5 tips om meer vrijheid te ervaren in je leven

Zelfvertrouwencoach over 5 tips om meer vrijheid te ervaren in je levenWil je ook meer vrijheid ervaren in je leven?

Het is iets waar de meeste mensen méér van willen, omdat we weten dat het ons gelukkiger maakt.

Maar hoe bereik je dat, meer vrijheid?

Ik zie vrijheid als tweeledig: externe vrijheid betekent dat je veel keuzes hebt in je leven: wat je doet, wanneer, hoe en met wie je iets doet.

Innerlijke vrijheid anderzijds gaat om het vermogen om deze keuzes te zien en de moed om te kiezen. Je kan bijvoorbeeld de keuze hebben om een giftige relatie te stoppen, maar als je de keuze niet ziét of je gelooft verkeerdelijk dat je voor altijd alleen en ellendig zal zijn wanneer je de relatie beëindigt, dan is het niet écht een optie voor jou.

Meer vrijheid ervaren in je leven kan dus zowel extern als op innerlijk niveau. Dit zijn 5 stappen die je kan zetten om meer vrijheid te ervaren.

1. Ontwikkel jouw vaardigheden

Dit is de kortste weg naar externe vrijheid. Hoe meer je kan, en hoe beter je dat kunt, hoe meer mogelijkheden je hebt in het leven. 

Want als goedgeschoolde professional heb je toegang tot meer jobs of opdrachten. Je kan dus ook makkelijker veranderen wanneer een job je niet bevalt, en je kan meer verdienen of meer vragen van je werkgever of opdrachtgever.

Een nieuwe job vinden vraagt overigens ook vaardigheden zoals netwerken en succesvol solliciteren. Naast het ontdekken van welk type job je ligt, kan je deze vaardigheden ook leren tijdens een traject loopbaancoaching.

Ben je sociaal vaardig, dan maak je makkelijker vrienden, en kan je dus meer beleven. En ervaar je de vrijheid om met bepaalde mensen méér contact te hebben en met andere minder.

2. Bouw je netwerk uit

Levenscoach over hoe je jouw sociaal leven uitbouwt

Mensen zijn jouw ultieme bron van gezelschap, intimiteit, waardering, hulp, informatie,…

Dus hoe meer mensen in jouw leven, hoe meer vrijheid je ervaart. Het is heerlijk om te weten dat er altijd iemand is die je kan helpen in het bereiken van jouw doelen. Bouw dus een sociaal leven uit en ontmoet nieuwe mensen.

3. Vermijd beperkende beslissingen

Vaak beperken we onze eigen vrijheid door onze eigen belissingen. Zo gaan mensen vaak enorme leningen aan om een veel te groot huis te kopen. De verplichting om de lening af te betalen neemt heel wat keuzemogelijkheden weg.

Ze kunnen niet plots een vreselijke job verlaten, of een sabbatjaar nemen, of iets uitproberen dat niet meteen iets opbrengt. En wanneer ze zo ziek worden dat ze niet meer kunnen werken zitten ze echt in de puree.

Dit soort beslissingen beperkt natuurlijk enorm de vrijheid.

Daarom is het een goed idee om veel aandacht te besteden aan elke beslissing die jouw vrijheid beperkt. Wegen de voordelen op tegen de nadelen?

4. Stel jouw veronderstellingen over wat mogelijk is in vraag

Als zelfvertrouwencoach onderzoek ik heel vaak de veronderstellingen die mensen maken. En ik merk dat veel mensen blind zijn voor wat er echt mogelijk is. “Je kan toch geen werk doen dat je graag doet én tegelijkertijd veel geld verdienen?” is zo een verkeerde veronderstelling, of “Je kan niet gelukkig zijn zonder een partner.

Zo voelen mensen zich vaak gevangen wanneer ze zich eigenlijk vrij kunnen voelen. En ze voelen zich gevangen door hun gedachten, niet door de werkelijkheid.

Wees dus bereid om jouw eigen veronderstellingen in vraag te stellen. Leef je leven met een open geest om zo meer vrijheid te ervaren.

5. Onderschat jezelf niet

Jouw vaardigheden geven je externe vrijheid. Maar je bewust zijn van jouw vaardigheden en talenten geeft je meer zelfvertrouwen en innerlijke vrijheid. En daardoor heb je het gevoel dat je alles aankan wat het leven op jouw weg brengt.

Waarschijnlijk heb je veel vaardigheden en talenten die je nu niet ziet. Dat merk ik als loopbaancoach ook vaak bij mensen die een traject loopbaanbegeleiding starten.

Gelukkig zijn er heel toffe tools om jouw eigen vaardigheden en talenten in kaart te brengen. Want zelfkennis geeft zelfvertrouwen. En dat bevrijdt ons om meer te doen, meer te bereiken en meer te genieten van het leven.

Als coach help ik jou om jouw niveau van vrijheid te verhogen en om jouw zelfvertrouwen op te bouwen zodat je jouw kansen om een succesvol leven te leiden verhoogt.

Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je daarom nu in via deze link:

Lees verder:
7 manieren om te vinden wat je wil in het leven
7 slimme manieren om met giftige mensen om te gaan
Creëer meer vrijheid in jouw loopbaan

P.S. Wil je jouw vrienden en mij een plezier doen? Deel dan dit artikel via de FacebookLinkedIn of Twitter-knop.

 

BewarenBewaren

Dit bericht werd geplaatst in Coaching, Life Coaching en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op 5 tips om meer vrijheid te ervaren in je leven

 1. Heerlijk zo’n artikel over vrijheid.

  Vrijheid, zowel de interne als externe variant, is mijn hoogste waarde en ik neem dat ook letterlijk.
  Ik ben gaan freelancen omdat ik meer vrijheid wilde ervaren. Nu heb ik de mogelijkheid om van om het even waar te werken (de inhoud laat dat toe), kies ik de klanten uit met wie ik werken en werk ik op een manier dat mij past.

  Jouw tips/stappen heb ik nooit bewust toegepast (ik wilde gewoon doen wat ik graag deed en daar geld mee verdienen), maar als ik ze nu bekijk dan helpen ze wel enorm.

  Like

 2. wimannerel zegt:

  Dankjewel, Lodi!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.