Waarom je lui bent (en wat je eraan kan doen)

Personal life coach deelt tips om je doelen makkelijker te bereikenKaat: “Ik heb keihard gestudeerd om mijn diploma te halen, maar ik kom er maar niet toe om mijn bureau op te ruimen. Ben ik nu een fundamenteel gedisciplineerd of lui persoon?

Wanneer iemand het laat hangen, zeggen we dat die lui is. Maar dat is vaak niet zo! Want het kan zijn dat in die context bijna iedereen op dezelfde manier zou handelen. En zo maken we vaak de fout om gedrag toe te schrijven aan een fundamentele karaktertrek, in plaats van aan de context, de situatie, de omgeving.

De context doet er veel meer toe dan we ons realiseren. En dat is goed nieuws!

Hoe kan je jouw context veranderen om jouw wilskracht te veranderen?

Het gaat erom nu kleine beslissingen te nemen die de wilskracht nodig voor toekomstige beslissingen drastisch verminderen. Gebruik de volgende tips voor het bereiken van jouw volgende doel of het aanpakken van jouw volgende project. Zo behaal je zelfs met een beperkte hoeveelheid wilskracht toch meer succes.

1. Geef het een naam.
Een van de zaken die Gella hielpen bij het afvallen was dat ze het haar “Afslank Uitdaging” noemde. Niets unieks of creatiefs aan deze naam, maar door een vaag verlangen om af te slanken om te zetten in een concrete missie, gaf ze een boost aan haar vermogen om vol te houden.
Veel persoonlijke doelen falen omdat ze geen formele structuur kregen. Ze voelen krakkemikkig aan, en dus gaan mensen er ook zo mee om. Door een missie rond jouw doel te bouwen, kan je het makkelijker volhouden.

2. Stop met zoveel te doen.
De discipline om jouw project te voleindigen is ook de discipline om geen andere dingen te doen. Veel doelen falen niet omdat ze te moeilijk zijn, maar omdat ze te moeilijk zijn om gelijktijdig te combineren met andere doelen.
Terwijl Dana aan haar boek werkte, nam ze geen ander doel aan: geen nieuwe zakelijke projecten, geen voornemens om gezonder te eten of meer te sporten, geen engagementen om nieuwe hobby’s uit te proberen. Niet dat die zaken verboden waren, maar ze liet zichzelf niet toe om zich daarvoor te engageren.

3. Maak de eerste 5% makkelijk.
Wil je starten met flossen? Stanford onderzoeker B.J. Fogg vond dat de beste manier is om jezelf enkel te engageren om één tand te flossen.

Lijkt belachelijk, niet? Want wat schiet je op met één tand te flossen? Maar het idee is dat één tand flossen heel makkelijk is, en bijna niemand zal stoppen na de eerste tand.

En dit principe kan je op veel gedragingen toepassen: je neemt een trigger die makkelijk is, maar ook makkelijk is om uit te breiden. Als je die trigger als gewoonte aanneemt, dan volgt de rest:
Sporten – Engageer je om naar de fitness te gaan. Of om je sportschoenen aan te trekken.
Leren – Lees ten minste één pagina.
Socializen – Zeg goeiedag tegen één persoon.
Schrijven – Schrijf één paragraaf over eender welk onderwerp.

4. Gebruik sociale druk als hefboom.
Als dit voor jou werkt, zet het dan in: jouw doelstelling of de acties die je gaat ondernemen deel je met vrienden of met een community op internet (bijvoorbeeld via Facebook). Zo gaan anderen jou erover aanspreken, en ben je meer geneigd om het echt te doen.

5. Maak er een gewoonte van.
Iets de eerste keer doen is moeilijk. De duizendste keer doe je het met je ogen dicht. Doordat ik van powertraining een dagelijkse gewoonte heb gemaakt, moet ik niet meer nadenken of ik het vandaag al dan niet ga doen: het is een automatisme geworden. Een gewoonte is een enorme kracht in jouw leven.

Door deze strategieën toe te passen maak je het jezelf makkelijker en hoef je niet meer zo te rekenen op je vastberadenheid. Investeer jouw energie in het stellen van doelen die makkelijker zijn om vol te houden, eerder dan dat je heel veel wilskracht moet inzetten om te proberen doorzetten.

Nu hoor ik graag van jou welke strategie voor jou het beste werkt: via de reactiemogelijkheid hieronder of via een persoonlijk bericht.

Deel je dit artikel ook met jouw netwerk?

Lees verder:
De top 5 redenen waarom mensen hun doelen niet bereiken
Hoe het verschil tussen engagement en interesse jouw leven bepaalt
Hoe je meer focus krijgt in je leven

Als coach help ik jou om met meer zelfvertrouwen het beste uit jezelf te halen, en je volledige potentieel te bereiken. Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail.
Schrijf je daarom nu in via deze link:

Dit bericht werd geplaatst in Coaching, Doelen coaching, Life Coaching en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Waarom je lui bent (en wat je eraan kan doen)

 1. Hoi Wim, Als ik nieuwe dingen wil uitvoeren zoek ik een sponsor. Met deze persoon maak ik afspraken over de doelen die ik wil bereiken en de tijdsplanning in de vorm van een soort plan van aanpak. Verder maak ik afspraken met de sponsor om te evalueren. Dus een stok achter de deur om zaken op te pakken en aangesproken te worden op de resultaten.

  werkt voor mij prettig

  Like

 2. wimannerel zegt:

  Hoi Gerard,
  Dankjewel voor jouw bijdrage! Zo’n “accountability partner” is echt een aanrader!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.