Zelfvertrouwen opbouwen: 7 tips om meer in jezelf te geloven

Zelfvertrouwencoach geeft tips om je zelfvertrouwen te vergroten foto zelfverzekerd

Hoor je soms dat kleine stemmetje in je hoofd dat zegt “je kunt het niet!”?

Wat doe je eraan?

Met de volgende 7 mentale tips krijg je meer zelfvertrouwen. Want een goede dosis zelfvertrouwen is onmisbaar in het leven: zeker op school, op het werk en in relaties met andere mensen. Zelfvertrouwen is noodzakelijk om lekker in je vel te zitten.

Vertrouwen in jezelf is ook de hoeksteen van leiderschap. Want als je niet in jezelf gelooft, hoe kunnen anderen dan in jou geloven?

Dit zijn zeven manieren waarop je leert jouw zelfvertrouwen te vergroten:

1. Word nieuwsgieriger

Nieuwsgierigheid is een belangrijke eigenschap voor iedereen die zelfverzekerd en succesvol wil zijn.

Nieuwsgierigheid is de basis van levenslange groei. Als we nieuwsgierig blijven, blijven we leren en worden onze geest en ons hart elke dag groter. Het is alvast een goed teken dat jij deze tips aan het lezen bent, want dat betekent dat je nieuwsgierig bent naar hoe je jouw zelfvertrouwen kunt vergroten.

Tip: Stel vragen en wees nieuwsgierig, want het maakt je geest actief in plaats van passief.

Het moedigt je aan om meer aandacht te besteden aan nieuwe ideeën, en het opent nieuwe mogelijkheden.

Zelfvertrouwencoach geeft tips om je zelfvertrouwen te vergroten foto nieuwsgierig meisje

2. Verwar herinnering nooit met feiten

Ons geheugen slaat informatie niet precies op zoals het aan ons wordt gepresenteerd. In plaats daarvan slaan we bepaalde elementen op een manier op die voor ons het meest logisch is. Dat is waarom verschillende mensen die getuige zijn van dezelfde gebeurtenis vaak verschillende versies hebben.

Je hersenen hebben een ingebouwde vooringenomenheid. Dat betekent dat jouw brein informatie opslaat die consistent is met je eigen overtuigingen, waarden en zelfbeeld. Dit selectieve geheugensysteem zorgt ervoor dat je hersenen niet overladen worden met te veel informatie.

Erken dus dat je geheugen je niet altijd van juiste informatie voorziet. Als je bijvoorbeeld een laag gevoel van eigenwaarde hebt, hebben je hersenen de neiging om informatie op te slaan die jouw gebrek aan zelfvertrouwen bevestigt. Dat zal alles zijn wat je je herinnert over een bepaalde gebeurtenis.

Tip: Herbekijk de feiten van een herinnering die beladen is met zelfbeperkende overtuigingen en probeer een nauwkeuriger perspectief op de gebeurtenis te krijgen. Praat met anderen die misschien een ander perspectief hebben.

3. Praat met jezelf

Dit lijkt misschien raar, maar het werkt. Naar verluidt zeggen we tussen de 300 en 1000 woorden per minuut tegen onszelf.

Tip: Wees positief, want de manier waarop je tegen jezelf praat, beïnvloedt jouw neurobiologische reactie daarop. Als je zegt: ik weet wat ik hier moet doen of de dingen ziet als een uitdaging in plaats van een probleem, heb je je reactie veranderd in een positieve reactie.

Zelfvertrouwencoach geeft tips om je zelfvertrouwen te vergroten foto vrouw met koffie

4. Doorbreek zelfbeperkende overtuigingen

Als kind denken we dat we de wereld kunnen veroveren, maar ergens tussen kindertijd en volwassenheid worden ons enthousiasme en onze natuurlijke neiging om groots te dromen de kop ingedrukt. Ouders en leerkrachten beginnen ons hun eigen overtuigingen op te dringen – over wat we wel en niet kunnen doen in het leven. We beginnen te twijfelen aan onszelf, we gaan ons best doen om vooral van anderen bevestiging te krijgen, en we ontwikkelen faalangst. Dit is wat we perfectionisme noemen.

Tip: Wanneer je jezelf bevrijd van dat perfectionisme, zul je versteld staan van wat je kunt bereiken. Meer ontdekken over hoe je jezelf kunt bevrijden van perfectionisme.

5. Denk positief om je negatieve neiging te overwinnen

Het is een oerinstinct: eten of gegeten worden. Onze natuurlijke negativiteitsbias of  
-vooringenomenheid heeft ons duizenden jaren behoed voor gevaar. Maar niet elk nieuw of ander ding is een bedreiging voor ons overleven. Deze vooringenomenheid kan ons zelfvertrouwen aantasten, omdat we de neiging hebben om aandacht te besteden aan alles wat we fout hebben gedaan.

Tip: Bedenk vijf positieve gedachten als tegenwicht voor elke negatieve gedachte.

Erken zowel goede als slechte emoties, benoem ze voor wat ze werkelijk zijn en ga verder. Ga niet de innerlijke dialoog aan over de negatieve emotie, want dan wordt die krachtiger.

6. Overwin zelftwijfel

Als je geen zelfvertrouwen hebt, zul je altijd het gevoel hebben dat je overgeleverd bent aan het oordeel en de wil van andere mensen. Als je een slachtoffermentaliteit aanneemt, ben je niet langer bestand tegen de onvermijdelijke obstakels en wegversperringen van het leven.

Tip: Niemand behalve jijzelf houdt je tegen om te bereiken wat je wilt bereiken. Het is tijd om de gebieden te identificeren waarop je aan jezelf twijfelt en die belemmeringen weg te nemen.

7. Zie je angsten onder ogen

Als we het gevoel hebben dat we alles onder controle hebben, zijn we niet bang. Als we ons ergens comfortabel bij voelen, is het niet eng. Wanneer we ons niet in controle voelen, denken we niet helder omdat ons emotionele brein in de bestuurdersstoel zit en het overneemt. Dit is waarom angst vaak willekeurig en irrationeel lijkt – onze emoties hebben de controle.

Maar het heeft geen zin om de angst te vermijden, te ontkennen of te negeren.

Tip (van Harvard Medical School professor Ronald Siegel): Denk aan je grootste angst. Breng er tijd mee door. Maak je angst nu erger door er dichter bij te komen. Stel je het ergste voor wat er kan gebeuren. Concentreer je nu op je ademhaling. Voel je lichaam ontspannen. Zie je, je bent niet doodgegaan, of wel? Je bent op weg om je angst te overwinnen.

Als je niet in jezelf gelooft, hoe verwacht je dan dat iemand anders dat wel doet? Begin vandaag.

En om daadwerkelijk meer zelfvertrouwen te krijgen werk je best met een professionele zelfvertrouwencoach. Want een geschikte coach kan je bijvoorbeeld begeleiden naar een goede richting in jouw loopbaan, in het bevrijden van overdreven perfectionisme, in het ontwikkelen van jouw eigenwaarde, in het bereiken van het volgende niveau in jouw leven. Hier lees je meer over mij en hoe je contact kunt opnemen.

Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je daarom nu in via deze link:

Lees verder:
Vanaf nu onbeperkte relaxatietherapie bij je thuis
Perfectionisme maakt je net minder perfect
Wanneer gun jij jezelf een loopbaancoach?

P.S. Je helpt me echt als je deze berichten deelt op sociale media. Dus mocht het mogelijk zijn voor jou, klik dan op een van de knoppen hieronder omdat je zo ook anderen inspireert. Dankjewel!

Dit bericht werd geplaatst in Coaching, perfectionisme en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Zelfvertrouwen opbouwen: 7 tips om meer in jezelf te geloven

 1. shivatje zegt:

  Zelfvertrouwen is voor bepaalde zo moeilijk. Omdat ze vaak een negatief zelfbeeld van zichzelf hebben of dat dit aangepraat is. Dan wordt het zelfvertrouwen geschaad en laten ze zich leiden in hun dagelijks leven. Ze durven vaak ook hun grenzen niet aangeven. Dat maakt dat ze zich maar mee laten gaan. Mensen met weinig zelfvertrouwen dragen vaak ook een masker. Durven hun ware ik niet te laten zien.
  Wim goede tips die je hier beschrijft.

  Aum Shanthi

  Geliked door 1 persoon

 2. wimannerel zegt:

  Dankjewel, Aum Shanthi! Inderdaad: het zelfbeeld van veel mensen is vaak al in hun jeugd beschadigd geraakt, met alle gevolgen vandien voor hun gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.