5 manieren om jouw problemen beter op te lossen

Business coach geeft tips om problemen op te lossenWist je al van jezelf dat jij een echte probleemoplosser bent? Je doet het eigenlijk constant. En hoe beter je wordt in het oplossen van die problemen, hoe makkelijker jouw leven wordt.

Problemen komen in allerlei vormen en maten. Ze kunnen heel alledaags zijn:
Wat eten we vanavond?
Langs welke weg rijd ik best naar de winkel?
Of ze kunnen meer complex zijn:
Hoe ga ik om met een project dat vertraging heeft opgelopen?
Hoe verander ik van een saaie job naar een loopbaan waar ik echt gepassioneerd over ben?

Elke dag krijg je wel minstens één probleem om op te lossen. Maar het wordt eenvoudiger wanneer je beseft dat problemen gewoonweg keuzes zijn.

Wat kan je doen om beter te worden in het oplossen van problemen?

1. Focus op de oplossing – niet op het probleem.
Neurowetenschappers hebben aangetoond dat jouw brein geen oplossingen kan vinden als je focust op het probleem. Omdat je dan ‘negativiteit’ voedt die op haar beurt negatieve emoties in het brein activeert. Deze emoties blokkeren mogelijke oplossingen.
Niet dat je moet doen alsof er geen probleem is, maar erken wel op een kalme manier het probleem en zoek dan met een oplossingsgerichte mindset naar wat het ‘antwoord’ kan zijn in plaats van stil te blijven staan bij ‘wat verkeerd ging’ of ‘wiens fout het is’.

2. Houd je geest open.
Ook al lijken ze op het eerste gezicht soms belachelijk, tracht toch alle mogelijke oplossingen open te houden. Houd je geest open om jouw creatief denken te stimuleren. Zelfs een ‘gek’ idee kan leiden tot andere, veel betere ideeën. Dus hou jezelf niet in om met ‘stomme’ oplossingen te komen. Uit kwantiteit (veel ideeën) komt kwaliteit (goede ideeën).

3. Bekijk problemen niet als… problemen.
Bekijk problemen niet als enge dingen. Want wat is een probleem eigenlijk? Het is gewoon feedback op jouw huidige situatie. Een probleem vertelt jou dat er iets niet werkt en dat je een andere manier moet vinden. Dus benader problemen neutraal – zonder oordeel. Het etiket ‘probleem’ kan op zich al heel wat negatieve gedachten oproepen en potentiële oplossingen tegenhouden. Wat als je het woord ‘probleem’ zou vervangen door een ander woord, zoals ‘kwestie’, ‘uitdaging’ of ‘vraagstuk’?
De taal die je gebruikt kan dus mogelijkheden openen. Zo kan je jouw denken ook leiden door zinnetjes als ‘Wat als…’ en ‘Stel dat…’. Die openen jouw brein om creatief en oplossingsgericht te denken.

4. Denk lateraal.
Verander de richting van jouw gedachten door lateraal te denken. Lateraal denken heet tegenwoordig ook wel ‘out of the box’-denken. Kijk naar dingen op een andere manier. Bijvoorbeeld: Wat zou je kunnen doen om het probleem erger te maken? Al lijkt dit een gekke vraag, ze kan wel een frisse kijk geven op wat mogelijke oplossingen zijn.

5. Maak de dingen eenvoudig.
Vaak maken we zaken veel gecompliceerder dan nodig. Vereenvoudig jouw probleem door alle details te verwijderen en naar de grond van de zaak te gaan. Kijk ook of je geen makkelijke, voor de hand liggende oplossing vindt. Vaak zit het in eenvoudige dingen.

Als coach help ik mensen onder meer bij het oplossen van wat ze als problemen ervaren in hun privé en professioneel leven. Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je nu gratis in via deze link. Je kan dan meteen ook een gratis e-book downloaden om van dit jaar jouw beste jaar tot nu te maken.

En wat doe jij om jouw problemen op te lossen? Laat het weten via de reactiemogelijkheid hieronder, of stuur me een bericht.

Deel je dit artikel ook met jouw vrienden?

Verder lezen:
Hoe overwin ik die vervelende piekergewoonte?
11 manieren om je leven eenvoudiger te maken
5 manieren om je geest weer helder te maken

Dit bericht werd geplaatst in Coaching en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.