Blijf jij vanaf nu altijd dezelfde persoon?

Personal Life Coach over veranderen in jouw leven.Wanneer je vandaag terugkijkt naar het verleden dan realiseer je je dat je wel wat veranderd bent doorheen de jaren. Je weet in hoeverre jouw persoonlijkheid en jouw smaak is gewijzigd. Maar als je naar de toekomst kijkt dan denk je niet dat je nog veel gaat veranderen. Je verwacht dat je hetzelfde gaat blijven.

Onderzoekers tonen aan dat we altijd denken dat het huidige moment alles samenbrengt wat ervoor kwam en dat we niet langer de fouten van gisteren gaan maken. Maar dat klopt dus niet.

Een veertiger bijvoorbeeld kijkt vaak terug op zichzelf als tiener met een mengeling van plezier en spijt. Maar wat we ons niet realiseren is dat ons toekomstige zelf terug zal kijken en hetzelfde zal denken over ons als veertiger. Op elke leeftijd denken we dat we ‘het laatst lachen’. En op elke leeftijd zijn we verkeerd.

Waarom we dat doen? Als je gelooft dat je net het toppunt van jouw persoonlijke ontwikkeling hebt bereikt, dan voel je je daardoor goed, het geeft je voldoening. Moest je de hele tijd denken aan hoe voorbijgaand jouw voorkeuren en waarden zijn dan zou je vaker gaan twijfelen aan jouw beslissingen. Verandering veroorzaakt ook vaak stress. Je denkt dat je niet gaat veranderen en dat maakt je meer zelfverzekerd in jouw oordelen.

Van nature zijn we dus eerder behoudend en lui. Onderzoekers hebben ook aangetoond dat je gewoonlijk niet doet wat jou vreugde brengt of wat jouw expertise vergroot. Nee, je doet gewoon wat makkelijk is. Het is ontzettend moeilijk om onze gewoontes om te doen wat makkelijk is echt te overwinnen. Een actieve vrijetijdsbesteding bijvoorbeeld is veel prettiger, maar het vraagt in het begin altijd wat meer moeite zoals de fiets uit de garage halen, of naar die interessante lezing rijden,…

Op een of andere manier zal er toch verandering optreden in jouw leven. Je kan die verandering omhelzen, en jouw leven beter maken, of doen alsof het niet bestaat en hopen dat alles goed uitdraait.

Waarom omhels je die verandering dan vaak niet? Vaak omdat je bang bent om te falen. En toch: het is nooit zo erg als je denkt. Mensen overschatten meestal in hoeverre pijnlijke gevoelens hen raken. Fouten maken is trouwens een manier om te leren en te verbeteren.

Dus, neen, je zal waarschijnlijk niet de persoon zijn die je verwacht te zijn in de toekomst. Maar dat is een goed ding. Je kan béter zijn dan vandaag.

Je zal terugkijken en glimlachen om de fouten die je gemaakt hebt. Sowieso. Dus maak die fouten: fouten waaruit je kunt leren en waarvan je groeit.

Zou het niet teleurstellend zijn om terug te kijken op je leven om te zien dat het in niets veranderd is? Omhels daarom verandering en maak er het beste van.

Als coach begeleid ik mensen met veranderingen in hun leven om zo meer geluk en voldoening te ervaren. Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je nu gratis in via deze link.

En hoe denk jij over verandering? Laat het weten via de reactiemogelijkheid hieronder, of stuur me een bericht.

Deel je dit artikel ook met jouw kennissenkring? Je doet er hén én mij een plezier mee.

Lees verder:
Waarom ter plaatse trappelen in je leven geen optie is
Het is nooit te laat om je leven te veranderen
Hoe je jouw leven verandert in 6 stappen

Dit bericht werd geplaatst in Coaching, Life Coaching en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Blijf jij vanaf nu altijd dezelfde persoon?

  1. deeserveit zegt:

    Ik zeg eerlijk dat ik op dit moment best tevreden ben met wie ik ben. Maar ik geloof niet dat ik over 20 jaar nog hetzelfde in het leven sta. Ik ben nu namelijk nog maar 19 en hoop nog veel ervaringen en veranderingen in mijn leven mee te maken waardoor ik tegen sommige dingen toch anders aan ga kijken of beseffen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.