7 dingen die je zelf kan doen voor meer zelfvertrouwen

Personal life coach geeft tips voor meer zelfvertrouwen.Zelfvertrouwen is niet iets waarmee je geboren wordt. Het is iets dat je ontwikkelt.

Velen onder ons zijn als kind grootgebracht door volwassenen die ons herinnerden aan onze fouten en gebreken, meer dan aan onze successen en vaardigheden. Als je zo’n jeugd had, dan heb je een bijzondere uitdaging als volwassene om jouw zelfvertrouwen te ontwikkelen. Dat merk ik regelmatig in mijn praktijk als coach.

Daarom deze 7 tips om jouw zelfvertrouwen op te bouwen.

1. Realiseer je dat jouw idee over jezelf het belangrijkst is, en veel belangrijker dan wat anderen over jou denken. Uiteindelijk is niemand anders dan jij verantwoordelijk voor jouw leven en jouw handelingen. Daarom is niemands mening over jou belangrijker dan jouw eigen mening.

2. Erken dat de belangrijkste gesprekken deze zijn die je met jezelf voert.
Of je je er bewust van bent of niet, je praat met jezelf vanaf het moment dat je wakker wordt tot wanneer je weer inslaapt. Dat ‘gesprek met jezelf’ wordt gevormd door jouw gedachten en ideeën. Voer daarom ook gesprekken met jezelf die ondersteunend en versterkend zijn.

3. Ontwikkel een stevig systeem van interne waarden.
Schrijf eens op wat jij echt belangrijk vindt. Lees artikels/boeken die dat versterken. Weet waar je in gelooft en waarom je het gelooft. En stel in de gesprekken met jezelf die zaken ook gerust in vraag. Durf eens wat dieper na te denken. Want jouw waarden hebben een enorme impact op hoe je met anderen omgaat. En als je niet sterk staat op dat vlak, zal je geneigd zijn om anderen te veel te volgen. Tracht daarom zelf een voorbeeld te zijn dat anderen kan helpen en kracht bieden.

4. Versterk jouw mislukkingen niet. 

Falen is een omweg, geen doodlopend straatje. Het is tijdelijk, niet permanent. Falen is een leerervaring, geen persoon. Wentel je niet in je fouten. Corrigeer ze en ga verder.

5. Vraag geen perfectie van jezelf.

Zelfs de grootste topscorers schieten meer naast het doel dan erin. Het is niet realistisch om perfectie te verwachten, laat staan te bereiken. Bovendien verzwakt de drang naar perfectie jouw mogelijkheden om vooruit te gaan. Wie voortdurend over zijn/haar schouder kijkt naar wat er beter kon, kan zich niet focussen op de toekomst. Rijd niet terwijl je in de achteruitkijkspiegel kijkt. Kijk vooruit.

6. Doe je best voor elke taak. 

Succes is niet één groot wapenfeit, het is een opeenstapeling van wat je elke minuut van elke dag doet.

7. Kijk naar het grote plaatje van het leven.
Zoom even uit het landschap van je leven vandaag. Je bent deel van een groter geheel. Een ruimere blik helpt je om meer ontspannen om te gaan met jouw dagelijks leven.

Om zelfvertrouwen te ontwikkelen, moet je jezelf uiteindelijk als een uniek wezen zien. Je hebt waarde op jezelf. Onafhankelijk van wat anderen zeggen of denken.

Nu hoor ik graag van jou welke tip voor jou het belangrijkst is: via de reactiemogelijkheid hieronder of via een persoonlijk bericht.

Deel je dit artikel ook met jouw vrienden?

Lees verder:
Ben jij een lovejunk? Doe de test!
4 tips om krachtiger in het leven te staan
Hoe je leert om minder aan jezelf te twijfelen

Ontvang je de wekelijkse tip via mail nog niet? Klik hier om je in te schrijven.

Dit bericht werd geplaatst in Coaching, Life Coaching en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op 7 dingen die je zelf kan doen voor meer zelfvertrouwen

 1. Beste Wim,
  Deze 7 tips zijn zeer waardevol ook al lijken ze de eenvoud en evidentie zelf. Men moet ze 10 keer lezen. En telkens denk je dieper en ontdek je domeinen waar je nooit bij stil stond.
  Voor mij persoonlijk is de tip 5 de belangrijkste: stop met de waangedachte van perfect te willen zijn en vooral stop met voortdurend omkijken. Terugblikken mag maar enkel om conclusies te trekken dat je die stappen zeker niet meer mag herhalen. Vooruit kijken is inderdaad het streefdoel.
  Groet
  Christian

  Geliked door 1 persoon

 2. wimannerel zegt:

  Dankjewel voor jouw waardevolle reactie, Christian!
  Perfect willen zijn is inderdaad een waangedachte. En net omdat het onbereikbaar is, is het eigenlijk…de laagste standaard.
  Je hebt gelijk dat terugblikken nuttig is om lessen uit te trekken voor de toekomst; zo blijf je toch toekomstgericht.

  Like

 3. Als ik mag voeg ik graag wat extra info toe over perfectionisme: Welke prijs betaal jij voor jouw perfectionisme? (10 negatieve gevolgen) http://www.schoolvoorleiderschap.be/perfectionisme-negatieve-gevolgen/

  Like

 4. wimannerel zegt:

  Dankjewel voor de extra info, Bene! Perfectionisme is inderdaad nefast voor zelfvertrouwen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.