Hoe je jouw levensverhaal voortaan zelf schrijft

persoonlijkheid identiteit levenscoach life coach executive coach loopbaanbegeleiding foto herfst

Ellen Langer deed een belangrijke studie. Ze gaf kamerplanten aan twee groepen bewoners van een verzorgingstehuis. De ene groep kreeg te horen dat zij verantwoordelijk waren voor het in leven houden van de plant en dat zij autonoom waren in hun dagindeling. De andere groep kreeg te horen dat het personeel voor de plant zou zorgen en dat ze geen keuzes kregen in hun dagindeling.

Na 18 maanden waren in de groep die verantwoordelijkheid kreeg voor hun plant en hun dagschema, twee keer zoveel mensen in leven dan in de andere groep.

Daarna, in 1981, ontwierp Langer met een groep afgestudeerde studenten het interieur van een gebouw dat 1959 weerspiegelde. Er was een zwart-wit TV, oud meubilair en overal lagen tijdschriften en boeken uit de jaren 1950.

Dit zou de thuis worden voor een groep van acht mannen, ouder dan 70 jaar, voor de komende vijf dagen. In het gebouw werd hun verteld dat ze niet alleen over dit verleden moesten praten, maar dat ze moesten doen alsof ze ook echt hun vroegere zelf waren.

Vanaf dat moment werden de proefpersonen behandeld alsof ze in de 50 waren in plaats van in de 70. Ondanks het feit dat een aantal van hen gebukt liep en met een stok moest lopen, werden ze niet geholpen om hun spullen de trap op te krijgen.

Hun dagen werden doorgebracht met het luisteren naar radioprogramma’s, het kijken naar films en het bespreken van “actuele gebeurtenissen” uit die tijd. Ze konden geen gebeurtenissen van na 1959 ter sprake brengen en verwezen naar zichzelf, hun gezinnen en hun loopbanen zoals ze waren in 1959.

Het doel van dit onderzoek was niet om deze mannen in het verleden te laten leven. Maar eerder om hun lichaam mentaal te triggeren om de energie en biologische reacties van een veel jonger persoon te vertonen.

Aan het eind van de vijf dagen toonden deze mannen een merkbare verbetering in hun gehoor, gezichtsvermogen, geheugen, beweeglijkheid en eetlust. De mannen die met wandelstokken waren aangekomen en afhankelijk waren van de hulp van hun kinderen, verlieten het gebouw op eigen kracht en droegen hun eigen koffers.

Door van deze mannen te verwachten dat ze zelfstandig konden functioneren en door met hen om te gaan als individuen in plaats van als “oude mensen”, gaven Langer en haar studenten deze mannen “een kans om zichzelf anders te zien,” wat een biologisch effect op hen had.

persoonlijkheid identiteit levenscoach life coach executive coach loopbaanbegeleiding foto koffie

Dit is wat jouw identiteit bepaalt

Jouw persoonlijkheid is geen vaste entiteit. Integendeel, jouw persoonlijkheid en karakter zijn flexibel en veranderen op basis van de rollen die je speelt.

Want we spelen allemaal rollen op verschillende podia. In de ene situatie speel je bijvoorbeeld de rol van klantenadviseur, terwijl je in andere rollen een ouder, een vriend, een echtgenoot, een student of een leraar kunt zijn.

De meeste mensen beseffen niet dat ze hun toneel mogen kiezen, wie ze zullen zijn, en hoe ze zullen handelen. Zij hebben niet besloten om het verhaal van hun eigen leven te schrijven. Ze hebben het vertellen van het verhaal overgelaten aan iemand of iets buiten hen.

In plaats van hun identiteit te zien als kneedbaar, geloven de meeste mensen “zo ben ik nu eenmaal,” en zien ze hun identiteit als rigide.

Zo zie je jezelf authentieker

Je meest authentieke zelf is niet wie je op dit moment bent, maar eerder wie je wil worden. Jij bent de auteur van het verhaal van je leven.

En zelfs wanneer zich onverwachte uitdagingen voordoen, heb je de kracht om te improviseren, waarbij je kunt leven in overeenstemming met jouw waarden – de essentie van authenticiteit.

Omdat je de omgeving vormgeeft en de rollen bepaalt die je zult spelen, kun je grote sprongen maken in je persoonlijke en professionele ontwikkeling. Het proces is eenvoudig:

1. Bepaal jouw doel: beslis wat je wil

2. Zet je in voor je doel door voor situaties te kiezen die van je vragen om jouw doel waar te maken

3. Bepaal de rollen die je zult moeten spelen in de verschillende situaties die je creëert

4. Speel de rol totdat je de rol wordt

5. Ontwikkel relaties met mensen die achter je staan en je kunnen helpen je doelen te bereiken

6.Herhaal dit met nieuwe doelen

Dit is een fundamentele ironie in het leven van de meeste mensen. Ze weten niet goed wat ze met hun leven willen doen. Toch zijn ze heel druk bezig,” zegt Ryan Holiday

persoonlijkheid identiteit levenscoach life coach executive coach loopbaanbegeleiding foto life is now lichtreclame

De meeste mensen dwalen inderdaad door het leven zoals ze op het internet dwalen, reactief scrollend door hun nieuwsfeed en belandend op willekeurige pagina’s. Ze hebben niet bepaald wat ze willen, en dus hebben ze hun omgeving niet bewust ontworpen. In plaats daarvan passen ze zich aan en worden ze het product van de omgeving waarin ze ronddwalen.

Wanneer je daarentegen beslist wat je wil, zet je de scène. Je creëert het plot, de setting en de personages die in je verhaal voorkomen. Het belangrijkste is dat je beslist welke personages je zult spelen en hoe je verhaal zich zal ontvouwen.

Totdat je beslist wat je wil, zul je niet in staat zijn je omgeving bewust vorm te geven. En als mens pas je je aan en evolueer je op basis van je omgeving. Om bewust te kunnen evolueren, moet je weten wie je wil worden in je volgende fase.

Weet je nog niet wie je wil zijn, en wat jouw doel is? Dan is net dàt jouw doel op dit moment.

En een van de allerbeste manieren om te bepalen en te verfijnen wat je wil, en om jouw levensverhaal zelf te beginnen schrijven is het investeren in jezelf via een coach. Een geschikte coach kan je begeleiden in het vinden een goede richting in jouw loopbaan, in het bevrijden van overdreven perfectionisme, in het ontwikkelen van jouw zelfvertrouwen, in het bereiken van het volgende niveau in jouw leven. Hier lees je meer over mij en hoe je contact kunt opnemen.

Immers: het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je daarom nu in via deze link:

Lees verder:
Onbeperkte relaxatietherapie bij je thuis
Perfectionisme maakt je net minder perfect
Gun jij jezelf een loopbaancoach?

P.S. Je helpt me echt wanneer je deze berichten deelt op sociale media. Dus als het niet te veel moeite is, klik dan op een van de knoppen hieronder. Dankjewel!

Dit bericht werd geplaatst in Coaching, Doelen coaching, Life Coaching en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Hoe je jouw levensverhaal voortaan zelf schrijft

  1. Marielouise Vandeurzen zegt:

    MOOI FIJNE UITLEG

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.