Elke dag maken we tientallen beslissingen. Op het werk, in de keuken, in de winkel. Elke dag opnieuw wikken en wegen we in ons hoofd of we de bus zouden nemen of te voet gaan, of we de kinderen laten buiten spelen of binnen tv-kijken, of we opslag zouden vragen aan onze baas.
Net zoals de meeste mensen spendeer jij wellicht veel te veel tijd aan het nemen van beslissingen. Om dat sneller en efficiënter te laten verlopen, deel ik hier vijf praktische tips. Ze geven je meteen meer inzicht in het hele proces van beslissingen nemen.
1. Raak niet in analyse paralyse (of verlamming door verregaande analyse)
Soms raak je helemaal verstrikt in het overdenken van je beslissing. Je piekert eindeloos over de voordelen en nadelen, de wat als- en misschien toch- opties.
Een makkelijke manier om dit tegen te gaan is jezelf een deadline zetten. Zeg tegen jezelf dat je over een half uur een beslissing moet nemen. Dit dwingt je om te beslissen zonder eindeloos te treuzelen.
2. Inventariseer de randfactoren
Noteer wat de beslissing precies moeilijk maakt. Misschien mis je motivatie, voel je groepsdruk of beïnvloeding van ouders of familie, of zijn er andere factoren die de beslissing in de weg staan.
Denk dan aan de doelen die je jezelf hebt gesteld. En beeld je dan in wat de consequenties zijn van gelijk welke beslissing die je zal nemen.
3. Probeer falen te voorzien
We maken allemaal soms verkeerde beslissingen. Zelf kan ik ook terugkijken op een aantal beslissingen die beter anders waren geweest. Maar van deze fouten heb ik ook kunnen leren.
Verwacht dus dat je soms zal falen, en leer eruit. Wanneer je weet dat het mogelijk is om de bal mis te slaan, ben je ook in staat om sneller te beslissen en dat risico te lopen.
4. Bespaar tijd door de ervaringen van anderen als leidraad te gebruiken in plaats van je eigen fouten te herhalen
Voordat je een bepaald merk auto koopt, kan je je bevragen bij iemand die hetzelfde model kocht. Zijn mening en ervaring kan je tijd besparen bij het nemen van een beslissing. Als je een beslissing moet nemen over welke behandeling te kiezen als je ziek bent, is het vaak nuttig om te zoeken naar persoonlijke ervaringen van mensen die dezelfde behandeling hebben gehad.
Onderzoekers hebben aangetoond hoe nuttig dit is bij het nemen van een beslissing, hoewel ze waarschuwen dat deze ook moet worden afgewogen tegen feitelijke informatie. Baseer je dus niet alleen op ervaringen van anderen als er ook informatie beschikbaar is.
5. Stem jouw beslissing af op jouw kernwaarden
Waarden kunnen je helpen om jouw besluitvorming te versnellen. Bij het kiezen van vrienden, partners en zakenpartners vind je bijvoorbeeld eerlijkheid, stiptheid, openheid en loyaliteit belangrijk.
Stel dat loyaliteit bovenaan jouw lijstje staat en je een beslissing moet nemen over het helpen van een vriend in nood. Of dat je hem moet verdedigen wanneer hij onterecht wordt bekritiseerd.
Zo’n beslissing nemen is makkelijker omdat ze overeenkomt met je kernwaarden.
Als zelfvertrouwencoach help ik jou om zelfverzekerder beslissingen te nemen en om vooruitgang te maken in de richting van jouw doelen, om zo ook stappen vooruit te zetten richting jouw droomleven.
Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!
Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Mis geen enkele tip en schrijf je daarom nu in via deze link:
Lees verder:
7 vragen die je helpen bij elke moeilijke beslissing
7 redenen om geen spijt te hebben van jouw beslissing
Wil je een goede beslissing nemen over jouw loopbaan?
P.S. Wil je jouw vrienden én mij een plezier doen? Deel dan dit artikel via de Facebook, LinkedIn of Twitter-knop. Alvast bedankt!