De 10 minuten-regel om nooit meer uit te stellen

Lifecoach geeft tips tegen uitstelgedragAnnick liep al jaren rond met de droom om een boek te schrijven. Jaren van frustratie, klagen en excuses maken over te weinig tijd. Toen vroeg ze om gecoacht te worden. Intussen is haar boek gepubliceerd. Hoe ze dat gedaan heeft gekregen?

In 10 minuten per dag.

Want met tien minuten per dag kan je een boek schrijven.

Ze begon elke dag te schrijven. Het werd een deel van haar leven, een deel van wie ze is. Hoe meer ze schrijft, hoe beter ze wordt. Niet dat ze altijd maar tien minuutjes schrijft, soms schrijft ze zelfs een paar uur lang. Maar het was het 10 minuten-concept dat haar van start deed gaan en wat haar deed volhouden.

Bestrijd het gevoel van overweldigd te zijn

Wanneer je een groots plan hebt, zoals Annick met het schrijven van haar boek, dan kan dat overweldigend lijken. Waar start ik? Hoe start ik?

Begin gewoon met 10 minuten en je zal je niet langer overweldigd voelen. Iedereen kan 10 minuten in een dag vinden.

Wat zou jij kunnen bereiken in 10 minuten? Wat zou jij vandaag in jouw leven willen brengen dat het beter, gelukkiger, plezieriger, rustiger maakt?

Misschien wil jij ook starten met schrijven? Of met mediteren? Is het tijd voor jou om te starten met sporten/bewegen? Praat je al zo lang over het leren spelen van een instrument zoals piano of gitaar, of leren schilderen of beeldhouwen? Of een nieuwe taal leren? Ik ben er zeker van dat er iets is dat jij meer zou willen doen – als je er maar de tijd voor had.

Wanneer je met een gewoonte van 10 minuten start, zet dit niet veel druk op jou om ermee te beginnen en is de kans groter dat je zal volhouden.

De 10 minuten regel

Volg deze 5 tips om jouw kansen op succes te verhogen.

1. Plan die tijd in.

Tracht het elke dag op hetzelfde moment te doen. Verwacht niet dat het wel ergens zal inpassen, want zo werkt het leven niet. Als je het elke ochtend voor het ontbijt doet, of elke dag na jouw lunch, dan is er meer kans dat je het echt dagelijks gaat doen. Als je het aan het toeval overlaat, dan zal je aan het eind van de week teleurgesteld zijn wanneer het je niet is gelukt om jouw nieuwe gewoonte zoals verwacht in te bouwen in jouw leven.

2. Gebruik een ‘trigger’

Een trigger is een mechanisme dat iets in gang zet. Iets dat je doet net voor jouw nieuwe gewoonte. Bijvoorbeeld een kopje koffie zetten vooraleer je gaat schrijven, of een glas water drinken vooraleer je gaat mediteren. Creëer een trigger die jouw lichaam en geest helpt om de gewoonte makkelijk te starten.

3. Plan niét om meer dan 10 minuten te doen

Soms raken we overenthousiast, zijn we ongeduldig en willen we alles nu meteen. Dan beginnen we 30 minuten te joggen of we schrijven een uur lang en zeggen we dat we de volgende dag hetzelfde moeten doen. Maar…na vier dagen ben je uitgeput en vind je die tijd niet meer. Je zal dan eerder opgeven dan toch 10 minuten te doen. Houd je aan die 10 minuten, zeker een hele week vooraleer je de tijdsduur verhoogt. Wil je absoluut toch wat meer doen, engageer je dan om ten minste de 10 minuten te doen op de dagen dat je geen zin hebt.

4. Breng jouw vooruitgang in kaart

Houd een agenda of tabel bij waar je de voltooide dagen op aanduidt. Dat zal je helpen om jezelf op de moeilijke dagen aan te moedigen. Elke week zal je zien hoe goed het voelt om alweer een week volgehouden te hebben.

5. Waardeer jezelf en vier het

Geef jezelf een schouderklopje wanneer je jouw nieuwe gewoonte volhoudt en op weg bent naar meer succes in jouw leven. Vier feest: trakteer jezelf op iets leuks en zet jouw weg naar het succes verder.

Waarop ga jij de 10 minuten regel toepassen? Laat het me weten!

Als lifecoach en business coach begeleid ik mensen die met meer zelfvertrouwen hun doelen in hun leven en werk willen realiseren.

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je daarom nu in via deze link:

Verder lezen:
Hoe krijg je beweging in je plannen?
Wat doe jij als je uitstelt?
Zo krijg je eindelijk echt iets gedaan

P.S. Deel je dit artikel via de FacebookLinkedIn– en Twitter-knoppen? Zo kunnen vrienden in jouw netwerk óók van deze inzichten profiteren.

Dit bericht werd geplaatst in Coaching, Doelen coaching, Time management en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.