De 5 ‘killers’ voor jouw geluk

Life coach geeft gelukstips

Wat staat jouw geluk in de weg? Wel, in de voorbije twintig jaar is er een heel nieuw onderzoeksdomein rond deze vraag ontstaan. En ook de voorbije eeuwen al hebben de grootste filosofen ons verteld wat we moeten vermijden om gelukkig te zijn.

Deze 5 valkuilen voor jouw geluk zijn zo gevaarlijk dat je vaak niet eens merkt dat je erin valt.

1. Jezelf met anderen vergelijken

Wanneer je jezelf inschat op basis van wat je anderen ziet bereiken, dan kan je bijna niet anders dan je ongelukkig voelen. Ofwel voel je je schuldig omdat je minder gefortuneerden het moeilijk ziet hebben terwijl je zelf in comfort leeft, of je voelt je minder waard omdat je anderen het beter ziet hebben dan jezelf. Zo verlies je altijd.

Tip: focus op jezelf elke dag een stapje verder brengen.

2. Over jouw dromen pràten in plaats van eraan te werken

Hoewel het een goed idee is om over jouw passies en dromen te praten, is het niet genoeg op zich. Want als je er alleen over praat, voel je je al snel gedeprimeerd. Je begint je namelijk af te vragen of je wel ooit die dromen zal bereiken waar je zo vaak over praat. En geleidelijk aan stop je met erover te spreken en laat je jouw dromen voor wat ze zijn.

Tip: start met aan je dromen te werken, terwijl je erover praat.

3. Luisteren naar negatieve mensen

Negatieve mensen zuigen energie uit jou. Het is onmogelijk om immuun te worden tegen iemand in jouw buurt die heel de tijd loopt te klagen, en het is ook bijna onmogelijk om hem of haar voor langere tijd op te beuren.

Tip: De enige manier is om negatieve mensen te vermijden. Doe verder met jouw eigen werk en omring je met positieve mensen.

4. Op het nieuws focussen

Wanneer heb je laatst nog naar het nieuws gekeken en je goed gevoeld over de wereld?

In de ‘7 eigenschappen van effectief leiderschap’ stelt Stephen Covey dat de meeste succesvolle mensen heel weinig tijd besteden aan kijken naar het nieuws. De hoofdreden hiervoor is dat we heel weinig kunnen doen aan wat we zien, wat leidt tot gevoelens van hulpeloosheid en negativiteit. En vaak vergeten we hoeveel goeds we kunnen doen in onze lokale gemeenschap.

Tip: In plaats van je zorgen te maken over wat er gebeurt in de wereld, waarom niet focussen op wat je kan doen in jouw buurt? Kan je kinderen bijles geven? Maaltijden bezorgen aan ouderen? Of kan je je engageren in de wijkwerking? Hierdoor heb je veel meer impact op de wereld dan door enkel naar het wereldnieuws te kijken en met anderen te praten over hoe slecht het wel gaat. En daarbij voel je je ook gelukkiger.

5. Bepalen dat iemand anders moet veranderen

Heb jij ook al eens gedacht hoeveel aangenamer jouw leven zou zijn als jouw partner/collega/kind zijn of haar leven zou beteren? Je bent niet alleen.

Het is zo makkelijk om naar een ander te kijken en precies te zien wat ze verkeerd doen. Het moeilijke is naar onszelf kijken en zien hoe wij kunnen verbeteren.

Tip: in plaats van te bedenken hoe anderen kunnen verbeteren, werk aan je eigen tekortkomingen. We hebben daar al werk genoeg mee.

Dit zijn 5 hinderpalen voor geluk. Obstakels om te vermijden dus. Werp daarnaast ook zelf geen bijkomende hindernissen op zoals denken dat je gelukkig zal zijn wanneer je huis is afbetaald, of wanneer je eindelijk een partner hebt gevonden, of wanneer je een ander doel hebt bereikt. Helaas: dat zal niet maken dat je gelukkig bent. Je bereidt jezelf alleen maar voor op een ontgoocheling.

Geluk is namelijk geen eindbestemming die je kan bereiken. Je bereikt het tijdens de reis. Ontdek wat jou gelukkig maakt op dagelijkse basis en bepaal doelen die in lijn liggen daarmee.

Als coach help ik onder meer mensen die heldere doelen willen stellen voor hun leven en die doelen met meer zelfvertrouwen willen bereiken.

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je daarom nu gratis in via deze link.

Verder lezen:
Onderzoek bewijst: Gelukstips werken echt
40 dingen die je kan doen om gelukkiger te zijn
Dit inzicht maakt je op slag gelukkiger

P.S. Deel alsjeblieft dit artikel via de FacebookLinkedIn– en Twitter-knoppen, want… zo kunnen vrienden in jouw netwerk óók van deze inzichten profiteren.

Dit bericht werd geplaatst in Coaching, Life Coaching en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op De 5 ‘killers’ voor jouw geluk

  1. Harry zegt:

    Je mag niet op het nieuws focussen… Mooi, maar het is wel zo dat wat op deze wereld gebeurt ons dagelijks leven beïnvloedt. Helpt het om de ogen te sluiten om het vluchtelingenprobleem op te lossen? Kun je blind blijven voor gebeurtenissen (een invoerboycot ergens bijvoorbeeld) die ook een sterke invloed kunnen hebben op het economisch leven c.q. het reilen en zeilen van een bedrijf? “Iedereen is van de wereld en de wereld is van iedereen” wordt er toch terecht gezongen? Dus: focussen op het nieuws is niet goed, geïnformeerd blijven over wat op deze wereld gebeurt en de verbanden tussen en oorzaken van bepaalde feiten kennen is, naar mijn mening, een regelrechte noodzaak.

    Like

  2. wimannerel zegt:

    Dankjewel voor jouw reactie, Harry. We mogen inderdaad onze ogen niet sluiten voor wat er gebeurt in de wereld. Belangrijk daarbij is niet te blijven jammeren over hoe slecht het gaat, maar te kijken wat we zelf kunnen doen. En vaak liggen daarvoor mogelijkheden vlakbij.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.