7 dingen die je moet doen om burn-out te vermijden

Stress en burnout coach over signalen van burn-out Je raakt zo makkelijk meegesleurd in de dagelijkse stress van het werk.

En wanneer je die meebrengt naar huis, maakt dat het er niet makkelijker op.

Want ook jouw sociaal leven vraagt energie.

Soms krijg je het gevoel dat zelfs de meest eenvoudige taken je te veel worden.

Deze zeven tips helpen jou om mentale burn-out te vermijden.

1. Let op deze signalen

Wees je bewust van de signalen van een mentale burn-out. Denk niet dat het gewoon maar stress is die na verloop van tijd wel weggaat. Over welke signalen gaat het?

Geen zin of energie meer hebben, piekeren en slecht slapen, verminderde lichamelijke conditie, overgevoelig en snel geïrriteerd zijn, onverschilligheid en onzekerheid.

Het lijkt alsof je een lange tijd vol stress doormaakt, of een soort depressie, maar wees je bewust dat het burn-out kan zijn.

2. Blijf gezond leven

Ook al voel je je slecht door de stress, zorg ervoor dat je gezond blijft. Zorg voor voldoende slaap elke nacht. Gebruik je slaappillen, leer dan om te slapen zonder. Blijf gezond eten. Elke dag voldoende (dertig minuten) bewegen geeft niet alleen jouw lichaam extra fitheid maar het geeft ook jouw geest iets anders om op te focussen. Het kan je uit elke depressie helpen.

3. Neem een pauze

Heb je vakantie, maak er gebruik van. En als dat niet voor meteen is, tracht elke dag een tijdlang te deconnecteren van technologie: zet je gsm af, ga weg van je computer, en laat de tv uit. Doe wat je graag doet om te ontspannen. Lees een boek in de zetel. Doe yoga in je eentje. Of deconnecteer helemaal door te mediteren en jouw geest vrij te maken.

4. Houd je dagen beheersbaar

Leg niet meer op je bord dan je aankan. Hou je to do-lijsten kort, en zorg dat je alles kan afwerken in de tijd die je beschikbaar hebt. Een onoverkoombare to do-lijst zal enkel jouw gevoel van hulpeloosheid versterken. Als je maar net genoeg energie hebt om door de werkdag te raken, zorg dan voor een zo leeg mogelijke agenda (schrap vergaderingen) zodat je effectief door jouw dag kan geraken. Doe 1 ding tegelijkertijd en focus op wat haalbaar is. En leer ‘nee’ te zeggen. Meer tips om je dag beheersbaar te houden vind je in het boek ‘Meer Tijd in 12 stappen’.

5. Maak gebruik van jouw vangnet

Jouw gezin en jouw vrienden houden van jou: maak er ook gebruik van! Vertel hen wat er aan de hand is en waarmee je het moeilijk hebt. Ze zullen je zeker willen helpen op elke manier die voor hen mogelijk is. Wees niet bang om hen te laten helpen. Wijs jouw partner niet af als die wil koken, ook al kan jij dat beter. Aanvaard steun wanneer je die kunt gebruiken. Het helpt om burn-out te vermijden, of om sneller terug te komen van de stressvolle periode die je nu doormaakt.

6. Herbekijk jouw prioriteiten

Veroorzaakt jouw job meer stress dan hij waard is? Denk aan wat het voor jou makkelijker zou maken en praat met jouw leidinggevende. Als je redelijke dingen vraagt, zullen jouw bezorgdheden goed ontvangen worden. Als het niet mogelijk is om jouw verantwoordelijkheden te herzien, tracht dan een lijst met prioriteiten op te maken. Zijn presentaties/topklanten/campagnedeadlines (schrappen wat niet past) het belangrijkste? Zet die dan bovenaan jouw lijst. En tracht al de rest te vergeten tot je deze prioriteit hebt afgewerkt.

Is jouw leven thuis jouw grootste zorg? Tracht dan eerst oplossingen voor deze problemen uit te werken. Zorgt jouw partner niet zoveel voor de kinderen als zou kunnen? Wat met die kinderen zelf – kunnen zij helpen om het huis properder te houden zodat jij er minder werk aan hebt? Komt het meeste werk bij jou terecht, stel dan ook prioriteiten. Poets bijvoorbeeld eens wat minder.

7. Zorg voor een creatieve uitlaatklep

Laat al het gedoe van het leven jou niet naar beneden halen. Met een creatieve uitlaatklep verlicht je de stress van je dagtaak. Zorg voor leuke afleiding en ontspanning na je werk. Schrijf in een dagboek na het werk, of schrijf verhalen als vluchtweg uit het dagelijkse leven. Teken, schilder, brei, kook jouw eigen recepten, knutsel… er is zeker iets dat je graag doet en dat je tot nu altijd hebt uitgesteld. Maak daar eens een prioriteit van. Zodat ook de rest van jouw leven weer in balans komt.

Maak van jezelf een prioriteit. Want je bent het waard.

Als coach help ik jou om balans en evenwicht te vinden in jouw leven, om gezonde vooruitgang te maken in de richting van jouw doelen,  obstakels te overwinnen en om zo stappen vooruit te zetten richting jouw droomleven.

Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je daarom nu in via deze link:


Lifecoach Loopbaancoach tips

Lees verder:
5 signalen dat je teveel werkt (en opgebrand raakt)
7 kleine gewoontes van minder gestresseerde mensen
Teveel stress in jouw huidige job? En op zoek naar een andere?

P.S. Wil je jouw vrienden een plezier doen? Deel dan deze tips via de FacebookLinkedIn of Twitter-knop.

Dit bericht werd geplaatst in Coaching en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.