Meer tijd in 12 stappen
Lees dit als je meer dan 40 uur per week werkt
7 herkenbare timemanagement problemen. Met oplossing.

P.S. Deel dit artikel door op de FacebookLinkedIn en Twitter-knoppen te klikken, want zo kunnen jouw vrienden en kennissen óók van deze inzichten profiteren.

Dit bericht werd geplaatst in Coaching, Time management en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.