Hoe je stopt met je zorgen te maken over wat anderen van jou denken

Life coach geeft tips om te stoppen met je zorgen te maken over wat anderen van je denken“Soms verander ik van mening omdat ik bang ben wat een ander van mij zou kunnen denken,” zucht Lynn. “En nog erger: ik heb zelfs al mijn droom om zelfstandige te worden opgegeven uit vrees voor wat andere mensen zouden denken.”

Lynn is een vriendelijke, bedachtzame jonge vrouw. Ze wil dat mensen rondom haar gelukkig zijn, en dat ze positief denken over haar. Daar is niets mis mee natuurlijk. Integendeel, het is een teken van emotionele intelligentie.

Maar het kan te ver gaan.

Wanneer je voortdurend bezorgd bent om wat vrienden, familie, collega’s of zelfs vreemden op straat zouden kunnen denken, dan verbruik je heel wat energie aan die zorgen.

En nog meer: je houdt jezelf tegen om jouw eigen persoonlijke doelen te bereiken.

Deze 3 + 1 stappen helpen jou om met deze hardnekkige gewoonte te breken.

Stap 1: Vraag jezelf af wat voor JOU belangrijk is

Wees duidelijk en eerlijk met jezelf over wat echt belangrijk is voor jou. Misschien haat je het om te koken, ook al vindt jouw moeder dat je elke avond een volledig vers bereide maaltijd op tafel moet zetten. Misschien vind je de fitness vreselijk, ook al gaat jouw beste vriendin er wekelijks drie keer trainen.

Andere mensen zullen vaak wel een oordeel hebben over jou omdat jij niet aan hùn normen voldoet. Maar als je trouw bent aan jouw eigen doelen en waarden, dan heb je de goedkeuring van anderen niet meer nodig.

Stap 2: Denk eraan dat ze niet allemaal naar jou kijken

De waarheid is dat jij niét het centrum van de wereld bent. Ik ook niet trouwens 😉

De meeste mensen rond jou zijn veel te druk bezig met hun eigen leven en hebben geen tijd om veel aan jou te denken.

Misschien denk je dat je iets heel doms hebt gezegd op dat feestje, of ben je ervan overtuigd dat dat puistje op je neus wel heel erg opvalt, of dat iedereen het nog volop heeft over die fout die je vorige week hebt gemaakt… de waarheid is dat waarschijnlijk niemand daarvan iets heeft gemerkt!

Stap 3: Besef dat hun mening jou niet kan kwetsen

Stel: het is nu duidelijk voor jou wat je écht belangrijk vindt én je weet dat je niet het middelpunt van alle aandacht bent. Dan nog zullen er situaties zijn waar mensen een oordeel over jou hebben: op het werk, of wanneer je samen bent met vrienden, of gewoon wanneer je ergens vertoeft.

In de meeste situaties kunnen de meningen van anderen jou niet kwetsen.

Natuurlijk, dat brutale kind van de buren kan iets onbeschofts roepen over jouw nieuwe haarstijl. Maar op geen enkele manier kan deze mening jouw leven beïnvloeden (tenzij jij dat zelf toelaat).

Er zijn enkele gevallen waarin oordelen een verschil maken – zoals de evaluatie door jouw baas op het werk – maar de vraag is of jij je zorgen maakt over de mensen die ertoe doen in jouw leven, of over de mensen die niet zo belangrijk zijn voor jou?

Je kan je hele leven wijden aan het proberen om vreemden en toevallige kennissen goed te laten denken over jou (door urenlang voor de spiegel te staan voor je het huis uitgaat bijvoorbeeld, of door een fortuin te betalen voor een auto die je je niet echt kan veroorloven). De mensen die er écht toe doen, jouw familie en vrienden, zullen jou nochtans waarderen om wie je bent.

Coaching tipsStap 4: Aanvaard dat je niet kan controleren wat mensen denken

Als je wat aanleg hebt om een controlefreak te zijn, dan is dit een moeilijke – maar je kan de gedachten van mensen niet controleren. Je hebt geen idee van wat door hun hoofd zou kunnen gaan, of waarom.

Mensen reageren op heel verschillende manieren. Misschien is jouw vriend onder de indruk van een duur horloge aan de pols van iemand anders – terwijl jij gewoon denkt dat mensen niet zo met geld moeten smijten. Andere mensen zullen allerlei zaken over jou denken, en hun gedachten zullen meer over hen zeggen dan over jou.

Andermans gedachten – goede, slechte of onverschillige – zijn van henzelf. Geniet ten volle van jouw leven; je kan niet goed doen voor iedereen tegelijkertijd, en er is ook geen reden om dat te proberen.

De volgende keer dat je je zorgen maakt over wat iemand van jou zou kunnen denken, stel jezelf de vraag ‘kunnen hun gedachten mij écht raken?’… en ga voort met wat het ook is dat JIJ wil doen.

Als coach help ik jou om met meer zelfvertrouwen het beste uit jezelf te halen, en je volledige potentieel te bereiken. Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail.
Schrijf je daarom nu in via deze link:

Lees verder:
3 krachtige tips om jouw gevoel van eigenwaarde te verhogen
Zo raak je onzekerheid kwijt
De 3 hindernissen die maken dat je jezelf minder waard voelt

P.S. Wil je mij én jouw kennissen een plezier doen? Deel dan dit artikel door op de FacebookLinkedIn en Twitter-knoppen te klikken, zodat jouw vrienden en kennissen óók van deze inzichten kunnen profiteren.

Dit bericht werd geplaatst in Coaching, Life Coaching en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Hoe je stopt met je zorgen te maken over wat anderen van jou denken

  1. Gertie Driessen zegt:

    Meestal projecteren we onze eigen gedachten (bv van minderwaardigheid of van gebrek in geloof in onze talenten) op gedachten die zogezegd van onze medemens zijn..en die beperken ons dan het meeste niet? fijne zondag nog! gertie

    Like

  2. wimannerel zegt:

    Dankjewel Gertie!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.