Waarom je niet meer moet werken aan jouw zwakke punten

Hoe zou jij jezelf willen verbeteren?

Waarschijnlijk heb je je deze vraag ook wel eens gesteld.

Misschien wilde je beginnen met sporten. Of stoppen met uitstellen. Of wou je enkele kilootjes afvallen? Of iets doen aan een laag gevoel van eigenwaarde?

Dit zijn enkele van de meest gestelde doelen van mensen die zichzelf willen verbeteren. Zie je de rode draad erin?

Dit is wat die doelen gemeenschappelijk hebben: als mensen nadenken over wat ze aan zichzelf willen verbeteren, kijken ze meteen naar hun zwakke punten.

Wanneer ik mensen vraag hoe ze kiezen wat ze willen aanpakken, zeggen ze: “Ik kijk naar wat me ongelukkig maakt of waar ik niet tevreden over ben.” Om te verbeteren, zegt men, moet je je bewust worden van je slechte gewoonten en je richten op het herkennen van je fouten.

Maar waarom zoveel aandacht besteden aan het verbeteren van onze zwakke punten? Waarom niet voortbouwen op onze sterke punten?

Nieuw onderzoek door Andreas Steimer en André Mata werpt licht op deze vragen. Het onderzoeksteam ontdekte dat mensen geloven dat het makkelijker is om hun zwakke punten te veranderen, dan hun sterke punten te versterken.

In een van de onderzoeken noemden mensen een persoonlijkheidskenmerk op dat ze als een echte sterkte zagen, als iets dat ze echt fijn vonden aan zichzelf. Ze noemden ook een persoonlijkheidskenmerk dat ze zagen als een serieuze zwakte, als iets dat ze echt niet fijn vonden aan zichzelf.

Vervolgens beantwoordden deze mensen vragen over hoe veranderlijk deze eigenschappen zijn. Uit de resultaten blijkt dat mensen denken dat ze meer aan hun zwakke dan aan hun sterke punten kunnen werken.

Wat kan je veranderen aan jezelf?

Een eerste stap naar zelfontwikkeling is natuurlijk nadenken over wat je wel onder controle hebt.

En als je gelooft dat jouw zwakke punten makkelijker te veranderen zijn dan jouw sterke punten, dan ga je er uiteraard sneller voor kiezen om die zwakheden aan te pakken. En er zijn natuurlijk positieve kanten aan geloven dat jouw zwakke punten kunnen veranderen.

Maar het kan ook nadelen hebben. We kunnen uiteindelijk veel tijd verspillen met het proberen om van een slechte gewoonte af te komen. Want denk maar eens aan nieuwjaarsvoornemens… Ondanks onze beste bedoelingen mislukken die goede voornemens vaak. Deze voornemens zijn meestal gericht op zwakke punten die echt moeilijk te veranderen zijn. Mensen zijn dan vaak overmoedig, en dit leidt ertoe dat ze onrealistische doelen voor zichzelf stellen.

Iemand kan besluiten dat ze flexibeler en sterker wil worden, en zich voornemen om elke vrijdagavond naar de yogales te gaan. Als ze dan in de verleiding komt om op een vrijdagavond naar het verjaardagsfeestje van een vriendin te gaan, gooit ze misschien de handdoek in de ring en geeft ze haar doel helemaal op. Als ze een redelijker doel had gesteld (bijvoorbeeld één uur yoga of iets gelijkaardigs per week, individueel of in groep), had ze zich misschien aan haar plan voor zelfverbetering kunnen houden.

De onderzoekers die overtuigingen over sterke en zwakke punten bestudeerden, ontdekten zelfs dat hoe verder iemand verwijderd was van wie ze wilde zijn, hoe meer ze geloofde dat ze zichzelf kon veranderen in haar ideaal. Zou de overtuiging dat zwakke punten veranderbaar zijn, mensen ertoe kunnen leiden om onrealistische doelen te stellen?

Train je sterke punten

Onderzoekers hebben “positieve interventies” getest die mensen de kans geven om hun sterke punten te ontdekken, te verkennen en te oefenen. In één zo’n programma maken mensen een test om hun top vijf van sterke punten te bepalen, en vervolgens krijgen ze de opdracht om deze sterke punten een week lang elke dag op een nieuwe en andere manier te gebruiken. Onderzoekers ontdekten dat mensen die hun sterke punten op deze manier beoefenden zes maanden later gelukkiger en minder depressief waren.

Dit kan je nu zelf uittesten:

 1. Schrijf tien sterke punten van jezelf op (eventueel bevraag je ook wat mensen uit je omgeving) en selecteer de top vijf ervan. Voorbeelden van karaktertrekken als sterke punten zijn creativiteit, nieuwsgierigheid, ruimdenkendheid, liefde voor leren, moed, doorzettingsvermogen, integriteit, vitaliteit, vriendelijkheid, sociale intelligentie, rechtvaardigheid, eerlijkheid, leiderschap, matigheid, zelfbeheersing, dankbaarheid, optimisme, humor,…
 2. Kies voor de komende week één sterk punt dat je elke dag op een nieuwe en andere manier gaat gebruiken. En kies de week erna een ander sterk punt om het elke dag in te zetten. En zo verder voor jouw top 5.

Het risico om jouw sterke punten te verwaarlozen

Het verwaarlozen van jouw sterke punten kan negatieve gevolgen hebben. Mensen kunnen geloven dat hun zwakke punten mettertijd vanzelf verbeteren, maar dat hun sterke punten er zijn om te blijven.

Hierdoor zijn we misschien niet erg gemotiveerd om aan onze sterke punten te werken. Stel je een persoon voor die vindt dat hij een bijzonder aangenaam persoon is, en dat dit nooit zal veranderen. Hij of zij zal misschien niet de tijd nemen om vriendelijkheid nog verder te cultiveren – bijvoorbeeld door vrijwilligerswerk te doen of andere mensen te helpen.

Misschien zou deze persoon in plaats daarvan deze gewoonten laten verwateren. Door zo zeker te zijn van haar of zijn “vriendelijkheid” – zou zij/hij in de loop van de tijd in feite minder vriendelijk worden. Als we niet actief bezig zijn met onze sterke punten, kunnen we zien dat ze vervagen.

Dus wat kan jij nu doen?

Gelukkig blijkt uit onderzoek dat onze overtuigingen over wat we wel en niet kunnen veranderen, zelf veranderd kunnen worden.

Het veranderen van deze overtuigingen bepaalt hoe mensen omgaan met allerlei tegenslagen in hun leven, van slechte cijfers tot relatiebreuken, en bepaalt ook de doelen van mensen.

Geloof je bijvoorbeeld dat intelligentie kan worden ontwikkeld, dan neem je meer uitdagende problemen aan om jouw intelligentie te verbeteren. Als je ervoor kiest om na te denken over jouw vermogen om jouw sterke punten te ontwikkelen, kan je op zoek gaan naar verschillende mogelijkheden voor zelfontplooiing die inspelen op jouw sterke punten. Een manier om jezelf te verbeteren is door een vaardigheid die je al hebt aan te scherpen.

Wil je graag in kaart brengen wat jouw sterke punten zijn? Doe dan een beroep op een loopbaancoach.

Want een van de allerbeste manieren om te investeren in het versterken van jouw sterke punten is het investeren in jezelf via een coach. Een geschikte coach kan je begeleiden in het vinden een goede richting in jouw loopbaan, in het bevrijden van overdreven perfectionisme, in het ontwikkelen van jouw zelfvertrouwen, in het bereiken van het volgende niveau in jouw leven. Hier lees je meer over mij en hoe je contact kunt opnemen.

Immers: het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je daarom nu in via deze link:

Lees verder:
Onbeperkte relaxatietherapie bij je thuis
Perfectionisme maakt je net minder perfect
Gun jij jezelf een loopbaancoach?

P.S. Het helpt me echt wanneer je deze berichten deelt op sociale media. Dus als het niet te veel moeite is, klik dan op een van de knoppen hieronder. Dankjewel!

Dit bericht werd geplaatst in Coaching, Loopbaanbegeleiding en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Waarom je niet meer moet werken aan jouw zwakke punten

 1. shivatje zegt:

  Spijtig genoeg hebben heel veel mensen een negatief zelfbeeld. Wetende dat ze ook heel sterke punten aan kunnen halen van zichzelf. Maar dat liever niet doen.
  Daarom staan ze vaak versteld als anderen over hen vertellen.

  Aum Shanthi

  Geliked door 1 persoon

 2. wimannerel zegt:

  Dat is zeker zo! Vaak kunnen anderen ons dan een positieve spiegel voorhouden en ons wijzen op onze talenten.

  Geliked door 1 persoon

 3. shivatje zegt:

  Klopt

  Aum Shanthi

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.