Waarom je moet stoppen met ‘proberen’

Life coach vertelt waarom je moet stoppen met 'proberen'Gebruik jij vaak het woord ‘proberen zoals in ‘Ik ga dat proberen’?

Dan is het tijd om ermee te stoppen.

En tijd om te starten met ‘doen’.

Waarom?

‘Proberen’ is aarzeling, ‘doen’ is engagement.

Heb je ooit iemand uitgenodigd op een feestje die zei ‘Ik zal proberen komen’? Reken je dan op die persoon? Waarschijnlijk niet echt.

Als iemand zegt dat hij/zij gaat proberen, dan betekent dat dat ze voor jouw vraag niet alles gaan opzijzetten.

In onze cultuur is het woord ‘proberen een manier geworden om ‘neen’ te zeggen zonder het te zeggen. Het is een woord waarmee we een oncomfortabele situatie willen vermijden waarbij we zeggen ‘Nee, ik wil niet naar jouw feestje komen.

Maar als diezelfde persoon zou zeggenIk zal er zijn! Wat wil je graag dat ik meebreng?’ dan weet je dat hij/zij komt. Want die persoon toont engagement en zal actie ondernemen om op jouw uitnodiging in te gaan.

‘Proberen’ is het incalculeren van mislukking, ‘doen’ is het einddoel in zicht houden.

Wanneer mensen een moeilijke uitdaging voor zich hebben en niet zeker zijn of ze wel zullen slagen, dan gebruiken ze vaak het woord ‘proberen’.

Ik ga proberen te stoppen met roken’ betekent dat ze de verwachting om te falen al hebben ingecalculeerd. En als het dan effectief mislukt, dan hoeft niemand ontgoocheld te zijn. Ze zijn bang om zichzelf en anderen teleur te stellen door een krachtiger engagement.

Maar als die persoon zou zeggenIk ben nu een niet-roker. Dit was mijn laatste sigaret!’ dan zijn ze al wie ze willen zijn in hun geest. De acties en het succes volgen dan hun veranderd zelfbeeld.

‘Proberen’ lokt passiviteit uit, ‘doen’ lokt actie uit.

Mensen die vaak het woord ‘proberen’ gebruiken, hebben een slachtoffermentaliteit. In plaats van te geloven dat ze hun ideaal leven kunnen creëren, kijken ze naar alle redenen waarom ze niét kunnen veranderen. Hun lange lijst probeersels en mislukkingen is voor hen het bewijs dat ze niets méér kunnen.

Maar wanneer ze het woord ‘proberen uit hun woordenschat zouden schrappen en echt zouden ‘doen’, dan zou die lijst niet eens bestaan. Uitdagingen worden excuses en redenen waarom het te moeilijk is. Maar ze hebben wel ‘geprobeerd’!

Wanneer je het woord ‘doen’ gebruikt in de plaats, dan weet je dat obstakels een onderdeel zijn van iets groots bereiken. Dan lever je inspanningen zonder dat je erop rekent om te falen. Want falen is opgeven. En aangezien je niet plant om op te geven, is al de rest een tijdelijke hindernis.

‘Proberen’ is zelfsabotage, ‘doen’ is zelfrespect.

Omdat mensen zo bang zijn om te falen en het ongemakkelijk vinden om zichzelf naar een hoger niveau te brengen, leggen ze de lat niet zo hoog. Wanneer ze zeggen dat ze gaan ‘proberen’, dan vertellen ze anderen dat ze zichzelf niet voldoende respecteren om te geloven in hun eigen potentieel om te veranderen.

Ouders zeggen nietIk ga proberen om mijn kind te leren lopen’ of ‘Ik ga proberen om mijn kind zindelijk te krijgen’. Ze respecteren hun kinderen genoeg om te weten dat als ze ouder worden, ze dit zullen leren. Ze praten erover alsof het een absolute zekerheid is dat het gaat lukken. Ook al zullen er belemmeringen zijn onderweg, ook al lukt het niet meteen. Falen is voor ouders geen optie: doe dat ook voor jezelf. Praat over jouw doelen alsof ze een gegeven zijn.

‘Proberen’ is het probleem, ‘doen’ is de oplossing.

Mensen die iets proberen te bereiken, slagen er vaak niet in. Niet omdat ze het niet kunnen, maar omdat ze al een uitweg hebben voorzien.

Jij kan elke dag kiezen om jouw leven te veranderen van ‘proberen’ naar ‘doen’.

Schrap jij ook het woord ‘proberen’ uit jouw woordenschat?

Als lifecoach en business coach help ik mensen bij het helder formuleren en bereiken van hun levensdoelen. Zodat ze met meer zelfvertrouwen ‘doen’ in plaats van ‘proberen’.

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je daarom nu eenvoudig in via deze link:

Verder lezen:
3 redenen waarom we uitstellen en wat eraan te doen
Zo krijg je eindelijk echt iets gedaan
Stop met tegen jezelf te liegen

P.S. Deel gerust dit artikel via de FacebookLinkedIn– en Twitter-knoppen, want… zo kunnen vrienden in jouw netwerk óók van deze inzichten profiteren.

Dit bericht werd geplaatst in Coaching, Life Coaching en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.