Hoe je knopen doorhakt in je leven

Heb je het gevoel vast te zitten op een bepaald gebied van je leven?

Ben je te bang of bezorgd om de juiste stappen te nemen om je loopbaan, relaties, gezondheid en/of financiële situatie vooruit te helpen?

Wil je goede keuzes beginnen maken? Beslissingen die je voortdurend verder brengen in de juiste richting?

Als je een van deze vragen met ja hebt beantwoord, is het tijd om eens na te gaan hoe je vandaag beslissingen neemt. Want begrijpen hoe het proces werkt is essentieel om grote obstakels op je pad te vermijden.

Denk aan de moeilijkste keuze(s) die je in jouw volwassen leven hebt gemaakt: je studiekeuze, het aangaan van een serieuze relatie of huwelijk, het starten of opzeggen van een job of onderneming, of je een huis gaat kopen, of je een kind wil, of een nieuwe richting aan je loopbaan wil geven

beslissen beslissing mental coach foto koppel zee

Dergelijke knopen doorhakken speelt een grote rol in hoe jouw leven verloopt. Ook de dagelijkse beslissingen die we nemen creëren onze persoonlijke werkelijkheid. Onze beslissingen vormen wie we zijn.

En toch besteden mensen meestal niet veel aandacht aan de ingrijpende gevolgen van het nemen van beslissingen.

De meeste mensen zijn geprogrammeerd om beslissingen te nemen op basis van angst, een laag zelfbeeld en een gebrek aan wilskracht.

Gelukkig kan je jouw hersenen herprogrammeren. Dat zie ik dagelijks in mijn coachingpraktijk. Dus, als je ontevreden bent met de manier waarop de dingen zich op dit moment in je leven ontwikkelen, is het kwestie om betere beslissingen te leren nemen. Zodat je de persoon wordt die je wil zijn en het leven creëert dat je wil hebben.

Dit zijn vijf stappen om je te helpen betere beslissingen te nemen.

1. Visualiseer je toekomstige, succesvolle zelf

Als je wilt weten hoe je succesvolle beslissingen neemt, neem dan even de tijd om na te denken over wat succes voor jou betekent. Schrijf je antwoord op.

Visualiseer vervolgens jouw ideale, toekomstige zelf. Neem een ontspannen houding aan, sluit je ogen en laat je gedachten afdwalen in een dagdroom.

Wat zie en voel je? Straal je van energie? Heb je een gezonde gloed over je? Ben je in je beste conditie ooit? Ben je verliefd? Heb je een leuke vriendenkring? Ben je financieel onafhankelijk? Kun je goed opschieten met zakenpartners of collega’s?

2. Erken het effect van elke beslissing die je neemt

Voordat je een beslissing neemt, moet je de effecten van je keuze begrijpen. Elke beslissing die je neemt wordt gevolgd door een keten van gebeurtenissen.

Bijvoorbeeld, als een bedrijf waar je graag zou willen werken vereist dat je een presentatie geeft voor een jury voordat je wordt aangenomen… en je besluit om daar niet mee door te gaan omdat je bang bent om in het openbaar te spreken, kan die beslissing ertoe leiden dat je een kans misloopt om in de toekomst een succesvolle loopbaan te hebben of zelfs je eigen bedrijf op te richten.

In dit geval komt het erop neer dat je eerst de beslissing neemt om je angst voor spreken in het openbaar te overwinnen, zodat je kunt doen waar je van houdt en kansen kunt grijpen.

beslissen beslissing mental coach foto presentatie spreken in het openbaar presentatiecoach

3. Ontwikkel je intuïtie en luister ernaar

Als je merkt dat je twijfelt tussen opties, is je intuïtie een van je krachtigste besluitvormingsinstrumenten. Om je gevoel te versterken, stop je even zonder na te denken over de voor- en nadelen. Ga gewoon op een rustige plek zitten en merk op welke gevoelens naar boven komen.

Voel je een spanning in de borststreek? Of een open lichtheid in je hart? Voel je opluchting? Opwinding? Welke lichamelijke sensaties voel je?

Uit onderzoek blijkt dat onze instincten ons vertellen wat we moeten weten, lang voordat ons bewustzijn ons inhaalt. Neurowetenschapper en een van ’s werelds grootste autoriteiten op het gebied van menselijk bewustzijn, Dr. Joel Pearson, heeft ontdekt dat intuïtie wel degelijk bestaat.

Pearson en zijn onderzoeksteam hebben aangetoond dat onbewuste emoties de snelheid en nauwkeurigheid van de besluitvorming verbeteren.

Wanneer je grote beslissingen neemt, moet je je afstemmen op je innerlijke wijsheid. Het beste oude advies om erachter te komen wat je echt wil, is om naar binnen te kijken.

Dus voordat je grote stappen zet, neem even de tijd om dat ‘rare’ gevoel te onderzoeken. Je hebt waarschijnlijk al eerder een voorgevoel gehad; een gevoel dat je in de juiste richting stuurde. Besteed er aandacht aan.

4. Stel jezelf de juiste vragen

Als je eenmaal weet hoe je je voelt over de beslissing, is het tijd om je brein de juiste vragen te stellen: Wat wil ik in dit leven? Zal het resultaat van mijn beslissing me dichter brengen bij wat ik echt wil? Weegt het voordeel op tegen de kosten? Is het risico de beloning waard? Hoe toegewijd ben ik aan deze verandering?

Voordat je de knoop doorhakt, vraag jezelf bijvoorbeeld af: Wil ik echt met deze persoon trouwen? Of wil ik gewoon ooit getrouwd zijn met kinderen?

5. Stem je leven af op je kernwaarden

Beslissingen die je neemt op basis van je kernwaarden zorgen voor motivatie. Dus neem je beslissingen op basis van de vraag of ze al dan niet in overeenstemming zijn met je topwaarden en prioriteiten, of het zal niet voelen alsof je de juiste keuze hebt gemaakt.

Voordat je erachter kunt komen of de beslissing verenigbaar is met de dingen die het meest voor je betekenen, moet je eerst helder krijgen wat die waarden zijn. Maak een lijst van jouw hoogste waarden. En als het eenmaal duidelijk is, maak dan een lijst van alle manieren waarop je keuze op één lijn ligt (of juist niet) met die waarden.

Conclusie

Dus als het erom gaat de juiste beslissing te nemen, val niet terug in een zelfgenoegzame comfortzone om in een job/loopbaan/relatie te blijven die je niet kunt uitstaan. Zoek manieren om je geest aan te wakkeren en maak vooruitgang in de richting van je dromen.

Nu je weet hoe je betere beslissingen kunt nemen in je leven en op je werk, hoop ik dat je je geïnspireerd voelt om je ideale toekomst tegemoet te gaan. En als je dit nog steeds leest, heb je waarschijnlijk de motivatie om de beste versie van jezelf te worden.

En een van de allerbeste manieren om te leren betere beslissingen te nemen in je leven is het investeren in jezelf via een coach. Want een geschikte coach kan je begeleiden in het beslissen over een goede richting in jouw loopbaan, in het bevrijden van overdreven perfectionisme, in het ontwikkelen van jouw zelfvertrouwen, in het bereiken van het volgende niveau in jouw leven. Hier lees je meer over mij en hoe je contact kunt opnemen.

Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je daarom nu in via deze link:

Lees verder:
Onbeperkte relaxatietherapie bij je thuis
Perfectionisme maakt je net minder perfect
Gun jij jezelf een loopbaancoach?

P.S. Je helpt me echt wanneer je deze berichten deelt op sociale media. Dus als het niet te veel moeite is, klik dan op een van de knoppen hieronder. Dankjewel!

Dit bericht werd geplaatst in Coaching en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Hoe je knopen doorhakt in je leven

 1. shivatje zegt:

  Knopen doorhakken zo moeilijk als ik dat hoor bij mensen. Juist durven ze vaak hun echte gevoel niet volgen. Doordat het vaak het onbekende naar voren kan komen. Het heeft natuurlijk met eigen keuzes te maken

  Aum Shanti

  Geliked door 1 persoon

 2. wimannerel zegt:

  Inderdaad! Dankjewel voor je reactie, Aum Shanti!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.