Tijd of geld: wat maakt gelukkig?

tijd of geld lifecoach loopbaancoach foto

Als je moest kiezen tussen meer tijd en meer geld, waaraan zou je dan de voorkeur geven?

Onderzoekers van de Universiteit van Pennsylvania en de UCLA (Universiteit van Californië Los Angeles) zochten het uit in een studie.

Dit is wat ze vonden:

Mensen die tijd belangrijker vinden dan geld zijn gelukkiger.

De wetenschappers voerden verschillende studies uit – online enquêtes, persoonlijke interviews en bevragingen bij meer dan 4.000 mensen – waarin ze dezelfde basisvraag stelden: Wat zou je liever hebben, meer tijd of meer geld? De enquêtes bevatten ook vragen over persoonlijk welzijn.

De meeste mensen waren praktisch: ongeveer 64% antwoordde “meer geld”.

Maar er was nog iets: de mensen die zeiden dat ze liever meer tijd hadden, waren over het algemeen gelukkiger.

En wat meer is, deze relatie bleef bestaan toen de onderzoekers de tijd en het geld van de deelnemers incalculeerden.

Het is niet zo dat mensen die meer geld hebben gelukkiger zijn en meer vrijheid hebben om te zeggen dat ze meer tijd zouden willen.

Het is veel subtieler dan dat.

“Waar het om gaat is de waarde die mensen aan elk middel hechten,” schrijven de auteurs. “Naast de hoeveelheid van deze middelen die mensen hebben, is geluk gekoppeld aan de middelen die mensen willen.”

Maar het is belangrijk op te merken dat er enkele verschillen waren tussen de mensen die kozen voor geld en degenen die kozen voor tijd.

Mensen die meer tijd kozen, waren ook vaak:

– Ouder, wat suggereert dat naarmate we ouder worden we misschien meer voldoening halen uit het waarderen van onze tijd boven geld.

– Ouders, wat suggereert dat kinderen onze waarden in de tijd/geld- kwestie kunnen veranderen

– Getrouwd

tijd geld lifecoach foto executive coach

Geld en tijd zijn vaak schaars. Het kan echt frustrerend zijn om te beslissen wat belangrijker is.

Mensen willen zowel meer tijd als meer geld,” schrijven de onderzoekers van de UCLA en de Wharton School, “maar helaas is er zelden een kans om in beide tegelijk te winnen.”

Het leven is een aaneenschakeling van afwegingen tussen de middelen. De onderzoekers noemen enkele veelvoorkomende voorbeelden:

 • Moet je de beter betaalde job accepteren die meer uren op kantoor vereist?
 • Moet je meer betalen voor de directe vlucht die je eerder op je bestemming brengt?
 • Moet je de enorme financiële last op je nemen om de best beschikbare medische zorg te krijgen voor de mogelijkheid om je leven met een paar jaar te verlengen?

Al deze vragen – en meer – worden gecompliceerd wanneer relaties in het spel komen: Moeten we meer tijd met onze kinderen doorbrengen of harder werken om voor hen te zorgen?

Er is waarschijnlijk geen onderzoek dat deze vragen definitief kan beantwoorden. Ze zijn te netelig, te breed om te kunnen worden toegepast op de rommelige levens van individuen.

Voor velen is dit niet eens een keuze

Het is een cadeau om zelfs maar te kunnen kiezen tussen tijd en geld.

Voor velen – mensen die uit noodzaak meerdere jobs hebben, op rare uren werken, moeten krabben om hun gezin te voeden – is er nooit genoeg van beide.

Maar zoals het onderzoek overtuigend aantoont, zelfs als je weet dat geld belangrijker is, kan het waarderen van tijd je leiden naar een gelukkiger leven.

Wat betreft de vraag of meer geld ons allemaal gelukkiger zou maken, is er eigenlijk tegenstrijdig bewijs. Een beroemde paper uit 2010 toonde aan dat geluk en rijkdom gecorreleerd zijn tot een inkomensniveau van rond de 75.000 dollar (65.000 euro).

Maar een latere paper uit 2013 van Brookings vond het tegenovergestelde. Brookings keek naar internationale gegevens en meldde: “Als er een verzadigingspunt is [d.w.z. het punt waarop geld niet langer correleert met geluk], dan moeten we dat nog bereiken.” Zelf denk ik dat het enorm afhankelijk is van waar je woont: met 75.000 dollar zal je in Manhattan, New York niet ver komen, maar in een land waar het goedkoop leven is, betekent het veel meer.

In het algemeen hebben we misschien iets meer controle over hoe we onze tijd gebruiken dan over hoeveel geld we verdienen.

En hoe we die tijd waarderen hebben we absoluut zelf in de hand.

Geld kan komen en gaan. Tijd gaat alleen.

Echte rijkdom zit volgens mij ook in hoe je het leven beleeft. Rijk zijn en tegelijkertijd ongelukkig, is een slechtere toestand om in te zijn dan weinig geld hebben en je goed voelen.

En een van de allerbeste manieren om te investeren in een gelukkig leven, is het investeren in jezelf via een coach. Een geschikte coach kan je begeleiden in het vinden een goede richting in jouw loopbaan, in het bevrijden van overdreven perfectionisme, in het ontwikkelen van jouw zelfvertrouwen, in het bereiken van het volgende niveau in jouw leven. Hier lees je meer over mij en hoe je contact kunt opnemen.

Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je daarom nu in via deze link:

Lees verder:
Onbeperkte relaxatietherapie bij je thuis
Perfectionisme maakt je net minder perfect
Gun jij jezelf een loopbaancoach?

P.S. Het helpt me echt wanneer je deze berichten deelt op sociale media. Dus als het niet te veel moeite is, klik dan op een van de knoppen hieronder. Dankjewel!

Dit bericht werd geplaatst in Coaching en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Tijd of geld: wat maakt gelukkig?

 1. shivatje zegt:

  Geld heb je nodig om te overleven. Maar tijd is voor velen schaars. Omdat ze een druk bestaan hebben juist om meer geld te willen hebben.

  Aum Shanthi

  Geliked door 1 persoon

 2. wimannerel zegt:

  Zo is dat! Dankjewel, Aum Shanti!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.