3 dingen waar gelukkige mensen ja tegen zeggen

Life coach geeft tips voor meer geluk en voldoening in je leven.Neen zeggen tegen het onbekende en moeilijke is vaak makkelijk: je blijft in je comfortzone. Maar ja zeggen kan jouw leven rijker en dieper maken, en meer geluk op jouw pad brengen. Dit zijn 3 dingen waar gelukkige mensen ja tegen zeggen.

1. Niet perfect zijn

Perfect willen zijn is de lat te hoog leggen. Onmogelijk om te bereiken. En daardoor verlaag je jouw eigenwaarde. Ook al gaat het eigenlijk goed in jouw leven, toch voel je dat niet zo aan. Want perfectionisme is een denkwijze die aan jou en aan jouw geluk vreet. Hoe zeg je dan ja tegen niet perfect zijn?

Realiseer je wat het jou kost als je in de perfectiemythe gelooft. In het echte leven botst het perfectiesprookje met de werkelijkheid waardoor je lijdt, stress krijgt en zelf bij anderen veroorzaakt.

Ga voor goed genoeg. Vaak leidt perfectionisme ertoe dat een project gewoon niet afgewerkt raakt. Er bestaat zoiets als ‘goed genoeg’ waarbij je iets kan afwerken zonder verloren te lopen in het al te veel op te blinken.

Wees jezelf. Tracht jezelf niet de hele tijd te veranderen of te censureren. Zo beperk je jouw geluk. Spendeer meer tijd met mensen die jouw dromen, waarden en jezelf ondersteunen. En minder tijd met mensen die kritiek hebben op jou of gewoon niet bij jou passen.

Ontdek hier hoe je je bevrijd van perfectionisme.

2. Open staan voor wat jou energie geeft

Gelukkige mensen vinden het belangrijk om tijd te vinden voor zaken die hen doen opleven. Hoe je dat doet?

Probeer iets nieuws. Al is het maar een keer per week iets kleins zoals iets eten dat je nog nooit hebt geproefd, of naar een muziekzender luisteren waar je anders nooit op afstemt, of uitgaan en een film bekijken terwijl je normaal altijd thuisblijft, of omgekeerd. En waarom ook niet eens iets opnieuw doen dat je al die jaren verwaarloosd hebt: schilderen, gitaarspelen,…? Zet kleine stapjes om jouw comfortzone groter te maken.

3. Een positieve kijk hebben

Pessimisme kan jouw leven enorm beperken. Maar hoe kan je optimistischer worden?

Stel jezelf positieve vragen. Wanneer je je in een schijnbaar negatieve situatie bevindt, stel jezelf dan vragen die je helpen om oplossingen te vinden. Vragen zoals: wat is één ding dat positief/goed is aan deze situatie? Welke kans zit er verscholen in deze situatie? 

Voed jouw geest ook met positieve zaken: selecteer wat je leest (boeken, blogs, artikels) en met wie je omgaat.

– Wanneer je een stemmetje in jezelf hebt dat zegt dat je dom of lui bent en je voelt je beperkt en gekleineerd door dat stemmetje, zeg dan ‘stop’. Luidop of in je geest.

Stel jezelf de vraag: waar wil ik echt mijn tijd en energie op focussen? Stel je deze vraag wanneer je jouw week plant: wat zijn mijn prioriteiten in het leven? 

Vergeef mensen die je onrecht hebben aangedaan. Zolang je iemand niet hebt vergeven, blijf je er sterk mee verbonden en blijft het onrecht in jouw gedachten. Vergeven doe je dus ook voor jezelf. Maar denk eraan om ook jezelf te vergeven, in plaats van jezelf op de kop te blijven zitten voor iets dat je 10 jaar geleden verkeerd hebt gedaan.

Maak iemand anders gelukkig. Dat geluk krijg je immers ook terug. Help iemand met iets praktisch. Of luister gewoon.

Tot slot: het is nooit te laat om gelukkig te worden. Als je iets wil veranderen in jouw leven, begin dan vandaag. Ga aan de slag met waar je nu bent. Start klein en zet de eerste stap naar iets nieuws.

Nu hoor ik graag van jou welke strategie voor jou het beste werkt: via de reactiemogelijkheid hieronder of via een persoonlijk bericht.

Deel je dit artikel ook met jouw vrienden?

Lees verder:
De top 7 slechte gewoonten die je beter kwijtraakt
16 manieren om uit je comfortzone te stappen
5 manieren om meer van jezelf te houden

Ontvang je de wekelijkse tip via mail nog niet? Klik hier om je in te schrijven.

Dit bericht werd geplaatst in Coaching, Life Coaching, Mental Coaching en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.