11 stappen om jouw eigenwaarde te versterken

Zelfvertrouwencoach over 11 stappen om jouw eigenwaarde te versterkenBarst jij van het zelfvertrouwen? Of kan het wel eens beter?

Toegegeven: onze maatschappij ondersteunt niet echt een positief gevoel over onszelf.

Mensen vergelijken zich met topmodellen, denken dat ze meer geld moeten hebben,… Ja, de meeste mensen denken dat ze niet voldoen.

Maar er is ook goed nieuws: je kan jouw gevoel van eigenwaarde versterken en je beter voelen over jezelf. Dit zijn 11 stappen die je vandaag kan zetten.

1. Merk op hoe je tegen jezelf praat.

Heb je er enig idee van hoeveel negatieve gedachten je elke dag over jezelf hebt? Waarschijnlijk niet.

Zelfs iets als “Mijn haar ziet er vreselijk uit vandaag” is negatief voor je zelfbeeld.

Gebruik een notitieboekje om negatieve gedachten over jezelf te noteren gedurende de dag. Na een week bekijk je die gedachten en schrijf je op waarom elke gedachte NIET waar is.

2. Vergelijk jezelf niet met anderen.

En als je het toch doet, vergelijk jezelf dan met anderen die minder geluk hebben als jij.

Wanneer je voortdurend je uiterlijk vergelijkt met dat van Angelina Jolie, of jouw inkomen met dat van Bill Gates, dan zal je je zeker slecht voelen. Doe dat dus niet.

Focus in de plaats daarvan op de dingen die je wél hebt, en op hoeveel geluk je hebt. Als je een dak boven je hoofd hebt, en elke dag eten op tafel, behoor je al tot de bevoorrechten op deze planeet. Wees dankbaar voor wat je hebt, en klaag niet over wat je niet hebt.

3. Blijf niet hangen in het verleden.

Misschien deed je in het verleden iets waarover je beschaamd bent, zoals je partner bedriegen. Je kan het verleden helaas niet veranderen. Je kan wel jezelf vergeven, beslissen om het beter te doen vanaf nu, en het achter je laten. Het helpt niet om de gebeurtenis te blijven afspelen in je hoofd en jezelf ervoor te straffen.

Het kan ook dat jouw verleden net je “goede oude tijd” was. Blijf er ook dan niet hangen. We worden allemaal ouder, en we krijgen elke dag de kans om er het beste van te maken. Ga vooruit, niet achteruit.

4. Vind een ‘eigenwaarde-buddy’ en steun elkaar.

Je gewoonten veranderen is altijd lastig. Jouw eigenwaarde is ook een ‘gewoonte’: het is een manier van denken over jezelf.

Het helpt dus als je iemand hebt die je erop wijst dat je negatief bezig bent en je terug op de goede weg kan zetten. Want soms merken we zelf niet eens dat we onszelf neerhalen, omdat we het zo vaak doen dat we het gewoon zijn. Een buddy kan je helpen, net zoals jij hem of haar kan helpen.

5. Zoek uit welke ‘triggers’ jouw zelfvertrouwen ondermijnen.

Misschien was jouw zus diegene die altijd alle complimentjes kreeg, en voel je je altijd slecht in haar gezelschap of in dat van je familie. Of misschien was je mollig als kind en draag je dat beeld van jezelf nog altijd mee.

We hebben allemaal onze zwakke plekken in ons zelfvertrouwen. Probeer te achterhalen welke de situaties of onderwerpen zijn die jouw negatieve gedachten uitlokken.

6. Maak onderscheid tussen feiten en jouw gevoelens.

Misschien denk je dat je te dik bent, maar dat hoeft niet waar te zijn. Je kan bijvoorbeeld een gemiddeld gewicht hebben, maar opgegroeid zijn tussen zussen die van nature dun waren. Wanneer je jezelf voortdurend vergeleek met hen, zal je jezelf bestempeld hebben als “dik”.

Maar dat zijn alleen maar jouw gevoelens. De feiten kunnen anders zijn. Maak dus onderscheid tussen feiten en gevoelens.

7. Geloof het wanneer mensen jou een compliment geven.

Sommige mensen hebben het moeilijk om een compliment te aanvaarden. Dat komt omdat ze de woorden van de ander niet geloven. Ze hebben in hun hoofd meteen een reden klaar waarom het compliment niet klopt, of waarom deze mensen het mis hebben. Als je dit ook doet: stop daarmee!

Wanneer iemand iets fijns over jou zegt, geloof hem dan. Zeg “bedankt”, en ga verder met een glimlach op je gezicht.

8. Behandel jezelf alsof je een vriend(in) bent wiens zelfvertrouwen je wil vergroten.

We zijn altijd strenger voor onszelf dan onze vrienden voor ons zijn. Terwijl we onszelf neerhalen, proberen goede vrienden ons net op te beuren. Gedraag je dus zoals die vrienden. Wees je eigen vriend. Wees vriendelijk voor jezelf. Geef jezelf complimentjes en positieve affirmaties.

Je bent niet afhankelijk van anderen om goede dingen over jezelf te horen. Je kan het ook voor jezelf doen.

9. Gebruik affirmaties en visualisatie.

Affirmaties en visualisaties zijn krachtige hulpmiddelen om jouw gedachten te herprogrammeren. Hoe meer je bepaalde gedachten of beelden herhaalt, hoe meer je onderbewustzijn ze zal geloven.

Herhaal dus positieve gedachten bij jezelf zoals “Ik ben een goed mens. Ik ben gezond. Ik ben sterk. Ik ben geliefd.” Stel je dan voor dat je zo bent en je zo voelt.

10. Gebruik hypnose.

Als we het hebben over het herprogrammeren van ons onderbewuste, dan is hypnose bij uitstek een krachtige manier om de negatieve gedachten in je hoofd te veranderen.

Je kan cd’s kopen met positieve hypnosesessies, of langsgaan bij een hypnotherapeut die je kan helpen om je zelfvertrouwen op te bouwen.

Dat is trouwens één van de meest effectieve methodes, want in hypnose maak je rechtstreeks contact met jouw onderbewuste. Je zal enorme vooruitgang boeken in het je goed voelen over jezelf.

11. Maak een lijst van je goede eigenschappen en successen.

Soms raken we zo gefocust op onze negatieve eigenschappen, dat we onze positieve eigenschappen vergeten. Ga er dus even bij zitten en maak een lijst van alle redenen waarom jij zo’n bijzonder persoon bent. Ben je een geweldige moeder? Ben je intelligent? Heb je een fijne job? Een sterke relatie? Wat het ook is, schrijf het op. Welke successen heb je geboekt in het verleden? Schrijf ook deze op.

Bekijk je lijst dagelijks om jezelf eraan te herinneren hoe jij een verschil maakt in de wereld.

BONUSTIP: Neem actie!

Hoe fijn ik het ook vind dat je dit artikel leest, het zal je pas helpen wanneer je er ook echt iets mee doet. En dan bedoel ik niet: delen op jouw Facebookpagina en het daarna vergeten. Gebruik mijn adviezen, en onderneem actie.

Er zal enkel iets veranderen wanneer jij verandert.

Het begint allemaal met de beslissing om te veranderen.

Dus doe het nu.

Als coach help ik jou om jouw zelfvertrouwen op te bouwen zodat je jouw kansen om een succesvol leven te leiden verhoogt.

Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je daarom nu in via deze link:

Lees verder:
De 3 meest gemaakte fouten door wie meer zelfvertrouwen wil
7 manieren om een nieuwe richting in jouw leven in te slaan
Geef jouw loopbaan een boost

P.S. Wil je jouw vrienden en mij een plezier doen? Deel dan dit artikel via de FacebookLinkedIn of Twitter-knop.

Dit bericht werd geplaatst in Coaching, Life Coaching, Mental Coaching en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.