Dit zijn 3 manieren om je gedachten te herprogrammeren

“Hij kan er niet aan doen, hij is vastgeroest.” De volkswijsheid dat volwassenen niet kunnen veranderen wordt in twijfel getrokken door steeds meer nieuw onderzoek.

Onze “persoonlijkheid” is niet in steen gebeiteld van in onze kindertijd. Integendeel: ons brein kan op elke leeftijd worden geherprogrammeerd.

Neuroplasticiteit verwijst naar het vermogen van de hersenen om nieuwe neurale paden te vormen, dat zijn verbindingen tussen delen van ons zenuwstelsel. Dit gebeurt na een letsel, maar ook als reactie op onze omgeving, onze gedachten en emoties.

mental coach nlp foto brein

Hoe meer we bepaalde zenuwbanen “trainen”, hoe sterker ze worden. En sterke paden worden onze favoriete mentale snelwegen. We kunnen meer geluk, kalmte en vriendelijkheid in ons leven genereren door eenvoudigweg deze emoties te oefenen.

Gedurende ons leven hebben we deze techniek al onbewust gebruikt om negatieve emoties te programmeren. Maar we kunnen hetzelfde doen voor geduld, liefde, passie en vreugde.

Hier zijn drie methoden die je kunt gebruiken om jezelf te trainen om te denken en te voelen wat je wil:

1. De Demartini Methode

Gedragsspecialist Dr. Demartini gebruikt neuroplasticiteit om de hersenen te herprogrammeren. Hij stelt zijn cliënten een reeks vragen om hen te helpen negatieve emotionele ladingen te neutraliseren en te vervangen door emotioneel evenwicht.

Zijn methode verandert verschillende hersenstructuren, waaronder de hypothalamus en de amygdala, die verantwoordelijk zijn voor uitingen van angst, schuld en agressie.

Hoe werkt het? Als je voor een uitdagende situatie staat, vraag je dan af wat er voor goeds uit voortkomt. Zoek naar de voordelen, want er is er altijd minstens één.

Zo zijn er mensen die als kind door een ouder in de steek werden gelaten of aan een zware ziekte leden, en daar een enorme kracht hebben uitgehaald. Het goede zien kan je helpen om niet-helpende overtuigingen snel te laten vallen.

mental coach nlp foto vrouw

2. Affirmaties

“Wat we in ons onbewustzijn planten en voeden met herhaling en emotie zal op een dag werkelijkheid worden,” schreef Earl Nightingale.

Na verloop van tijd kunnen we vastgeroest raken in onze gewoonten. Steeds hetzelfde denken leidt tot sterkere verbindingen tussen neuronen, en de hersenen grijpen terug op deze diepere paden. We komen vast te zitten in een sleur. Maar er is hoop. Het is mogelijk om de architect te zijn van onze eigen metamorfose met behulp van affirmaties: zinnen die vaak en dagelijks met gevoel herhaald worden.

Ons onbewustzijn is de fabriek die veel van onze gedachten genereert – positieve en negatieve – en kan niet alleen worden geherprogrammeerd met sterke emoties, maar ook door herhaling. Affirmaties stoppen nieuwe werkinstructies in je onbewustzijn, net zoals het herhaald luisteren naar een liedje dagenlang in je hoofd blijft hangen.

Ideaal is een combinatie van herhaling en emotie: affirmaties (bijvoorbeeld “Ik ben een steeds betere spreker”) die je uitspreekt met explosieve emotie en overtuiging.

Het idee hierachter, ondersteund door de wetenschap van neuroplasticiteit, is dat onze hersenen vatbaarder zijn voor herprogrammering onder verhoogde emotie.

3. Visualisatie

Visualisatie werkt net als affirmaties om onze neuronen te herprogrammeren en de gedachten en gevoelens aan te trekken die we willen.

Als je jezelf consequent visualiseert dat je kalm en met mededogen op uitdagingen reageert, zul je dit gedrag manifesteren.

Neem elke dag de tijd om jezelf te visualiseren dat je de emotionele veerkracht of de positieve overtuigingen hebt die je wil. Met zelfs maar vijf minuten dagelijkse oefening zul je krachtige veranderingen gaan zien.

En wees hierbij geduldig – je hebt er een leven lang over gedaan om je neurale groeven in te slijten. Consequent en vaardig oefenen is de boodschap.

mental coach nlp foto power

Als mental coach help ik jou om je te voelen zoals je je wil voelen, om je te bevrijden van negatieve gedachten en emoties om zo stappen vooruit te zetten richting jouw droomleven.

Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient!

Inzichten en tips deel ik graag met jou in een wekelijkse mail. Schrijf je daarom nu in via deze link:

Lees verder:
Perfectionisme maakt je minder perfect dan je bent
Is deze job wat je wil blijven doen? Vermijd een burnout.
Koop dit boek niet als je teveel tijd hebt

P.S. Tot slot is het slim en sympathiek om op een van deze social media-knoppen te klikken omdat je zo jouw kennissen een plezier doet met deze waardevolle tips. Alvast bedankt.

Dit bericht werd geplaatst in Coaching, Mental Coaching en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.