Goede voornemens zorgen er vaak voor dat we hard, te hard, zijn voor onszelf. Hard zijn voor jezelf kan inderdaad wel helpen om grootse dingen te bereiken. Maar het komt met een prijskaartje:
1. Je holt jouw zelfwaardering uit. Want wanneer je jouw hoge normen niet bereikt, voel je je gefrustreerd en boos.
2. Je haalt het plezier weg. Een harde of strenge houding naar jezelf kan ervoor zorgen dat dingen die plezant en opwindend waren, dat steeds minder worden. Fun wordt werk omdat je vreest te falen en jouw hoge normen niet te halen.
3. Je presteert steeds slechter. Wanneer jouw gevoel van eigenwaarde vermindert, voel je je ook minder gemotiveerd om taken en projecten in jouw leven aan te pakken. En als het niet meer plezant is, ga je steeds meer dingen uitstellen. Je steekt er minder energie en focus in zodat de resultaten ook minder goed zijn.
Wat kan je doen als je voelt dat je te hard bent voor jezelf?
1. Denk aan de negatieve gevolgen van deze houding.
Wees je ervan bewust hoeveel schade je toebrengt aan jezelf door te hard te zijn voor jezelf: dat is een effectieve manier om wat vriendelijker te zijn voor jezelf.
2. Bepaal menselijker en verstandiger normen voor jezelf.
Films, boeken en mensen in jouw omgeving kunnen je normen influisteren die pure fantasie zijn. Maar het leven is geen fantasie of droom en zulke onbereikbare standaarden leiden naar falen en teleurstelling in jezelf en in je leven.
Tracht daarentegen wat relaxter te zijn en te aanvaarden dat alles en iedereen zwaktes vertoont en dat zaken niet altijd verlopen zoals gepland. Aanvaard dat je altijd dingen kan verbeteren maar dat ze nooit perfect zullen zijn. En besef dat je niet zult afgewezen worden als dingen of jijzelf niet perfect zijn. Toch niet door redelijke en evenwichtige mensen.
3. Vier kleine stapjes vooruit.
Als je gewoonlijk enkel grote mijlpalen in je leven of perfecte momenten viert, dan verlies je motivatie en krijg je het gevoel dat je nooit helemaal gelukkig zal zijn.
Maak er dus een gewoonte van om ook jouw kleine dagelijkse en wekelijkse succesjes te vieren. Dat helpt je om enthousiast te blijven en vol te houden.
4. Focus op positieve en helpende feedback bij fouten.
Het gebeurt vaak dat mensen hard zijn voor zichzelf wanneer ze een fout maken. Maar dat is ook een destructieve gewoonte omdat het een klein falen kan uitvergroten tot iets dat je wekenlang depressief maakt of ervoor zorgt dat je opgeeft.
Om jezelf gemotiveerd te houden en jouw eigenwaarde te beschermen, stel je beter deze vragen aan jezelf:
– Wat kan ik uit deze situatie leren?
– Hoe kan ik dat wat ik heb geleerd gebruiken om niet meer dezelfde fout te maken maar beter en sneller vooruitgang te boeken?
Als coach help ik mensen onder meer bij het beter en vriendelijker omgaan met zichzelf en het makkelijker bereiken van hun doelen. Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je nu gratis in via deze link. Je kan dan meteen ook een gratis e-book downloaden om van dit jaar jouw beste jaar tot nu te maken.
En wat doe jij om vriendelijker te zijn voor jezelf? Laat het weten via de reactiemogelijkheid hieronder, of stuur me een bericht.
Deel je dit artikel ook met jouw vrienden?
Lees verder:
3 snelle vragen voor een eenvoudiger leven
De top 7 slechte gewoonten die je beter kwijtraakt
3 dingen waar gelukkige mensen ja tegen zeggen