Zou dat niet tof zijn: een gps die je helpt om jouw levensdoelen te bereiken? Die jou aanwijzingen geeft, de route herberekent wanneer je niet de aanbevolen afrit of bocht hebt genomen, en jou altijd toont waar je bent, inclusief de nog af te leggen afstand?
Helaas: gewoonlijk hebben we niet de kaart van ons leven. Maar er zijn wel wat belangrijke dingen te leren uit deze metafoor.
Om te beginnen: wat is eigenlijk het belangrijkste aspect van de gps in jouw auto?
Denk er even over na.
Jouw gps vertelt je precies waar je bent. Als ik ergens op een vreemde plek ben en terug naar huis wil rijden, dan vertrek ik vaak nog niet eens alvorens de gps ‘gevonden’ heeft waar ik ben. Want hoe weet ik anders in welke richting ik bij het eerste kruispunt moet afslaan?
Dit is ook belangrijk in ons leven. Je kan een duidelijk doel en een gedetailleerde kaart in jouw hoofd hebben, maar als je niet weet waar je nu bent, dan kan je niet op jouw bestemming geraken.
Dus vooraleer je probeert doelen te stellen voor jouw leven, en je jezelf wil motiveren om ze te bereiken en vooruitgang te boeken, ga je best even zitten. Om heel eerlijk deze vraag te beantwoorden: ‘Waar ben ik nu?’ Meer precies kan je deze 10 vragen als leidraad nemen.
-
Wat is mijn visie voor mijn leven? Heb ik die al?
-
Wat heb ik? Wat kan ik inzetten?
-
Wat is er uniek aan mij?
-
Wat is er belangrijk voor mij?
-
Wat zijn mijn prioriteiten?
-
Wat geeft me kracht? Wat zuigt energie uit mij weg?
-
Welke gewoontes heb ik? Welke gewoontes zou ik willen hebben?
-
Wat zijn mijn waarden?
-
Wat heb ik al geprobeerd? Hoeveel keer?
-
Welke aspecten van mijn leven zijn verwaarloosd?
Wanneer je verdwaald bent, je weet de weg niet en je hebt geen richting, dan moet je soms rondkijken, observeren, misschien wel anderen raadplegen. Want zonder die kennis kom je niet op jouw bestemming. Ook al weet je precies waar die is.
Doelen stellen
Wanneer jouw interne levens-gps opgestart is en je weet precies waar je bent, dan kan je ook heel precies jouw doel stellen. Daarbij nog een belangrijke tip: het Pareto Principe.
20% van jouw doelen bepalen gewoonlijk 80% van jouw resultaten. Daarom heb je gewoon enkele duidelijke doelen nodig die jou energie geven. Waar je je volledig kan in ‘smijten’ en waar je van geniet om ze te bereiken. Maak jouw doelen ook helder zodat je geen energie verliest aan zijweggetjes.
Met die kennis ben je klaar om jouw reis aan te vangen. Je weet waar je bent én je kent jouw bestemming. Start de motor maar en kom in beweging!
Nog 5 tips voor onderweg:
- Als er wegenwerken zijn in jouw leven, en je kan de gewenste afrit niet nemen, maak je dan niet druk. ‘Herbereken’ de route en rij verder langs een andere weg.
- Een reis van duizend mijl begint met één enkele stap. Dat schreef de Chinese filosoof Lao Tse. Je kan ’s nachts honderden kilometers rijden terwijl je toch maar 1% van de weg voor jou ziet. Je hoeft dus niet alles te weten, alle details te kennen, om in beweging te komen.
- Hou je wagen proper. Gooi de rommel weg. Op jouw computer. In jouw leven. Gewoontes. Relaties. Tijdsbesteding. Rommel gaat niet vanzelf weg uit jouw auto. En het kan beginnen ruiken.
- Vergeet de fun niet. Je bent geen machine. Je bereikt je doelen sneller en met meer energie wanneer je ook plezier hebt. Denk er ook aan om af en toe een pauze te nemen en te genieten van het landschap.
- Het ene rood licht na het andere is niet plezant: we beginnen te klagen. Maar doe je ook het omgekeerde: als je een hele reeks groene lichten na elkaar hebt, zeg je dan stilletjes ‘dankjewel’? Dankbaarheid kan je ogen openen waardoor je nog meer geniet van het onderweg zijn naar jouw doelen.
Als lifecoach en business coach help ik mensen bij het helder formuleren en bereiken van hun levensdoelen.
Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je daarom nu eenvoudig in via deze link:
Verder lezen:
De 3 belangrijkste vragen om jouw doelen te verwezenlijken
Stel SMART-doelen en bereik meer
De top 5 redenen waarom mensen hun doelen niet bereiken
P.S. Dit artikel mag je gerust delen via de Facebook, LinkedIn– en Twitter-knoppen, want… zo kunnen vrienden in jouw netwerk óók van deze inzichten profiteren.