3 signalen dat je in de verkeerde job zit. En wat je eraan kunt doen (zonder ontslag te nemen).

Loopbaancoach geeft tips: signalen dat je in de verkeerde job zitMaaike stelt me deze vraag: ‘Wat als ik in de verkeerde job zit maar het zelf niet zie? Misschien negeer ik signalen die erop wijzen? Tenslotte heb ik verantwoordelijkheden en heb ik het loon nodig… Daarom denk ik ook niet meteen aan ontslag nemen.

Je hebt inderdaad nog andere opties dan opstappen, Maaike. Je kan allerlei dingen doen om jouw huidige situatie te verbeteren. Laat ons eens kijken naar 3 signalen die erop wijzen dat je in de verkeerde job zit, en naar wat je kunt doen om ermee om te gaan zonder dat je (meteen) ontslag neemt.

1. Je zoekt actief naar afleiding op het werk

Als je voortdurend zoekt naar afleiding op het werk (vooral wanneer niemand kijkt), en jouw tijd liever zo besteedt dan dat je zinvol werk verzet, dan zit je in de verkeerde job.

Wat kan je daaraan doen zonder weg te gaan? Focus eens op de verantwoordelijkheden in jouw huidige job: waarom ben je er niet in geïnteresseerd? Misschien ervaar je te weinig uitdaging, je leert niets nieuws, of je bent klaar voor een nieuw project en wat verandering. Kijk eens rond of je geen nieuwe uitdagingen of projecten in jouw team vindt en zoek minstens drie nieuwe boeiende gebieden waarin je een bijdrage kan leveren. Ga eens samenzitten met je leidinggevende om suggesties te doen over hoe je jouw productiviteit en bijdrage aan de organisatie kan verbeteren door iets nieuws aan te pakken. Deel wat je gevonden hebt en vraag of zij/hij jouw huidige taken kan bijstellen.

2. Je wil niks te maken hebben met jouw collega’s

De dynamiek in een team is een belangrijke factor voor hoe je je voelt op het werk. En mensen komen nu eenmaal niet altijd goed overeen. Of het nu hun persoonlijkheid is, of de manier waarop ze jou behandelen, wees ervan overtuigd dat je het kan veranderen. Beslis dan wat er nodig is voor jou om je goed te voelen op het werk.

Dan kan je een eenvoudig voorstel doen aan je leidinggevende over met wie je liever samenwerkt, en hoe je samenwerking kan vermijden met die mensen die een negatieve impact hebben op jouw productiviteit. Doe het voorstel zo dat je het probleem onder de aandacht brengt terwijl je tegelijkertijd ook een oplossing voorstelt. De taak van jouw leidinggevende is om vrede te bewaren in het team terwijl iedereen productief en gelukkig blijft. Jij kan daarbij helpen met jouw voorstel.

3. Je doet het enkel voor het geld

Er is niks mis aan geld verdienen. Maar als je énkel en alleen voor het geld werkt, dan zit je in de verkeerde job.

Doe daarom deze eenvoudige oefening: vraag jezelf af wat je de rest van jouw leven onbetaald zou willen doen. Gratis en voor niks. Schrijf en blijf schrijven tot je het antwoord hebt gevonden. Daar staat jouw passie. Dat werk zou je niet enkel voor het geld doen. En weten wat die passie is, kan jou helpen om het pad te effenen in die richting, ook al behoud je vandaag je huidige job.

En nu jij: ben jij een slachtoffer van jouw werkomstandigheden of wil je actie ondernemen en enkele veranderingen vragen om jouw job morgen beter te maken? Laat het me weten, via mail of via het reactieveld onderaan.

Als coach help ik jou om met meer zelfvertrouwen het beste uit jezelf te halen, en je volledige potentieel te bereiken. Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail.
Schrijf je daarom nu in via deze link:

Lees meer:
Waar heb je het meeste spijt van in jouw loopbaan? De top 5.
Je weet wat je droomjob is. Maar wat nu?
“Ik wil een andere job. Maar ik weet niet welke.”

P.S. Wil je mij én jouw kennissen een plezier doen? Deel dan dit artikel door op de FacebookLinkedIn en Twitter-knoppen te klikken, zodat jouw vrienden en kennissen óók van deze inzichten kunnen profiteren.

 

 

Dit bericht werd geplaatst in Coaching, Loopbaanbegeleiding en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.