Bang om te falen?

faalangst doelencoach Waarom bereik je jouw doel maar niet? Over de eerste mogelijke reden schreef ik al hier: je kan niet kiezen.

Een andere reden is: je bent bang om te falen. Heb jij laatst nog eens gefaald?
In iets kleins? Of groots? Of was het een enorme flater?

Maar belangrijker dan de vraag waarin je hebt gefaald is: wat deed je nadat je had gefaald?

Wie zegt dat hij in niets heeft gefaald, maakt zichzelf blaasjes wijs of neemt geen enkel risico in het leven. Heb jij in niets gefaald? Speel je dan niet heel de tijd op veilig? Verstop je jezelf voor alle gevaren in de wereld?

Wil je graag eens mensen zien die vaak falen? Kijk dan naar spelende kinderen. Kinderen zijn het beste voorbeeld van leren door te falen. Door letterlijk te vallen vaak.

Ze doen dingen die wij gek vinden, zoals met een skateboard over een bank springen. En toch zijn ze aan het leren. Soms lukt het niet. En soms wel. Yes!

En hoe zit het op het werk? In veel organisaties ligt de nadruk op de status quo. Als jij of je zaak stilzit, dan doe je niks nieuws, spannends of zelfs waardevols.
Dus neem eens wat risico’s! Want wat is het ergste dat er kan gebeuren?

Dat we falen zeker?

De meest succesvolle mensen hebben dikwijls gefaald in hun loopbaan. Van Steve Jobs tot Kim Clijsters. Het is wat je doet nàdat je hebt gefaald, dat van belang is. Met falen zelf is er niks mis. Falen is feedback. Het is pas écht falen als je er niets uit leert of het als hefboom gebruikt voor succes in de toekomst.

Maar wat doe je dan als je hebt gefaald?

Ontken het. Ben je te beschaamd om je mislukkingen toe te geven? Tegenover anderen? Tegenover jezelf? Of denk je dat je door ze te verdringen, ze niet echt gebeurd zijn of dat niemand het zal merken? Lijkt me geen goed idee.
Sta op. Zoals het kind in de speeltuin: sta je weer recht, klop je het stof van je kleren en speel je verder? Falen is okee zolang je maar weer rechtstaat. En opnieuw probeert. En opnieuw.
Word boos. Als je jezelf laat overmannen door boosheid, heeft falen negatieve gevolgen. Maar sommigen gebruiken hun boosheid om zichzelf te motiveren om het beter te doen.
Leer eruit. Als je niets leert uit je mislukking, dan ga je die herhalen. Denk na en bepaal wat je volgende keer beter kan doen. Kan je beter plannen? Een nieuwe vaardigheid leren? Meer oefenen? Welk nieuw inzicht heb je opgedaan na het mislukken?

Waarin zou jij best eens falen? Probeer je eens iets nieuws en riskants?
Ik bedoel geen irrationele daden, maar beredeneerde risico’s.

Waag je kans vandaag.

Deel je ook dit artikel met je vrienden?

Als coach help ik jou om met meer zelfvertrouwen het beste uit jezelf te halen, en je volledige potentieel als volwassene te bereiken. Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail.
Schrijf je daarom nu in via deze link:

Dit bericht werd geplaatst in Coaching, Doelen coaching, Life Coaching en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Bang om te falen?

  1. ‘Leuk’ weer; zoals altijd.

    Like

  2. Reblogged this on IkwilOrganizen: Over Opruimen and commented:
    Nog een reden om het opruimen uit te stellen; al zoveel pogingen gedaan en elke keer weer lukt het niet om echt door te zetten. Steeds hoger wordt die drempel die je moet nemen. Een blogbericht wat mooi laat zien hoe het werkt én hoe je het kunt tackelen.

    Like

  3. Als je faalt in je doelstelling, denk dan : “Mijn leven hangt er tenslotte niet vanaf”.Doelstelling aan je mogelijkheden aanpassen.

    Like

  4. Maria De Bie zegt:

    Als ge te maken hebt met slecht mensen met een spirituele gave en die houden u tegen met hun spiritualiteit om het goede te doen wat ge wilt doen. Wat kunt ge daar tegen doen ?

    Like

  5. wimannerel zegt:

    Dankjewel voor jouw reactie, Maria. Laat je niet tegenhouden om het goede te doen: de aanhouder wint.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.