Plan jij je leven zoals je vakantie?

Life coach geeft tips om je leven te plannenLeef jij het leven dat je wil? Of zeg je al jaren “ik zou willen…”?

De meeste mensen besteden meer tijd en energie aan het plannen van hun vakantie dan aan het plannen van hun leven.

Nu is het plannen van je leven natuurlijk geen akkefietje dat je even op een uurtje afhandelt. Een weekend is al meer aangewezen. Of nog beter: verschillende sessies gespreid over enkele weken of maanden.

Waar schrijf je jouw plan op? Wat jouw voorkeur wegdraagt: in een Word document, met een vulpen in een notaboekje met lederen kaft, of gewoon in een schrift met een balpen.

Deze 3 stappen zetten jou op weg om een plan voor je leven te maken.

1. Bepaal jouw rollen

Iedereen draagt verschillende petjes doorheen het leven, en zelfs doorheen de dag. We nemen de rol op van partner, ouder, kind, vriend, ondernemer, medewerker, vrijwilliger, burger,… Jouw geluk hangt af van jouw succes in de diverse rollen. Schrijf dus eerst alle rollen op die je te binnen schieten.
Heb je jouw lijst? Nummer dan jouw rollen in volgorde van meest belangrijk naar minst belangrijk.

Kijk ook eens of er geen rollen zijn die jou geen voldoening maar wel veel stress geven, en tijd wegnemen van de rollen die wel belangrijk zijn voor jou. Misschien is het tijd om te snoeien in die ‘dode’ rollen om jouw kernverantwoordelijkheden meer ruimte te geven om te groeien?

De lijst met prioritaire rollen helpt je betere keuzes te maken, zeker in een situatie met tegenstrijdige vragen. Stel dat je gevraagd wordt om in het weekend te komen werken, maar net dat weekend speelt jouw zoon een belangrijke voetbalmatch. Wat kies je? Als je jouw rol als ouder boven die van werknemer hebt geplaatst, dan is de keuze snel gemaakt. Een andere optie is natuurlijk om uit te zoeken hoe je die twee kan combineren.

2. Bepaal jouw doel voor elke rol

Schrijf elke rol op, met wat plaats ernaast en eronder: schrijf daar wat je zou willen dat anderen (de mensen waar je impact op hebt in die rol) over jou zouden zeggen op jouw uitvaart. Het klinkt misschien wat morbide, maar het helpt om vanuit dat perspectief te kijken naar je leven. Stel je bijvoorbeeld voor dat jouw kind/partner/collega… over jou spreekt. Of hoe jouw vriend(in) over jou spreekt in termen van betrouwbaarheid en hoe je er was toen hij/zij jou nodig had, maar ook hoe je hem/haar motiveerde. Wees zo idealistisch als je wil. Neem je tijd.

Als er een rol is die je vandaag nog niet hebt, maar ooit wil hebben, schrijf die dan nu ook op en bepaal je doel.

3. Bepaal doelen voor jezelf

Stel grootse doelen voor jezelf. Doelen die jou stretchen. En zorg ervoor dat het JOUW doelen zijn, niet degene waarvan je denkt dat je ze zou moeten hebben.

Het kunnen doelen zijn op het vlak van je gezondheid, jouw beroep/loopbaan, je financiële toestand, de zingeving in je leven, reizen, sociale contacten, lifestyle,…

Maak dan een selectie van de vijf belangrijkste voor de komende vijf jaar.
En vage doelen zoals ‘slanker worden’ of ‘goed rondkomen van mijn inkomen’ moet je nu wel nog specifiek maken: meetbaar en met een deadline.

Dit zijn de eerste drie stappen om je op weg te helpen met een plan voor je leven. Als life coach en als business coach begeleid ik vaak mensen in dit proces. Na deze eerste drie stappen bepalen we verder specifieke acties om de doelen te bereiken en de rollen in te vullen. De doelen/rollen kan je geregeld nog eens herzien en je actieplan kan je bijstellen.

Het gevolg van dit alles: je weet waar je naartoe wil in je leven. Je zwalpt niet langer van de ene dag in de andere dag. En je hebt op het einde van je leven ook geen spijt van alle dingen die je ‘wou doen’, maar nooit deed.

Ik hoop dat ik je krachtig, maar positief kan doen inzien dat je best verder denkt dan de eerstvolgende loonstrook of vakantie. Want als jij jouw leven geen richting geeft, wie moet het dan doen?

Ik zou heel graag jouw reactie lezen, hieronder of via een mailtje. En als je dit artikel waardevol vindt, deel het dan alsjeblieft met jouw netwerk. Dat kan bijvoorbeeld met de social media knoppen hieronder.

Ben je nog niet ingeschreven voor de wekelijkse nieuwsbrief met tips om meer uit je leven te halen? Vul dan hier je gegevens in. Je krijgt er nog een e-book bij.

Lees meer over:
Wat wil ik nu echt met mijn leven?
Hoe vind je jouw passie?
Welk pad kies jij in je leven? Of kies je niet?

Als coach help ik jou om met meer zelfvertrouwen beslissingen te nemen in jouw leven, om het beste uit jezelf te halen, en je volledige potentieel te bereiken. Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail.
Schrijf je daarom nu in via deze link:

 

 

Dit bericht werd geplaatst in Coaching, Doelen coaching, Life Coaching en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.