Wanneer je niet extravert, maar ook niet introvert bent

Ambivert introvert extravert coach foto vrouw

Ben jij introvert of extravert?

Deze vraag is jou allicht al eens gesteld.

En misschien vraag je jezelf soms eens af: wat ben ik nu?

Voor sommige mensen is het een gemakkelijke keuze. Het is redelijk duidelijk voor hen.

Maar ik merk dat het voor veel mensen toch moeilijk is om te kiezen.

Hoe dat komt? Wel, die tweedeling introvert/extravert weerspiegelt een wat verouderde kijk op persoonlijkheid.

Veel persoonlijkheidskenmerken bestaan langs een continuüm, en de meerderheid van ons is niet introvert of extravert – we vallen ergens in het midden.

Persoonlijkheid zie ik als een redelijk stabiele verzameling van voorkeuren en neigingen waarmee we de wereld benaderen.

Het continuüm tussen introversie en extraversie is een van de belangrijkste persoonlijkheidskenmerken.

Adam Grant heeft dit fenomeen bestudeerd, en zijn bevindingen zijn fascinerend. Hij ontdekte dat twee derde van de mensen zich niet sterk als introvert of extravert identificeert.

Deze mensen – dus de overgrote meerderheid van ons – worden ambiverten genoemd, die zowel introverte als extraverte neigingen hebben. Of ze zich eerder introvert dan wel extravert gedragen varieert sterk, afhankelijk van de situatie.

Zie introversie en extraversie als een spectrum, waarbij ambiverten ergens in het midden liggen:

introvert-ambivert-extravert

Ambiverten hebben een duidelijk voordeel ten opzichte van uitgesproken introverte en extraverte mensen. Omdat hun persoonlijkheid niet te sterk naar een van beide richtingen neigt, kunnen ze hun benadering van mensen veel makkelijker aanpassen aan de situatie. Dit stelt hen in staat om makkelijker, en dieper, contact te maken met een grotere variëteit aan mensen.

Het onderzoek weerlegde ook de wijdverspreide opvatting dat de best presterende verkopers extraverte mensen zijn. Dat blijkt helemaal niet het geval. Grant ontdekte dat de grotere sociale flexibiliteit van ambiverten hen in staat stelt veel beter te verkopen dan alle andere groepen. Zijn uitleg: “Omdat ze van nature een flexibel patroon van praten en luisteren hebben, zullen ambiverten waarschijnlijk voldoende assertiviteit en enthousiasme uitstralen om te overtuigen en een verkoop af te sluiten, maar zijn ze ook meer geneigd te luisteren naar de interesses van de klant en zullen ze niet zo gauw te opgewonden of overmoedig overkomen.”

Hoe werkt dat in de hersenen?

Mensen verschillen wezenlijk in de manier waarop ze energie krijgen, waarop ze zich opladen. Dat ligt vooral aan de gevoeligheid voor dopamine. Dopamine zorgt er als neurotransmitter voor dat bepaalde hersengebieden worden geactiveerd. Dopamine wordt ook wel de neurotransmitter voor plezier genoemd, omdat het ons beloningsstelsel in onze hersenen activeert. Extraverte, introverte en ambiverte mensen verschillen in hun gevoeligheid voor dopamine.

Als extravert persoon ben je ongevoeliger voor dopamine. Je hebt er dus meer van nodig. Jouw hersenen geven dopamine af als je nieuwe ervaringen opdoet. Ben je extravert, dan heb je meer behoefte aan nieuwe ervaringen. Want: een tekort aan nieuwe ervaringen geeft een tekort aan dopamine. En daardoor ga je je als extravert minder goed voelen. Extraverten zijn doeners die gericht zijn op hun buitenwereld, ook zijn ze generalisten die zich in de breedte interesseren.

Ben je een introvert persoon, dan ben je juist gevoeliger voor dopamine. Je hebt er daardoor minder van nodig. Als introvert heb je het nodig om gedoseerd actief te zijn om je goed te voelen. Introverten zijn denkers die meer gericht zijn op hun binnenwereld, bovendien zijn ze specialisten die zich in een onderwerp willen verdiepen.

Ambivert wil zeggen dat je momenten hebt dat je vooral in de doe-modus zit en momenten dat je behoefte hebt aan de denk-modus. Soms voel je de behoefte om stimulatie op te zoeken, terwijl je het op andere momenten juist vermijdt.

introvert extravert brein foto ambivert coach

Hoe weet ik nu of ik ambivert ben?

Door je meer bewust te worden van waar je valt op de introversie/extroversie schaal, kan je beter leren aanvoelen waarnaar je neigt en kan je jouw sterke kanten beter benutten.

Denk je nu dat je misschien een ambivert bent, maar ben je er niet zeker van, kijk dan eens hoeveel van de volgende negen uitspraken op jou van toepassing zijn. Als de meeste van toepassing zijn, ben je waarschijnlijk een ambivert.

  1. Small talk maakt me niet ongemakkelijk, maar het wordt wel saai.
  2. Als het op vertrouwen in andere mensen aankomt, ben ik soms sceptisch, en andere keren duik ik er meteen in.
  3. Als ik te veel tijd alleen doorbreng, raak ik verveeld, maar als ik te veel tijd met andere mensen doorbreng, voel ik me uitgeput.
  4. In het middelpunt van de belangstelling staan vind ik leuk, maar ik hou er niet van om dat lang vol te houden.
  5. Sommige mensen vinden me stil, terwijl anderen me juist heel sociaal vinden.
  6. Ik kan taken alleen of in een groep uitvoeren. Ik heb niet veel voorkeur voor beide.
  7. Ik voel me niet ongemakkelijk in een sociale omgeving, maar ik word moe als ik te veel mensen om me heen heb.
  8. Ik hoef niet altijd in beweging te zijn, maar te veel stilzitten verveelt me.
  9. Ik kan net zo gemakkelijk in mijn eigen gedachten verdwalen als in een gesprek.

De truc om een ambivert te zijn is te weten wanneer je jezelf naar één kant van het spectrum moet brengen als dat niet van nature gebeurt. Dat vraagt wat zelfbewustzijn.

Gelukkig kan iedereen zelfbewustzijn ontwikkelen en versterken, of je nu introvert, extravert of ambivert bent. Dat kan door een opleiding in zelfontwikkeling te volgen, of te investeren in persoonlijke coaching.

Als zelfvertrouwencoach help ik jou om jouw kwaliteiten als introvert, ambivert of extravert optimaal in te zetten, om zo ook stappen vooruit te zetten richting jouw droomleven.

Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je daarom nu in via deze link:

Lees verder:
10 tekens dat je emotioneel intelligent bent
3 strategieën om eindelijk weer een sociaal leven uit te bouwen
Wil je als introvert, ambivert of extravert weten welke loopbaan het best bij jou past?

P.S. Wil je jouw vrienden ook de verschillen tussen introvert, ambivert en extravert leren kennen? Deel dan dit artikel.

Dit bericht werd geplaatst in Coaching en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Wanneer je niet extravert, maar ook niet introvert bent

  1. Jakelien zegt:

    Bedankt voor de ( althans voor mij ) verrassende info.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.