Wat wil ik nu echt met mijn leven?

Life coach over hoe je weet wat je wil in je leven.Als coach kom ik vaak in contact met mensen die op een beslissend punt in hun leven staan. En een van de vragen die ik nog deze ochtend kreeg was “Hoe kan ik nu weten wat ik écht wil in mijn leven?”

Een consultant zou misschien zeggen: “Rekening houdend met jouw cv en met de huidige marktsituatie, moet je X doen.” Maar dat is niet de manier waarop een coach te werk gaat. Die stelt vragen. In dit artikel wil ik je enkele vragen meegeven zodat je zelf op weg wordt gezet naar een antwoord.

De vraag boven dit stukje doet me denken aan een vraag die volwassenen vaak aan kinderen stellen: wat wil je later worden? En weet je wat, kinderen weten dat niet, maar dat is niet erg. Ze proberen van alles, ze zijn zonder angst. Ze weten niet wat ze niet weten. En dat is een goede attitude.

De eerste keer dat John Lennon als kind een gitaar vastnam, maakte hij geen kosten-batenanalyse. Tip: neem jezelf niet van in het begin te serieus. Zet je als doel om gewoon te genieten.

Als je echt niet weet wat je wil gaan doen, dan ga je dingen moeten uitproberen die je nog nooit gedaan hebt. En je zal ‘mislukken’, omdat veel dingen niet zullen werken. Kinderen vinden dit makkelijker omdat ze zich geen zorgen maken over gevolgen. Doe dit ook. Wees er trots op dat je onbevreesd zoveel mogelijk dingen uitprobeert.

Durf dogma’s in vraag te stellen, zoals “artiesten kunnen niet leven van hun kunst” of “ik ben niet slim genoeg daarvoor”. Misschien, maar heb je dat echt gecheckt? Heb je écht geprobeerd? Soms moet je geen weg vinden, maar er een maken!

Stel jezelf deze 5 vragen over de activiteiten in je leven:

1. Wat maakt dat je elk besef van tijd verliest? Dat wil zeggen dat je dan in flow bent.

2. Waar kan je jezelf helemaal in verliezen? Dat betekent dat het groter is dan jezelf.

3. Welke hobby’s, activiteiten,… durf je nog niet aan de wereld te tonen omdat je bang bent dat men je gaat beoordelen? Dat betekent dat dat iets is waar je gevoelig en bekommerd om bent.

4. Waarvoor betaal je om het te doen? Dat betekent dat je er iets voor opoffert.

5. Waarover ben je opgewonden? Wat jaagt je schrik aan? Als je er sterke emoties bij voelt, dan is het belangrijk voor jou.

Deze vijf vragen zijn een goede manier om te bepalen waar je echt om geeft. Dat is een goede start. Want waar je echt om geeft, dat doe je graag. En je hebt het grote voordeel dat je er tijd en energie wil in steken om er echt goed in te worden. Of op zijn minst om ervan te leven.

Lees verder ook Waarom een coach?
En lees hier De 5 dingen die je moet weten om een succes te zijn
En wil je meer tijd maken voor wat écht belangrijk is in je leven?

Als coach help ik jou om met meer zelfvertrouwen doelen te bereiken in jouw leven, om het beste uit jezelf te halen, en je volledige potentieel te bereiken. Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail.
Schrijf je daarom nu in via deze link:

Deel deze tips met minstens 3 mensen waar je om geeft.

Dit bericht werd geplaatst in Coaching, Doelen coaching, Life Coaching en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Wat wil ik nu echt met mijn leven?

 1. Karolien zegt:

  Interessante vragen, Wim. Je inleiding doet me denken aan de machtige woorden van Toon Hermans
  Wat wil je worden, vroeg de juf
  ’t was in de derde klas
  Ik keek haar aan en wist het niet
  ik dacht dat ik al iets was

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.