De 5 harde waarheden die jou een voorsprong geven

Life coach onthult de 5 harde waarheden van het leven: Dit zijn de 5 harde waarheden die jou een voorsprong geven in jouw leven. Op voorwaarde dat je ze aanvaardt.

Want de waarheid doet vaak pijn. Maar jouw leven is wat je er zelf van maakt.

Ben je klaar om die verantwoordelijkheid op te nemen? En jouw leven naar een volgend niveau te brengen? Pas deze 5 harde waarheden dan toe in de praktijk.

Indien niet, lees je best niet verder.

1. Er komt geen ‘juist’ moment

Als je wacht op het ‘juiste’ moment om iets te doen – jezelf ontwikkelen, starten met fitnessen, een partner zoeken, of solliciteren naar een nieuwe job – dan zal je voor altijd blijven wachten. Er is namelijk niet zoiets als een ‘juist’ moment om iets te doen. Deze manier van denken is gebaseerd op jouw angst om te veranderen. Als je blijft wachten op die mysterieuze ‘perfecte tijd om te handelen’, dan zal je nooit actie moeten ondernemen en jouw angst in de ogen kijken. Doe dat waar je angst voor hebt. Je zal zo blij zijn dat je het gedaan hebt.

2. Wanneer je ‘druk’ bezig bent, bereik je niet noodzakelijk iets

Schep je graag op over hoe goed jij wel niet bent in multitasken? Stop ermee, want je maakt jezelf iets wijs. Van de ene op de andere taak springen is niet productief, je krijgt er wel stress van en mogelijks maak je meer fouten. Het vraagt je meer tijd om twee taken te voltooien waartussen je heen en weer switcht, dan dat je ze elk apart zou doen.

Wanneer je tijd wil winnen, groepeer je best gelijkaardige taken: verwerk jouw mails in één sessie, doe je telefoontjes na elkaar. Verschillende taken vragen een andere mindset, focus daarom op één ding tegelijkertijd. ‘Druk’ bezig zijn garandeert niet dat je iets nuttigs doet.

3. Je hebt meer tijd dan je denkt

Schrap de zin ‘Ik heb geen tijd uit jouw woordenboek. Want het is niet waar. Er zijn 168 uren in een week. Laat dat even bezinken. Dat is een enorme hoeveelheid tijd.

Waar gaat die naartoe? Volgens het meest recente tijdsbestedingsonderzoek (van de federale overheidsdienst Economie en de onderzoeksgroep TOR van de Vrije Universiteit Brussel) besteden werkende Vlamingen ruim 22 uur per week aan vrije tijd. 13 uur daarvan gaat op aan televisiekijken.

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar tv-kijken helpt me niet zoveel in mijn groei als mens. Die tijd kan je ook besteden aan het creëren van een kunstwerk, een boek, een project dat waarde toevoegt aan de wereld. Of aan het lezen van boeken die jou helpen ontwikkelen, of aan bewegen zodat je een betere gezondheid krijgt.

Verander de volgende keer dat je wil zeggen dat je ‘geen tijd hebt’, deze woorden in ‘het is geen prioriteit’. Geen tijd voor sport? Jouw fitheid is geen prioriteit. Geen tijd om gezond eten klaar te maken? Jouw gezondheid is geen prioriteit. Geen tijd om iets leuks te doen voor jouw partner? Jouw relatie is geen prioriteit. Het is hard, maar wel waar.

Hoe je jouw tijd besteedt is een keuze. Wil je meer tips, lees dan het boek ‘Meer tijd in 12 stappen’.

4. Morgen is niet gegarandeerd

Steve Jobs verwoordde deze harde waarheid het best:

Mezelf eraan herinneren dat ik binnenkort dood ben, is het belangrijkste instrument dat me helpt om de grote keuzes in het leven te maken. Omdat bijna alles – alle verwachtingen van buitenaf, alle trots, alle angst om te mislukken – wegvalt in het zicht van de dood. Alleen wat echt belangrijk is, blijft over.

De volgende keer dat je jezelf erop betrapt dat je het ‘Ik zal het morgen wel doen’-spel speelt, herinner je je eraan dat morgen niet gegarandeerd is. Verkeersongelukken, hartaanvallen,… gebeuren echt. Leef vandaag en neem actie vandaag, want alleen daar is er vooruitgang.

5. Niemand gaat het voor jou oplossen

Wees blij met de andere mensen in jouw leven, maar word niet afhankelijk van hen voor jouw geluk. Tenzij je graag op een nooit-eindigende emotionele achtbaan zit waar je zelf geen controle over hebt. Je bent niet alleen in het leven. Maar niemand gaat het voor jou ‘fixen’; daarom is het in jouw eigen belang om persoonlijke verantwoordelijkheid voor jouw eigen leven op te nemen.

Wanneer je dat doet, zal je ontdekken dat je krachtiger bent dan je ooit had durven dromen.

Als coach help ik mensen die persoonlijke verantwoordelijkheid voor hun leven willen opnemen en het leven willen ontwikkelen waar ze van dromen.

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je daarom nu eenvoudig in via deze link:

Verder lezen:
Boek ‘Meer Tijd in 12 stappen’
Hoe je jouw leven verandert in 6 stappen
Heb je het te druk voor jezelf?

P.S. Dit artikel mag je delen via de FacebookLinkedIn– en Twitter-knoppen, want… zo kunnen vrienden in jouw netwerk óók van deze inzichten profiteren.

Dit bericht werd geplaatst in Coaching, Time management en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op De 5 harde waarheden die jou een voorsprong geven

 1. Benjamin zegt:

  mooie post, dank je Wim!

  Like

 2. wimannerel zegt:

  Graag gedaan, Benjamin. Bedankt voor het compliment!

  Like

 3. Leen zegt:

  1 en 4 zijn inderdaad harde waarheden. 5 is een vluchtmechanisme, waarmee je hoopt dat een ander je zal “helpen”.

  Geliked door 1 persoon

 4. wimannerel zegt:

  Dankjewel voor jouw feedback, Leen!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.